Hivatalos: elbukták a szocialisták a földügyi népszavazást

2016.08.19. 17:09

A Nemzeti Választási Iroda befejezte a Gőgös Zoltán MSZP-s elnökhelyettes által földügyben kezdeményezett népszavazáshoz összegyűjtött aláírások ellenőrzését. A szocialista politikus 181 318 érvényes aláírást nyújtott be - jelentette be Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda (NVI) elnöke pénteken, a Nemzeti Választási Bizottság ülésén Budapesten.

Gőgös Zoltán magánszemélyként nyújtotta be a földügyi népszavazási kérdést, amely így szól: "Egyetért-e Ön azzal, hogy az Országgyűlés alkosson törvényt az állami tulajdonban álló termőföldek értékesítésének a tilalmáról?". A politikus június 28-án adta le az összegyűjtött íveket, az NVI pedig július 4-én kezdte meg az ívek ellenőrzését. Korábban már adott nem hivatalos tájékoztatást az NVI, amiből megtudhattuk, hogy minden ötödik aláírást érvénytelennek talált.

A bizottságnak adott tájékoztatás szerint

  • a képviselő 27 989 ívet adott le,
  • a formai és tartalmi szempontból megfelelő ívek száma 27 246 volt.
  • Az érvényes íveken szereplő aláírások száma 226 300,
  • ebből 44 982 volt érvénytelen,
  • az összes érvényes aláírás száma így 181 318 lett a népszavazás kiírásához szükséges 200 000 helyett.

Ezek utána parlament dönti el, hogy kiírja-e a népszavazást, de aligha lesz referendum. Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön bejelentette a kormányinfón, hogy bár nem sikerült a szocialisták aláírásgyűjtése, a kormány szeptemberben törvényben zárná le a földárveréseket, amelyek során a meghirdetett 280 ezer hektárból 206 ezer kelt el.