Gyöngyi
4 °C
14 °C

Napokkal a támadás előtt bérelte a kamiont a nizzai merénylő

000 D77GD
2016.07.15. 09:50 Módosítva: 2016.07.15. 18:20
A nizzai merénylet elkövetője a 31 éves, Tunéziában született Mohamed Lahouaiej Bouhlel volt. Franciaországban élt, fuvarozóként dolgozott. Hétköznapi bűncselekmények elkövetése miatt volt már összeütközése a törvénnyel, de nem volt a megfigyelt potenciális radikálisok között. A merénylethez használt teherautót a hét elején bérelte a Nizzával szomszédos településen. A szomszédai szerint csendes, magának való ember volt, nem különösebben vallásos. A Nice Matin szerint pénteken őrizetbe vették a volt feleségét.

Egyre több információ kerül nyilvánosságra a nizzai terrortámadás elkövetőjéről. A tömeges gázoláshoz használt teherautóban találtak egy személyi igazolványt, mostanra a rendőrség hivatalosan is azonosította az illetőt, az övé volt az igazolvány.

Egy 31 éves, tunéziai származású férfiról van szó. Tunéziában született 1985-ben, Nizzában lakott. Az első hírek szerint tunéziai-francia kettős állampolgár volt, de a francia BMFTV szerint a hatóságok azóta jelezték, hogy mégsem, csak tunéziai állampolgársággal rendelkezett. A tartózkodási engedélyéről az al-Dzsazíra közölt képet a Twitterén.

A Nice Matin szerint a neve Mohamed Lahouaiej Bouhlel, és fuvarozóként dolgozott. A névről szóló információt azóta hivatalosan is megerősítették.

Volt priusza, de nem figyelték

A férfi ismert volt a hatóságok előtt, de csak hétköznapi bűncselekmények miatt, amelyek közt voltak fegyveres, erőszakos jellegűek is. A Le Figaro rendőrségi forrásból úgy tudja, márciusban ítélték el legutóbb.

terkep3.png

A titkosszolgálatok látókörébe nem került korábban. A francia rendőrségnek van egy "fiche S" (kb.: S-karton) nevű nyilvántartása, melyben az olyan potenciális radikálisokról gyűjtenek adatokat, akiket nem kell megfigyelni, de valamiért feltűntek a rendőrségnek. A 2015 januárja óta elkövetett franciaországi merényletek elkövetőinek, szervezőinek többsége szerepelt ebben a nyilvántartásban, de a nizzai merénylő nem, írja a BBC.

A Le Figaro értesülése szerint a kamiont, ami egyébként hűtőkamion volt, napokkal ezelőtt bérelte ki a Saint-Laurent-du-Var nevű, Nizzával határos településen. A teherautó oldalán lévő jelzés alapján a Via Location nevű cégtől bérelhette a kamiont a tettes. A Guardian felhívta a cég szóvivőjét, aki a belügyminiszter utasítására hivatkozva azt mondta, nem nyilatkozik a témában.

Egy 7.65-ös kaliberű fegyver volt a sofőrnél, azzal lőtt a rendőrök felé. A BBC idéz egy szemtanút, aki látta az arcát a teherautó volánjánál, szerinte szakállat viselt, és úgy tűnt, mint aki jól szórakozik.

A hűtőkamionban találtak a rendőrök a személyi igazolványon kívül egy mobiltelefont és egy bankkártyát is, mindegyiket a sofőrhöz kötik.

Kutat a rendőrség, két ingatlant kiürítettek

A Nice Matin szerint a rendőrök reggel házkutatást tartottak egy nizzai lakásban az Henri Sappia úton.  A környéken több helyen is vizsgálódnak, kihallgatják az ismerőseit, rokonait. A Nice Matin szomszédokra hivatkozva azt írja, hogy az Henri Sappia úti lakás Nizza északi részén az a lakás volt, ahol a férfi korábban együtt élt a feleségével, és ahonnan párkapcsolati erőszak miatt kellett távoznia.

A francia BFMTV rendőrségi forrásokra és helyiekre hivatkozva azt írja, hogy a támadónak három gyereke volt, de külön élt a családjától.

A Nice Matin azt írja: jelenleg is rendőri akció van folyamatban Nizzában a Turin úton, bombakeresővel kutatnak át egy bérelt teherautót, amely ott parkol. Két ingatlant kiürítettek.

Az iTélé szerint végül se fegyvereket, se robbanóanyagot nem találtak a rendőrök a sofőr lakásának átkutatásakor.

Csöndes szomszéd, nem különösebben vallásos

Az AFP hírügynökségnek a szomszédai magányos, csendes embernek írták le az elkövetőt. Biciklivel járt dolgozni, de volt egy kisebb teherjárműve is a munkához. Az egyik szomszéd azt mondta: nem tűnt különösebben vallásosnak, általában rövidnadrágban, munkavédelmi cipőben járt. A BFMTV a szomszédságban hallottakra hivatkozva szintén arról ír, hogy a férfi nem volt komolyabban vallásos, nem tartotta be teljesen Ramadán idején a szabályokat, viszont szerette a lányokat és a salsát. Volt, aki depressziós, agresszív, instabil emberként jellemezte.

Egy másik szomszéd megjegyezte, hogy a férfi sohasem fogadta a köszönésüket, egy harmadik pedig kissé gyanúsnak találta a viselkedését, mondván túlságosan bámulta a lányait.

Az AFP újságírója a Twitterén képeket közölt a házkutatás első emeleti helyszínéről:

A Le Figaro tudósítója szerint a Turin úti lakásban egyedül élt a merénylő. A szomszédok szerint nagyjából két éve lakott ott, nem tartotta velük a kapcsolatot, nem is köszönt.

A Le Figaro ugyanakkor beszélt egy olyan szomszéddal is, aki könnyek között azt mondta: vele mindig kedves volt a férfi, segített neki, amikor szüksége volt rá. Volt, hogy kölcsönadott pénzt, és nem kérte vissza. Egy alkalommal ugyanakkor olyan kéréssel állt elő, amit a nő furcsának talált, ezért visszautasított: a férfi arra kérte, hogy hadd használja a postaládáját. Az elutasításra a nő szerint ellenségesen reagált.

A Reuters tunéziai biztonsági forrásokból úgy értesült, hogy az elkövető a tunéziai Msaken városából jött. A BBC információi szerint Bouhlal szülei elváltak, és Franciaországban élnek. Úgy tudják, a férfi gyakran járt Tunéziában, a legutóbb nyolc hónappal ezelőtt. A tunéziai hatóságok nem tudnak róla, hogy bármilyen, tunéziai területen elkövetett terrorcselekményhez köze lett volna, ugyanakkor meggyűlt a baja a hatóságokkal droggal és alkohollal kapcsolatos jogsértések miatt.

Őrizetbe vették a volt feleséget

A férfi a teherautóban egyedül volt, de még vizsgálják, lehettek-e társai, akik az elkövetéskor nem voltak vele.

A BFMTV délután három körül azt írta: értesülésük szerint őrizetbe vették a merénylő exfeleségét. Ezt az információt a rendőrség egyelőre nem erősítette meg. Később a Nice Matin azt írta: rendőrségi forrásaik megerősítették nekik ezt a sajtóértesülést.

Borítókép: AFP / Anne-Christine Poujoulat

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport