Vigyázzon, újabb csaláshullám indult: unokázás helyett kocsiztatás

GettyImages-465641068
2016.05.19. 12:03

Bár csökken az úgynevezett unokázós csalások száma, de a bűnözők újabb módszerekkel verik át az időseket. Az új sláger a kocsiztatás: az időseket autósok leszólítják az utcán, és azt kérik, igazítsák útba őket a kórház felé. Miután azonban az áldozatok beülnek az autóba, megpróbálják megkopasztani őket.

A módszerről Tarcsa Csaba, az Országos Rendőr-főkapitányság főkapitányi biztosa beszélt csütörtöki sajtótájékoztatóján. 

Elmondta, hogy főleg a fővárosban és Pest megyében tapasztalták az új módszer felbukkanását. A tettesek idős embereket szólítanak meg az utcán, kórház után érdeklődnek, majd ráveszik őket arra, hogy üljenek be a kocsiba, és mutassák az utat oda. Közben eljátsszák, hogy telefonon megtudják, a rokonuknak le kell vágni a lábát, hacsak nem fizetnek egy nagyobb összeget a kórháznak.

Az elkövetők meggyőzik a sértettet, hogy adjon kölcsön pénzt, és zálogban nála hagynak egy euróval és dollárral tömött táskát. A táskát azonban kicserélik egy papírral tömöttre, tehát semmi nem marad az átvert időseknél. Ilyen módon 23 esetben csaltak ki pénzt, százezer és másfélmillió forint közötti értékben.

Az előző, unokázós csalási hullámról itt írtunk részletesen.

A főkapitányi biztos elmondta, szintén új csalási módszer, hogy értéktelen ajándékcsomagot visznek a sértetteknek, állítólag egy multicég képviseletében, és azt kérik, fizessék ki a 10-20 ezer forintos szállítási díjat. Kifigyelik, hol tartja az idős ember a pénzét, elterelik a figyelmét például azzal, hogy vizet kérnek, és meglopják.

Új módszer az is, hogy beszédbe elegyednek az idős emberrel, kikérdezik, milyen betegsége van, és "akciósan" értéktelen paplanokat ajánlanak neki a keringési panaszokra, ízületi vagy daganatos betegségekre, majd az előző módszerhez hasonlóan kifigyelik, hol tartja a pénzét és a figyelem elterelésével meglopják.