Újra felmászott a Közlekedési Múzeum tetejére a reggae-énekes

2016.06.30. 13:14 Módosítva: 2016.06.30. 13:27

Csütörtök dél körül újra felmászott a Közlekedési Múzeum tetejére Komáromy Gergely, a Riddim Colony énekese – állítólag azért, hogy megmutassa, hogyan hozhatták volna le a rendőrök kedden biztonságosan, és hogy visszarakja a Ligetvédők molinóját, amit kedden levettek onnan.

A Ligetvédők egyik vezéralakja után felmászott három-négy biztonsági őr is, akik a Ligetvédők szerint bántalmazták, az esetről videófelvétel is készült. A civilek azt állítják, hogy a biztonsági őröket társaik állították le, majd lehozták Komáromyt a tetőről.

Képeink a Ligetvédők keddi akciójáról: 

A reggae énekest egy mentőautóban vizsgálták meg. A helyszínen öt rendőr van, egyelőre nem intézkedtek. De egyeztettek már több Ligetvédővel és a biztonságiakkal is. Komáromy a vizsgálat után az Indexnek megmutatta a felületi sérüléseit: zúzódások láthatók az alkarján, és a gyomorszáját fájlalta. Elmondta, hogy a mentősök és a rendőrök is azt mondták neki, hogy kórházban vetessen fel látleletet a sérüléseiről. Ezt követően két nyomozó több mint egy órán át egy autóban beszélgetett a tüntetővel.

Mint ismert, kedden a Ligetvédők megrohamozták a Közlekedési Múzeumot, ahol a Városliget Zrt. szerette volna megkezdeni a bontási munkálatokat. A biztonsági őrök kihívták a rendőröket, akik egyenként vitték ki a tiltakozókat a kordonnal lezárt területről. A magukat ablakrácshoz láncolt aktivistákat, és a múzeum tetejére felmászott Komáromyt a tűzoltók segítségével vitték ki a rendőrök. Komáromyt ezután bevitték a pszichiátriára.

Az eseményekről számos téves hír keringett a neten, ezeket ebben a cikkünkben tisztáztuk:

A Ligetvédők szerint a rendőrök összejátszanak a kopaszokkal

Miután Komáromy feljelentést tett a nyomozóknál a biztonsági őrök mai fellépése ellen, a Ligetvédők sajtótájékoztatót tartottak. Elmondták, szerintük szabálytalan a bontás, ugyanis a jogszabályok szerint táblát kellene felállítani a munkaterületen az engedélyező határozat számával és a munkát végző cég elérhetőségeivel.

Felszólították a Budapesti Rendőr-főkapitányt, Bucsek Gábort, hogy a gazdasági érdekekkel szemben a hatóság az emberi alapjogokat védje. Úgy látják, hogy a rendőrök összejátszanak a területet védő biztonságiakkal, ezért felszólítják őket arra, hogy ezzel hagyjanak fel. Kérik, hogy a rendőrök segítsék azt, hogy konzultáció kezdődjön az emberek és a beruházó között, hogy a Liget miként újulhasson meg.

Komáromy a sajtótájékoztatón azt állította, hogy a keddi előállításakor a készenléti rendőrök életveszélyesen megfenyegették. A mentőben állítólag azt mondták neki, hogy „begyógyszerezik és hónapokra eltüntetik.” Akarata ellenére vitték a Nyírő Gyula Kórház pszichiátriájára. Azt mondta, hogy jógázni és meditálni tanította a gyógyszerfüggő szobatársát, aki ettől jobban és már nem kívánta a gyógyszert. Mint állítja, a kórház igazgatója ezután egy lehetséges állásról beszélgetett vele. (Ezzel kapcsolatos kérdéseinket a kórháznak is elküldtük, válaszukkal frissítjük a cikkünket.)

A mai történések kapcsán közölte, hogy felmászott a tetőre, hogy tesztelje, a rendőrség és a jogállam hogy áll egy ilyen békés akcióhoz. Közölte, hogy a tetőn két biztonsági őr volt, akik azonnal lefogták, állítása szerint a földhöz nyomták. Új biztonságiak is érkeztek, akik bántalmazták, húzták a haját, hátracsavarták a kezét. Ő jelezte, hogy önként elhagyja a helyszínt, de ezt nem hagyták a számára. Kérte, hogy hívjanak rendőrt, de ennek nem tettek eleget.

Komáromy azt állítja, hogy a biztonságiak vezetője a rendőröknek azt mondta, hogy feljelentést akar tenni ellene. Az őrzővédők vezetője a reggae-énekes szerint azt mondta, hogy emberülési kísérletet hajtott végre az egyik biztonsági ellen. (Az ügy kapcsán levélben kerestük meg a biztonsági céget is, válaszukkal frissítjük a cikkünket.)

A Liget Budapest Zrt. állítja, minden szabályosan történik

Csütörtök délelőtt a beruházó Városliget Ingatlanfejlesztő Zrt. sajtótájékoztatót tartott. Gyorgyevics Benedek  általános vezérigazgató-helyettes elmondta, hogy nem igaz a Ligetvédők azon állítása, miszerint ne lennének meg a bontáshoz szükséges engedélyeik. Mivel a Városliget Zrt. 99 évre megkapta a hasznosítási mellett a tulajdonosi jogokat is, a bontócég Tör-Bont Zrt.-vel ők egyeztettek. Gorgyevics közölte, hogy az Infinity Forest Kft, a megbízott őrzővédőcég is engedéllyel állított kordont a Közlekedési Múzeum köré, de ők a kivitelező alvállalkozói.

Mivel a bontás élet- és balesetveszélyes körülményeket teremt, mindenképpen el kellett választani a közterülettől, hogy senki ne sérülhessen meg. Jelenleg a nehezebb műtárgyakat költöztetik ki az épületből – például a tetején látható emblematikus repülőt. A benti elemek elmozdítása Gyorgyevics állítása szerint megoldhatatlan a fal kibontása nélkül.

Sághi Attila, a beruházás műszaki vezetője elmondta, az építési törvény alapján a bontás maga nem engedélyköteles folyamat. Nemcsak a Városligetben van ez így, amely különleges törvényi kiemelést kapott, hanem mindenhol, ahol külön álló épületegységet bontanak. 

A Városliget Zrt. képviselői elmondták, nyitottak arra, hogy a legitim civilszervezetekkel egyeztessenek. Ezt bizonyítja, hogy kerékpáros érdekvédelmi szervezetek kérésére a Közlekedési Múzeum parkolójában úgy állították fel a kordont, majd az ideiglenes fakerítést, hogy ott a biciklisták szabadon közlekedhessenek. Közölték: hamarosan a terveket is közzéteszik, amint erre lehetőségük lesz, ugyanis erre a törvény kötelezi is őket.

Sághi merősítette, birtokvédelmi eljárást kezdeményeztek, hogy a korábbi Hungexpo-épületből, a Kertem területéről eltávolítsák a Ligetvédőket. Mint elmondta, ez is bontásra vár, balesetveszélyes állapotban van. Nem tudta megmondani, hogy mikor készülhet el az erről szóló határozat.