Judit
2 °C
7 °C

Hiába küldik vissza, örökre egy listán maradnak Bayer Zsolttal

bayer zsolt kituntetes lovag kereszt cover
2016.08.22. 18:51
Egyre többen jelzik nyilvánosan, hogy Bayer Zsolt lovagkeresztje ellen úgy tiltakoznak, hogy visszaadják a saját állami kitüntetésüket. Arról azonban nincs szó, hogy lekerülnek a hivatalos listáról. A törvény szerint nem lehet visszaadni vagy visszavonni állami díjat, még akkor sem, ha tömegével küldik vissza postán a keresztet az államfőnek.

Már több tucatnyian "adták vissza" a pénzzel egyébként nem járó lovagkeresztjüket, tiltakozva Bayer Zsolt hasonló kitüntetése ellen (a listát itt olvashatja). És hogy miért tettük idézőjelbe a visszaadást? Azért, mert a hatályos törvények nem ismernek ilyet. 

És nem azért, mert a jogalkotóknak ne jutott volna eszébe ilyesmi, hanem mert szándékosan nem akartak lehetőséget adni a kitüntetések hivatalos visszavételére illetve visszaadására. 2011-ben, az állami kitüntetéseket szabályozó, azaz a 2011. évi CCII. törvény vitájában a KDNP-s Rubovszky György azt mondta, "a kodifikációs munka elkészítésénél hosszas vita folyt arról, hogy a Kossuth-díjnál, az állami díjaknál a ma hatályos eljárási szabályok ismerik a díjak visszavonásának a lehetőségét. (...) 

Mi szándékosan hagytuk ki ennek az eljárási lehetőségét ebből a törvényből,

meg kell találni azt a megoldást, ami ténylegesen a helyes eljárást biztosítja. Úgy ítéltük meg, hogy az az adminisztratív úton való lehetőség tulajdonképpen parttalan vitákat és értelmetlen oda-visszavágásokat eredményezhet".

Nem lehet visszavonni

Nem olyan régen, idén májusban Semjén Zsolt is ráerősített a kormányzati akaratra. Azt mondta, a kitüntetésekről szóló törvény alapvető szempontja, hogy az elismeréseket nem lehet visszavonni és nem lehet posztumusz odaítélni. Ez egyébként azért merült fel, mert a Jobbik azt akarta egy törvénymódosító javaslattal elérni, hogy a szándékos bűncselekmény elkövetése miatt jogerősen elítéltektől vissza lehessen venni a kitüntetést.

Semjén Zsolt
Semjén Zsolt
Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI

A törvényben ennek megfelelően nincs passzus a visszaadásra/visszavonásra, de a végrehajtási rendeletekben sem találtunk erre utalást.

A 2011-es törvény előtt sem volt egyébként visszaadható egy kitüntetés, jogilag legalábbis. Egy 2010-es Bors-cikkből derül ki, hogy az akkori szabályok szerint csak a visszavonás létezett, ez ugyanolyan procedúrával járt, mint az odaítélés. Vagyis ha valaki írt a miniszterelnöknek egy levelet, esetleg a hivatal úgy ítélte meg magától, hogy a kitüntetett érdemtelen a díjra, akkor a kormányfő tehetett javaslatot az érdemrend visszavonására, amit aztán a köztársasági elnök hagyott jóvá - mondta akkor a Köztársasági Elnöki Hivatal (KEH). Később ez fel is merült Kertész Ákos vitatott mondatai miatt.

Keressük most is a KEH-et kérdéseinkkel, egyelőre nem érkeztek válaszok, de amint többet tudunk, frissítjük cikkünket.

Postára fogják adni a díjat

Megkerestük az első díjvisszaadót, Kaltenbach Jenőt is, hogy pontosan hogyan történt a dolog. Azt mondta, írt egy emailt a Köztársasági Elnöki Hivatalnak (KEH) - ezt nyilvánossá is tette - , de eddig semmi választ nem kapott rá. Kaltenbach azt is mondta, a sajtómegkeresésekre fenntartott címre küldte a levelet, mert más elérhetőséget nem talált hozzájuk a honlapon. 

