Gyurcsány bedobta a kémbombát: KGB-sek Magyarországon

2016.09.14. 21:04

Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök, az ellenzéki DK elnöke a 2006-os zavargások tizedik évfordulója alkalmából interjútkötetben beszélt akkori élményeiről, amelyet a csütörtökön megjelenő Magyar Narancs idéz, és ebből szemlézett a Hvg.hu

A szemlében három figyelemre méltó állítást fogalmaz meg, amelyből a legelső régóta ismert véleménye, azaz, hogy a 2006-os zavargásokban a Fidesz közép- és felsővezetői is érintettek voltak. 

Gyurcsány szerint ez egy jelentésben is szerepel, amely államtitok, és amiből „van másolat, így azt a fideszesek kormányváltás esetén sem tudják eltüntetni”.

Érdekesebb az az állítása, amelyben a Magyarországon tevékenykedő külföldi titkosszolgálatokról beszél. Szerinte a mindenkori magyar miniszterelnök személyes üzleti ügyeiről, vagyoni helyzetéről nagyjából mindent tudnak ezek a szervezetek. 

Ha azért kérdezi, hogy tudhatnak-e ezek a szolgálatok valamit, amivel egy magyar miniszterelnököt lehet zsarolni, akkor azt mondom, igen, tudhatnak.

Őt például az amerikai szervek nyomásgyakorlással próbálták rávenni energiaügyi döntésekre, de elmondása szerint csak verbális nyomásgyakorlással találkozott.

A harmadik állítás is nagyon súlyos, szerinte ma Magyarországon 100-as nagyságrendben vannak orosz titkosszolgák:

Ma Magyarországon nagyjából 600-800 ember egészen biztosan dolgozik valamilyen minőségben a KGB-nek - mondják a szakértőink. Ez nem kevés.

Az ő idejében ennek a felét említi.