Anna, Anikó, Panka
19 °C
35 °C

Lázár: Habony személyesen ismerheti a letelepedési kötvény kínai haszonélvezőjét

2016.06.29. 22:05

Lázár János a Klubrádió vendége volt szerda este, ahol sok szép dolgot mondott, többek között Habony Árpádról is beszélt egy picit, írja a 444.hu.

Ahogy korábban a lap cikke alapján megírtuk, közel egymillió forintba kerülő helikopteres városnézésen vett részt tavaly Hongkongban Habony Árpád és barátnője, Nagy Boglárka.

A Habony nevére szóló foglaláshoz tartozó emailcím és telefonszám gazdája egy bizonyos Jonathan Chan. Ugyanígy hívják azt hongkongi bankárt, aki többek között a VAL Consulting nevű cég egyik igazgatója, és akinek neve szerepel a magyar letelepedési kötvényeket forgalmazó Hungary State Special Debt Fund (HSSDF) egy hivatalos dokumentumán. Ezenkívül Rogán Antal, a kötvénybiznisz egyik fő kormányzati támogatója korábban őt nevezte meg a Kajmán-szigetekre bejegyzett vállalkozás egyik tulajdonosaként.

Lázár a Klubrádióban azt mondta:

Az lehet, hogy az érintett üzletember és Habony Árpád között van személyes kapcsolat

hozzátette:

az azonban biztos, hogy a letelepedési kötvényekről szóló döntés és Habony Árpád között nincs kapcsolat.

Az RTL Klub Bánki Eriket találta meg a témával, aki azt mondta: „kizártnak tartom, hogy bármelyik fideszes politikushoz jutnának ebből vissza pénzek, ez egy teljesen nyílt, piaci tevékenység.”

A HSSDF nemcsak egy a magyar letelepedési kötvényeket értékesítő cégek közül, hanem a legnagyobb a piacon: 2468 darab kötvényt értékesítettek 2013 elejétől 2015 őszéig. A HSSDF mögött álló offshore-csoport márciusban az Andrássy úti paloták után a Garay téri luxuslakások cége, a Garay Gardens mögött is megjelent.

A 300 ezer euróért és 40-60 ezer eurós ügyintézési díjért megvásárolható, európai tartózkodást nyújtó letelepedési kötvény 2013-as bevezetése óta hihetetlenül jó bizniszt jelent azon keveseknek, akik forgalmazói jogosítványhoz jutottak. A pályáztatás nélkül helyzetbe hozott kivételezettek ügyletenként 80-90 ezer eurót kasszíroznak, ami jóval több, mint az állam haszna, vagyis tulajdonképpen folyamatosan bukunk az üzleten.