Régi arcok térnek vissza az MSZP élvonalába

2016.07.06. 09:17
Tóth Bertalant választja frakcióvezetővé az MSZP szerdán, az első helyettese pedig az a Burány Sándor lesz, aki a volt szocialista kormányok alatt miniszter és államtitkár is volt. Mesterházy Attila is kap posztot, a párt új kommunikációs vezetője pedig az egykori szóvivő, Nyakó István lesz.

Miután MSZP-elnökké választották Molnár Gyulát, már múlt héten elkezdődött a személyi átrendeződés a pártban. Molnár már kirúgta Katona Tamás pártigazgatót, a helyét azonban egyelőre nem töltötte be senki.

Megválasztják viszont szerdán az új frakcióvezetést a szocilista képviselők. És nemcsak Tóbiás József távozik a vezetői posztokról, hanem két eddigi frakcióvezető-helyettes, Harangozó Tamás és Lukács Zoltán is elveszíti a posztját.

Az MSZP szerdai elnökségi ülésén a következő javaslatokat tette, ezeket fogja szentesíteni a frakció:

  • Frakcióvezető lesz Tóth Bertalan. Róla már tavaly nyáron írtunk, hogy páran miniszterelnök-jelöltnek is el tudták volna képzelni.
  • Általános frakcióvezető-helyettes lesz Burány Sándor. Ő most az Országgyűlés költségvetési bizottságának elnöke, de a szocialista kormányok alatt munkaügyi miniszter és gazdasági államtitkár is volt.
  • Frakcióvezető-helyettes lesz Szakács László (ő korábban Mesterházy Attila kabinetfőnöke volt), illetve Varga László (Borsod megyei elnök), és a frakcióvezető-helyettesi posztján marad a zuglói Tóth Csaba.
  • Az Országgyűlés költségvetési bizottságának elnöke Burány Sándor helyett Mesterházy Attila volt pártelnök lesz.

Tényleg Tóth Bertalan lett

Tóth Bertalant választották az MSZP parlamenti frakcióvezetőjének - jelentette be szerda délután Molnár Gyula, az ellenzéki párt elnöke a képviselőcsoport ülése után tartott sajtótájékoztatón. Tóth Bertalan "kőkemény" ellenzékiséget ígért, és közölte azt is, hogy lemond az MSZP Baranya megyei elnöki posztjáról. 

Ami a további személyi átrendeződéseket illeti: a cikkünkben említett cseréket meg is szavazta a frakció, és a frakcióelnökség tagja Bárándy Gergely is. A frakcióigazgató Velez Árpád lett. Molnár azt is közölte, Nyakó István majdnem biztos, hogy szerepet kap a sajtókapcsolatok területén, de nem ő lesz az MSZP kommunikációs vezetője. 

Mivel kitették az első padsorból Harangozót és Lukácsot, és nekik nem maradt parlamenti poszt, ezért kreáltak nekik a párton belül.

  • Lukács Zoltán a szervezetfejlesztési kabinet vezetője lesz.
  • Harangozó Tamás pedig rendészeti és korrupcióellenes ügyvivő.

Tóbiás József nem vállal semmilyen tisztséget. Közben egy régi szocialista is visszatér az élvonalba.

Nyakó István lesz az MSZP új kommunikációs igazgatója.

A volt szóvivő pár hónapja már újra feltűnt a nyilvánosságban, hiszen ő nyújtotta be a vasárnapi boltbezárással kapcsolatos kérdést, amikor a kopaszok ebben hátráltatták. A pártban annyira elégedettek voltak a munkájával, hogy most előléptetik. Molnár később a sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy valóban szerepet kap Nyakó a kommunikációban, de nem ő lesz a vezető.

Nagy felzúdulást okozott a pártban kedden, amikor körbement a sajtóban, hogy Hunvald György lett az erzsébetvárosi MSZP elnöke. Úgy tudjuk, a dolognak sem Molnár Gyula pártelnök, sem Kunhalmi Ágnes budapesti elnök nem örült. Ám a helyi tagok szavazataival megválasztott elnököt nem mozdítják el. Azt viszont megakadályozzák, hogy bármilyen további közéleti feladatot vállaljon, netán képviselő- vagy polgármesterjelölt legyen, ameddig le nem zárul a büntetőpere.