Gál
6 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Orbánék újra nekifeszülnek, hogy átrajzolják Budapestet

2016.08.02. 16:14
Bár hivatalosan még nincs a kormány napirendjén, nem véletlenül beszélnek fideszes polgármesterek a budapesti közigazgatás átalakításáról. Orbán Viktor régi terve, hogy csökkentse a budapesti kerületek számát, és az utóbbi hetekben a Fideszben újra elkezdtek dolgozni azon, hogy a 23 helyett negyedannyi kerület maradjon. A budapesti kerületvezetők egy része máris háborog.

Szinte közhelynek számít már néhány megállapítás a budapesti közigazgatás szétszabdaltságáról. Ahhoz például, hogy felkerüljenek a karácsonyi díszek a pesti nagykörútra, hat kerületi önkormányzat összefogása szükséges. Nem is mindegyik hajlandó költeni a díszítésre, így nem lehet végig egységes a kép. 

Vagy például a Széll Kálmán térrel való döntéseket folyamatosan nehezíti, hogy ugyan fővárosi tulajdon, de emellett egyszerre három kerület határát jelenti. Így minden közös megoldáshoz szükséges az I. , a II. és a XII. kerületi önkormányzat bólintása.

Nem véletlen tehát, hogy időről-időre felvetődik a fővárosi közigazgatási rendszer drasztikus átalakításának terve. Legutóbb Tusványoson az egyik budapesti fideszes polgármester, a XVI. kerületi Kovács Péter ejtette el, hogy "vannak hangok", amelyek szerint csökkenteni kellene a budapesti önkormányzatok számát, például kevesebb budapesti kerületet kialakítani a mostani 23 helyett. Majd Tarlós István főpolgármester a Népszabadságnak megerősítette, hogy létezik egy térkép, amellyel azt mutatták be, miként lehet a kerületek számát 23-ról nyolcra vagy akár hatra csökkenteni.

A változtatási tervekkel kapcsolatban kerestük Tarlós Istvánt, őt a szabadsága miatt nem értük el. A kormányt is megkerestük, a Belügyminisztériumtól azt a választ kaptuk, hogy "nem zajlik olyan munka, amely a főváros önkormányzati rendszerének átalakításán dolgozna".

Az Indexnek ugyanakkor háttérben több budapesti fideszes is azt mondta, hogy az utóbbi hetekben valóban ismét előkerült Orbán Viktor régóta dédelgetett terve:

a Fidesz jelentősen csökkenteni szeretné a budapesti kerületek számát, és a kerületek hatásköreit is alapvetően átalakítaná.

Orbán már 2010-ben megcsinálta volna

A kerületek csökkentésének terve olyannyira nem új, hogy a Fidesz még ellenzékben komplett koncepciókat dolgozott ki. Kósa Lajos még a 2010-es választások előtt arról beszélt, hogy azért kell átalakítani a budapesti közigazgatási rendszert, mert a kerületek és a főváros vezetése sokszor ellenérdekelt az ügyek rendezésében, ezért a város eleve irányíthatatlan. Emellett eleve aránytalan, hogy az alig 25 ezres I., illetve a 150 ezres XI. is ugyanúgy egy kerületnek számít.

Így hát Orbán Viktor 2010-ben eldöntötte, hogy nekimegy "a kerületi kiskirályságoknak" –  ahogy azt pártállástól függetlenül nevezik a politikusok. Orbán még a választások előtt megjegyezte egy Fidesz-választmányi ülésen, hogy hamarosan "nehéz beszélgetéseket" kell lefolytatnia a párt fővárosi polgármestereivel. 

A beszélgetéseknek végül annyi eredménye lett, hogy országszerte csökkentették az önkormányzati képviselők számát (ez fájdalmas lépés volt Budapesten is, hiszen így kevesebb szétosztható pozíció maradt egy-egy kerületben is). A kerületi határok azonban maradtak, ahol voltak.

