Vörös rókát fogtak a Péterfy-kórházban

2016.06.20. 15:41

Betévedt egy róka a Péterfy Sándor utcai Kórház-Rendelőintézet és Baleseti Központ egyik harmadik emeleti kórtermébe szombaton. Az állatot a nővérek vették észre, akik rázárták a helyiség ajtaját. Ezután kihívták a rendőrséget és az állatvédőket, akik elszállították a helyszínről – tudtuk meg Tóth Ferenctől a Péterfy Sándor utcai Kórház-Rendelőintézet és Baleseti Központ Intézetvezető Főorvosától.

Nem tudni, hogy az állat mit keresett a kórházban, azt pedig pláne nem, miként jutott fel a harmadik emeletre. Az is rejtély, honnan jött. Szerencsére egy üres kórteremben volt, amikor rátaláltak, ezért könnyű volt bezárni. A rendőröknek és az állatvédőknek sem okozott gondot a befogása.

Az évnek ebben az időszakában nem ritka, hogy egy vad a városban keres élelmet. Május közepén több olvasónk is jelezte, Budapest belvárosában és forgalmas csomópontjait találkozott össze rókákkal. „Ez egy tavaszi jelenség, amikor a kis rókák még a kotorékban vannak. Az anyaróka, hogy biztosítsa a család részére a táplálékot, nagyobb táplálékszerző köröket tesz, így jut be a városba” – közölte velünk akkor Pechtol János, az Országos Magyar Vadászkamara főtitkára.

A vadásznyelven koslatásnak nevezett párzási időszak akár márciusig is eltarthat az állatoknál, utána 50-52 nap a vemhességi idő. Az utódok 5-6 hetesen hagyják el a kotorékot, addig az anyjuk táplálja őket tejjel, majd felöklendezett hússal.

Arra, hogy az állat veszett lenne kicsi az esély: utoljára 2014 októberében fogtak be fertőzött példányt, hála a '90-es évek eleje óta tartó oltóanyagos immunizálásnak. 2013-ban találtak ugyan 22 veszett rókát, de ezekből egyiket sem Budapest környékén fogták be, valószínűleg határsértő egyedekről volt szó. Emberi fertőzésre egyetlen alkalommal sem került sor a Nébih adatai szerint.

A róka egyébként meglepően jól háziasítható állat. A II. világháború után szovjet kutatók szaporították a barátságos példányokat és néhány generáció után emberszerető állatok születtek. A világon új hóbort, hogy rókát tartsanak háziállatnak, főként az Egyesült Államok nyugati parti nagyvárosaiban és Oroszországban számottevő az ilyen hobbiállatok száma. A tapasztalat egyébként azt mutatja, hogy a rókák okosabbak, mint a kutyák és legalább annyira nehezen jönnek ki a macskákkal, de neveléssel sok minden kihozható belőlük, derül ki a NatGeo dokumentumfilmjéből.  

Arról pedig bármelyik vadász szívesen mesél, hogy milyen elképesztő szaglásuk van: a lelőtt vadat átlag 10 perc alatt kiszimatolják több száz méterről is.