Most akkor iszlamista merénylet volt Nizzában, vagy sem?

2016.07.15. 22:41 Módosítva: 2016.07.16. 11:20

Ellentmondó hírek érkeznek arról, hogy kötődött-e a radikális iszlámhoz a nizzai merénylő. Egyik verziót sem lehet sem kizárni, sem biztosra venni. Az már pénteken napközben kiderült, hogy Mohamed Lahouaiej Bouhlel nem volt a biztonsági szolgálatok látókörében, nem nyitottak róla aktát, mivel nem volt olyan információjuk, hogy dzsihádista csoportokkal kapcsolatban állna.

François Molins párizsi főügyész szerint nincs egyértelmű nyoma annak sem, hogy a piti bűnöző Bouhlel egy francia börtönben vagy egy szélsőséges üzeneteket közvetítő mecsetben radikalizálódott volna. A CNN megjegyzi, hogy a szomszédai szerint nem is volt különösebben vallásos. Tunéziában, a szülővárosában négy éve nem járt. 

dec1cdc703864621b69a0cd6132d5a81 19
Fotó: Francia hatóságok által kiadott felvétel

A nyomozást ugyanakkor - és ezt szintén a párizsi főügyész mondta - egyebek mellett terrorizmushoz kötődő gyilkosság, és terrorszervezettel való kapcsolat gyanújával indították, és az összes politikus - Franciaországon belül és kívül - úgy nyilatkozott, hogy le kell győzni a dzsihádista terrort. Azt is mondták a hatóságok, hogy a támadás "magán viselte a dzsihádista támadások" jegyeit.

Tunéziai biztonsági források a Reutersnek azt mondták, az ő látókörükben sem volt a férfi. Ugyanakkor hozzátették, hogy Msaken városából jött, Sousse közeléből, ahol a 38 áldozatot követelő tengerparti mészárlás volt.

Az AFP péntek este fél kilenckor a francia belügyminiszterre, Bernard Cazeneuve-re hivatkozva közölte, hogy nincs megerősített kapcsolódási pont a merénylő és a radikális iszlám között.

Ez azért is különös, mert nem sokkal előtte Manuel Valls kormányfő egy ködös nyilatkozatot adott, úgy fogalmazott, hogy "nincs kétség, hogy a merénylő ilyen vagy olyan módon kapcsolódik" a dzsihádistákhoz.  

Egyelőre nincs hír arról sem, hogy az Iszlám Állam vállalta volna a merényletet.

A férfi apja a BBC-nek azt nyilatkozta, hogy a fia mentálisan instabil volt, gyógyszert is szedett, és többször kapott idegösszeomlást, olyankor mindent elpusztított maga körül.

A merénylőről itt olvashatja hosszabb portrénkat.