Egykori fideszes koncepciók

A Fidesz a következő terveket dolgozta ki akkoriban:

  • Hatáskörök csökkentése: Megmarad a 23 kerület, de bizonyos hatásköröket elvonnának a főváros javára.
  • Kerületek összevonása: Budán három, Pesten négy-öt kerület jöhetne létre, megőrizve az önkormányzati jogosítványaikat (önálló költségvetés például). A Duna egyik partján Óbuda, Újbuda és a Hegyvidék, a túloldalon pedig Újpest, Csepel, a Belváros és Pestszentlőrinc-Pesterzsébet köré csoportosulnának a kerületek.
  • City-koncepció: Budapest belső kerületei összeolvadnának (az I., a II. kerület egy része, az V. a VI., a VII., a VIII. a IX. és a XIII. kerület egy része alkotná a fővárost). A Óbuda, Újbuda vagy Újpest és Csepel megőrizné önállóságát, vagyis külön település lenne.
  • Elöljáróságok: Megszűnik mind a 23 kerület, a városrészeket elöljáróságok váltanák fel, az elöljárók alkotnák a fővárosi közgyűlést.

Egyre kisebb a budapesti polgármesteri lobbi ereje

Egyik többé-kevésbé kidolgozott terv sem valósult meg, nem utolsósorban azért, mert 2010-ben még elég nagy erejük volt a budapesti fideszes polgármestereknek, akik egyben parlamenti képviselők is voltak (Rogán Antal, Láng Zsolt, Kocsis Máté például). Nélkülük nem ment át egyetlen kétharmados törvény sem, önként, dalolva pedig nem szavazták meg a saját kivégzésüket. 

Így aztán Budapest közigazgatási rendszerével lényegi változás nem történt 2010 után. Tarlós Istvánt kiakasztó módon kerültek viszont át hatáskörök a kerületekhez (idegenforgalmi adó beszedése, parkolási rendszer), és például elvették a Margitszigetet a XIII. kerülettől. Ezután a fővárosi közgyűlés is megváltozott, 2014-től már a fővárosi polgármesterek alkotják – de ennek az átalakításnak elsősorban hatalomtechnikai, mintsem közigazgatási okai voltak.

Ebben a ciklusban azért lehet nagyobb az esély a kerületek átszabására, mert a polgármesterek már nem képviselők, a lobbierejük jelentősen csökkent. Kovács Péter XVI. kerületi polgármester például Tusványoson elárulta az Indexnek, hogy hiába írt levelet Orbán Viktornak, választ egyszerűen nem kapott rá – és most már oda se tud lépni hozzá a Parlamentben.

Miért lenne jó a Fidesznek a kevesebb kerület?

Tarlós István a Népszabadságnak azt mondta, a változtatási szándék mögött a pragmatikus városvezetési szempontokon kívül közrejátszhatnak pártpolitikai, hatalomgyakorlási szempontok is. Ezt nem fejtette ki a főpolgármester, de budapesti fideszesek szerint arra kell gondolni, hogy "a Fidesz nem hülye, hogy a saját érdekei ellen alakítsa át a kerülethatárokat". 

Vagyis a döntés véglegesítése előtt alaposan megnézik a szavazóköri eredményeket, és kiszámolják, hogy milyen pártszimpátiájú egységeket hoznak létre. Az erősen baloldali XIII. kerületet például a Fidesznek hasznosabb lenne "szétrobbantania".

A budapesti fideszesek most is nagyon fúrják

Nagy az esély azonban, hogy a Fidesznek ezúttal is beletörik a bicskája a dologba. Bár a kerületeket a feles többséggel módosítható Budapest-törvény sorolja fel, a kerületek feladatait, hatásköreit, rendeletalkotási jogköreit a helyi önkormányzatokról szóló törvény részletezi, amely viszont kétharmados. Vagyis a Fidesz-KDNP-nek egy ellenzéki pártot is meg kellene nyernie.

De ennél is nehezebbnek ígérkezik a budapesti fideszesek kordában tartása. A kerületek számának csökkentése ugyanis azt jelentené, hogy automatikusan elvesztené az állását, hatalmát, befolyását tucatnyi fideszes polgármester és képviselő, ami ellen – a háttérben már beszélnek erről – mindent meg fognak tenni a párton belül és nyilvánosság előtt is. 

Tusványoson két budapesti fideszes polgármester kérte, hogy a kormány fejezze be az átalakításokat, de egy budapesti polgármester szerint ez még csak a kezdet volt, és erőteljesebb kiállásra is lehet számítani többektől.