Nyomoznak az Alstom-ügyben

2016.05.19. 13:21

Vesztegetés gyanúja miatt nyomozást indított a rendőrség az Alstom-ügyben - közölte az Országos Rendőr-főkapitányság kommunikációs szolgálata az MTI-vel.

Azt írták, hogy az ügyben a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda folytat nyomozást ismeretlen tettes ellen, de további információt a nyomozás érdekeire tekintettel nem adnak.

Az ügy április végén indult, amikor a Magyar Idők arról írt, hogy Medgyessy Péter volt miniszterelnök egyik érdekeltsége pénzt kapott a korrupciós botrányba keveredett Alstom francia járműgyártótól. A Magyar Idők írt arról, hogy két részletben összesen több mint 597 ezer euró – jelenlegi árfolyamon mintegy 180 millió forint – áramlott Medgyessy Péter családi cégéhez 2007-ben és 2008-ban tanácsadói szerződések címén (Medgyessy ekkor már nem volt miniszterelnök, ő 2002 és 2004 között kormányzott).

Medgyessy az Indexnek elismerte, hogy bizniszelt az Alstommal, de szerinte a dologban nincs semmi kivetnivaló, a "a díj a cég árbevétele volt, amely után adózott és kilenc ember több éves munkájának ellenértéke".

Később kiderült az is, hogy a pénz egy része Medgyessy feleségének bankszámláján landolt.

Az ügy egyébként olyan szinten összezavarta a közmédiát, hogy a Kossuth Rádió egyik bemondója kis híján korrupciós gyanúba keverte Matolcsy György jegybankelnököt, amikor a Medgyessyről szóló hírt akarta felolvasni (Matolcsy ügyeivel nem foglalkoztak). Azóta egyébként a Magyar Nemzeti Bank Matolcsy-féle alapítványainak százmilliárdos közpénzszórása kapcsán is indult nyomozás.