Fideszes polgármester szeretné, ha módosítanák az oktatási törvényt

2016.06.23. 22:52 Módosítva: 2016.06.24. 07:57

Budafok-Tétény önkormányzata szeretné elérni, hogy július elsejével jöjjön létre egy dél-budapesti tankerületi központ, XXI.-XXII.-XXIII. kerületi illetékességgel, emellett az iskolafenntartói feladatokból is többet adnának az erre vállalkozó helyhatóságoknak.

Az iskolák ügyében Karsay Ferenc (Fidesz-KDNP) kerületi polgármester levélben fordul Balog Zoltánhoz, az emberi erőforrások miniszteréhez - tudatta az önkormányzat. A kerület képviselő-testülete kezdeményezi az oktatásért felelős miniszternél, hogy készítse és terjessze elő az állami köznevelési közfeladat ellátásában fenntartóként részt vevő szervekről, valamint a Klebelsberg Központról szóló kormányrendelet módosítását. A kérés lényege, hogy a kerületi Kliknél dolgozók végezhessék továbbiakban is a fenntartói feladatokat felügyelő-ellátó munkát.

Az önkormányzat vezetése azt is kéri, hogy a miniszter kezdeményezzen olyan törvénymódosítást, amely lehetővé teszi, hogy a szakmai irányításon - a tanügyigazgatáson, tanfelügyeleten -, valamint az ingyenes tankönyv és a pedagógusbérek biztosításán kívül minden, az iskolafenntartással összefüggő feladat kerüljön vissza azokhoz az önkormányzatokhoz, amelyek erre vállalkoznak.