"Ha nem válaszolnak, postára adom nekik a díjat" - mondta. Ő is megerősítette, hogy a díjjal nem járt pénz. Azt is mondta, hogy nem egyeztetett előtte és azóta sem senkivel, aki szintén visszaküldte a kitüntetését, nem is ismeri őket.

Felhívtuk Köllő Jánost is, ő kérdésünkre azt mondta, hivatalosan nem kereste a KEH-et. Ő Kertesi Gáborral és Varga Júliával együtt írt nyílt levelet, ennél többet egyelőre nem tettek, mert most egyikük vidéken van, "de ha visszajön, együtt postára adják majd a díjat" - mondta megkeresésünkre.

Halász János, a Fidesz-frakció szóvivője azt mondta, "az is a véleménynyilvánításnak egy formája, hogy vannak, akik visszaadják a kitüntetésüket".

Visszaadók és visszautasítók régen is voltak

A törvény szerint nem számít állami kitüntetésnek, de 2013-ban a minisztérium által adott Táncsics-díjat Balog Zoltán visszakérte Szaniszló Ferenc újságírótól, aki vissza is adta azt. Mielőtt ezt megtette, tiltakozásul tucatnyi újságíró visszaadta a sajátját.  Így tett többek között Rangos Katalin és Bolgár György, Vince Mátyás, az MTI egykori elnöke, a HVG volt főszerkesztője, Horváth Zoltán, a lap egykori főszerkesztő-helyettese és Nej György, a Magyar Rádió egykori munkatársa.

Szaniszló Ferenc szerkesztő (j) átveszi a Táncsics Mihály-díjat Balog Zoltántól az emberi erőforrások miniszterétől
Szaniszló Ferenc szerkesztő (j) átveszi a Táncsics Mihály-díjat Balog Zoltántól az emberi erőforrások miniszterétől
Fotó: Kovács Attila / MTI

A Szörényi Levente által alapított díjat, az Árpád-pajzsot Cselényi László, a Duna Televízió elnöke 2009-ben átvette, de aztán visszadta. A díjat jobboldali közszereplők kapták, például Lovas István újságíró és Morvai Krisztina jobbikos politikus. Cselényi azt mondta, „minél egyoldalúbb világnézetileg egy díj, értéke annál bizonytalanabb. Anélkül, hogy szándékomban állna a javarészt általam is nagyrabecsült kitüntetőket megbántani, úgy érzem, kilógok a sorból. Vagy úgy is mondhatnám: érdemtelennek tartom magam az Árpád pajzs birtoklására, ezért azt köszönettel visszajuttatom az alapítványnak".

Visszautasításból több is volt, az MTI évekkel ezelőtti gyűjtése szerint

  • Blaskó Péter Gyurcsány Ferenctől nem akarta átvenni a Kossuth-díjat 2008-ban, később Orbán Viktortól megkapta.
  • Melocco Miklós Kossuth-díjas szobrászművész a neki ítélt Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztje kitüntetést elvi okokra hivatkozva utasította el 1995-ben. Azzal indokolta döntését, hogy "nem óhajt mosolygó szerepet vállalni egy olyan országban, ahol nőttön nő az elkeseredés, a szegénység, ráadásul ismét kétségbe vonják a keresztény kultúra létjogosultságát". Ő 1998-ban megkapta ugyanezt a kitüntetést.
  • Bugár Béla, a szlovákiai Magyar Koalíció Pártja (MKP) elnöke a Magyar Köztársaság Érdemrend Nagykeresztje kitüntetést nem vette át 2004-ben. Bugár Béla lépését azzal indokolta, hogy Budapest lefaragta a határon túli magyarok támogatására szánt költségvetési keretet.
  •  Bokros Lajos volt pénzügyminiszter a Magyar Köztársasági Érdemrend Középkeresztjének polgári tagozata kitüntetést utasította vissza 2005-ben, mivel a kitüntetés indoklásában nem szerepelt pénzügyminiszteri tevékenysége.
  • Debreczeni József a Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztje kitüntetést nem fogadta el 2006-ban, mondván, hogy közszereplése, az ellenzéket bíráló hangú írásai és az a tény, hogy éppen a miniszterelnök portréján dolgozik visszatetszést szülhetne, a kitüntetés rontaná írásai hitelét - a szavahihetőségét.

(Címlap és borítókép illusztráció: szarvas / Index)

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?