Kirúgták Novák Elődöt a parlamentből

D  FO20120925004 (1)
2016.06.06. 14:57 Módosítva: 2016.06.06. 15:03
Lemond a parlamenti mandátumáról Novák Előd jobbikos képviselő, miután Vona Gábor pártelnök és az új elnökség felszólította, hogy adja vissza a mandátumát. Novák korábban élesen szembement Vonával, majd a tisztújítás napján visszavonult. Mégsem maradhatott. A frakció megvonta tőle a bizalmat.

Visszaadja országgyűlési képviselői mandátumát a jobbikos Novák Előd. A politikus ezt maga közölte hétfőn az MTI-vel, miután a párt képviselőcsoportja bizalmi szavazást tartott személyéről.

Novák a Facebookon hosszan magyarázza, hogy miért távozik a parlamentből. Azt írja, hogy a Jobbik új elnöksége felszólította, adja vissza a mandátumát, ő pedig ezt „az esküjéhez” híven megtette. 

Novákot meglepetésként érte, hogy Vona hétfőn egyesével beszélt a frakció tagjaival, hogy kizárhassa őt a képviselőcsoportból. Novákot saját bevallása szerint azért lepte meg a döntés, mert a kongresszus után lezártnak tekintette a vitákat, és sok sikert kívánt a szerinte „legitim” új elnökség munkájához. 

Elértük Novák Előd feleségét, párttársát, de Dúró Dóra azt mondta, semmit nem szeretne nyilatkozni az ügyben.

Sem az érzelmeimről, sem a politikai részről nem szeretnék mondani semmit

– fogalmazott, majd hozzátette, hogy férje a Facebookon minden fontosat leírt. Dúró később a Facebookra ezt írta ki: "Ha az embert bántják, fáj. Ha azt bántják, akire mindenkinél jobban felnézek, elviselhetetlen."

Megkerestük Vona Gábort is, de helyette csak Pál Gáborral, a Jobbik sajtófőnökével tudtunk beszélni. Pál annyit mondott, hogy Vona szerdáig, a következő elnökségi ülésig senkinek sem fog nyilatkozni.

Novákot kötelezte a jobbikos eskü

Mirkóczki Ádám, a Jobbik szóvivője az Indexnek azt mondta, Vona Gábor a mai, hétfői frakcióülésen bejelentette, hogy kezdeményezi Novák Előd képviselői mandátumának visszahívását. Mint utalt rá: a Jobbik képviselői tesznek egy külön esküt a Szent Koronára, hogy ha az országos elnökség méltatlannak találja őket a képviselőségre, akkor visszaadják a mandátumot.

Bár Novák nem értett egyet a dologgal, méltósággal vette a kezdeményezést, így a döntést megelőzve maga mondott le mandátumáról. Ettől függetlenül viszont szerdán az országos elnökség hivatalosan is dönteni fog Novák mandátumáról.

A frakcióból való kizárásról azonban a frakció dönt. Itt meg is történt a titkos szavazás, ahol

18 igennel, 4 nemmel 2 tartózkodás mellett megszavazták Novák frakcióból történő kizárását.

Itt egyébként a frakcióvezető indítványára feles többség is elég lett volna a döntéshez. Vona az okoknál a bizalmi válságot említette Mirkóczki szerint – a kongresszust megelőző Novák-féle szándéknyilatkozatot és egyéb, az „igazságot kifacsaró” nyilatkozatát, megnyilvánulását.

Vona kirakta az elnökségből

A szakítás előzménye, hogy néhány héttel ezelőtt Vona bejelentette: nem szeretné, hogy Novák és még két ember újra induljon a Jobbik egyik alelnöki pozíciójáért.

Szávay István és Hegedűs Lórántné ezt különösebb zaj nélkül tudomásul vette, Novák viszont komoly akciósorozatba kezdett, többek között belső, Vona köréhez köthető korrupciós ügyekről írt levelet a párt tagságának, amely alapján a Fidesz is támadni kezdte a Jobbikot. 

Novák a múlt hétvégi tisztújító kongresszus előtt láthatóan behúzta a kéziféket, és a korábbi napok akcióihoz képest meglepő módon arról posztolt, hogy nem lesz botrány a Jobbik tisztújításán. A tisztújítás Vona Gábor győzelmével zárult, a pártelnök pedig olyan hatalomtechnikai módszerekkel akarja felépíteni a Jobbikot, mint Orbán a Fideszt tette. Ennek egyik állomása Novák elküldése a frakcióból.