A Rogán-körhöz tartozó Hunguard Kft.-re szabhattak egy jogszabályt

2016.08.13. 09:27

Egy kormányrendelet milliárdos üzlethez juttathatja a Rogán-körhöz tartozó Hunguard Kft.-ét, írja a Magyar Nemzet. A rezsicsökkentés óta helyzetbe hozott auditáló cég most egy július elsejétől életbe lépő kormányrendelettel a pénzpiacon kerülhet monopolhelyzetbe a lap szerint.

A Hunguard egy informatikai cég, aminek a többségi tulajdonát 2011-ben vásárolta meg egy bizonyos Csík Balázs, akivel közösen feltalált Rogán Antal egy elektronikus aláírási eljárást. Miután Rogán feltalálótársáé lett a cég, megjött az amúgy már több mint 20 éves cég szerencséje: a kormány előírta a közműszolgáltatók számlaaudit-kötelezettségét, az ezt végző tanúsítócéggel szemben pedig olyan követelményeket támasztottak, aminek valahogy csak a Hunguard felelt meg. Ezután jött a nyerőautomaták kötelező auditálása, amit szintén a Hunguard végezhetett el, amivel pedig megint rengeteget kereshetett.

Majd 2016 januárjában újabb mesteri lépést követettek el a propagandaminiszter feltalálótársai (a cég résztulajdonosa az a Lengyel Csaba, aki szintén Rogán feltalálótársa): a cégnek 2016 januárja óta már egy rejtélyes hátterű máltai cég a többségi tulajdonosa, nem Csík Balázs. A Hunguard kisebbségi tulaja, Lengyel Csaba szintén átadott a részéből valamennyit a máltai cégnek, ami szabályok szerint pedig az osztalék után nem kell adót fizetni, így a Hunguard szinte teljes osztaléka után megúszta az adófizetést.

A Magyar Nemzet most azt írja, hogy azt a kormányrendeletet, ami a pénzügyi intézmények informatikai rendszerének biztonsági auditálására jogosult vállalatok körét határozza meg Rogán Antal lobbizására született meg. A lapnak nyilatkozó piacvezető könyvvizsgáló vállalat vezető beosztású munkatársa szerint pedig a kormányrendeletben foglalt kritériumnak Magyarországon csak a Hunguard Kft. felel meg jelenleg. Hirsch Gábor, az Informatikai, Távközlési és Elektronikai Vállalkozások Szövetségéhez (IVSZ) tartozó Biztonság munkacsoport vezetője pedig úgy fogalmazott, hogy "elméletileg minden cég számára adott a lehetőség, gyakorlatilag azonban az államnak súlyos piactorzító hatása jelentkezik". Szerinte a szabályozás a szakmaiságot nélkülözi.

A jogszabály egyébként csak olyan vállalatoknak engedi a hazai pénzintézetek informatikai rendszereinek auditálását, ahol legalább öt munkatársnak van C típusú nemzetbiztonsági átvilágítást igazoló dokumentuma. Amivel egy, a lapnak nyilatkozó multinacionális cégnél dolgozó szerint az a baj, hogy szerinte így gyakorlatilag kötelezi őket az állam, hogy beengedjék a titkosszolgálatot a cégbe. Hirsch Gábor szeriont pedig az, hogy így gyakorlatilag az állam mondja meg, hogy ki dolgozhat auditorként, hiszen a nemzetbiztonsági felügyelet adja ki a tanúsítványokat.  • Tippek
  • Bankszámla