Brutalitásba fordult a tihanyi dottózás

2016.08.16. 11:17

Tudja, mi a dottó? Az a vonatnak látszó kisautó, amivel a turistákat szokták körbevinni a helyi nevezetességek között. Tihanyban sincs ez másképp, azonban az ottani dottózás nagyon eldurvult, ahogy a Nol.hu írja. A szövevényes történet szálait nehéz kibogozni, de megkíséreljük.

2009-ben a tihanyi képviselő-testület pályázatot írt ki három dottómegálló kizárólagos használatára. A pályázaton ketten indultak, Kántás Vince és egy másik vállalkozó. Kántás egy bérelt pajtában tárolta szerelvényeit, azonban 2010-ben, egy nappal az eredményhirdetés előtt a pajta porig égett, mintegy 50 millió forintos kárt okozva. Kántás vállalkozása magasabb bérleti díjat ígért, de mégsem ő nyert. Két hónap alatt pótolta a tönkrement járműveket. 

kjh
Fotó: www.kisvonat-tihany.hu

A dottóüzemeltetési határozatot aztán a versenyhivatal visszavonatta az önkormányzattal, a szerződés előtti állapot helyreállítását azonban nem írta elő. A testület így meg is semmisítette határozatát, ám nem írt ki újabb pályázatot, továbbra is nyertesnek hagyva a másik vállalkozót.

Nem tűnt főnyereménynek a dottózás, Kántásék mégsem álltak le a turisták vonatoztatásával, csak rafináltan elkerülték az önkormányzati megállókat. A nyertes vállalkozóval sem túl rózsás a viszonyuk, az önkormányzat szerint Kántás három éve az édesapjával együtt összeverte a másik kisvonat vezetőjét, súlyos testi sértés miatt börtönbe is került.

2015-ben viszont új pályázatot írt ki a testület. 

El akartuk kerülni a részrehajlás látszatát

– fogalmazott Tósoki Imre polgármester. 

Ezért Kántás pályázatát nem ők, hanem a balatonfüredi közjegyző érvénytelenítette. 

Kántás azonban erre is fittyet hányt, és nem állt le a vonatoztatással. Idén tavasszal azonban a parlament a közúti kisvasutak engedélyezési szabályozását az önkormányzat jogkörébe utalta. Több sem kellett Tihanynak, a közterület-felügyelő azonnal lecsapott Kántás vonatára, ami

  • előbb az önkormányzat telephelyére került;
  • onnan valaki kilopta és visszavitte Kántáshoz;
  • ezért lefoglalta a rendőrség;
  • ám ezt az ügyészség indokolatlannak tartja.

Itt tart most a tihanyi dottóhelyzet. Még nem tudni, ki lesz végül a dottómilliomos, mindenesetre Kántás azt ígéri, bírósághoz fordul.