Jolán
2 °C
4 °C

A Hit Gyülekezete-vezető nemmel szavaz, a rabbi inkább zsoltárt mond

2015-09-17T200726Z 2037105209 LR2EB9H1JW2IO RTRMADP 3 EUROPE-MIG
2016.09.15. 07:01

Az egyházak testületileg nem adtak ki állásfoglalást a hívőknek, hogyan érdemes viselkedniük, szavazniuk október 2-án. Az Index is végigkérdezte pár hete az egyházakat, mi az álláspontjuk, ám senki nem adott egyértelmű választ.

A Heti Válasznak most viszont néhány egyházi vezető, pap, lelkész, rabbi hajlandó volt elárulni, neki személyesen mi a véleménye a kvótaszavazásról. A 17 egyházi vezető többsége nemmel fog szavazni, ám például egy rabbi inkább zsoltárt fog mondani szavazás helyett, az evangélikus vezetők pedig titokban tartják a voksukat. A Hit Gyülekezete vezetője korábban időt kért a válaszra, most viszont elárulta: nemmel szavaz.

Néhány válasz és indoklás:

  • Balás Béla, Kaposvár katolikus püspöke: NEM. "Nemmel fogok válaszolni, mert magyar vagyok. Magyarságunk ugyanis istenadta kincs, semmivel sem kockáztathatjuk."
  • Beer Miklós, Vác katolikus püspöke: NEM. "A népszavazás jelzés az unió vezetőinek, hogy így nem lehet megoldani a népvándorlási helyzetet." De azt javasolja, mindenki szavazzon a lelkiismerete szerint. 
  • Kozma Imre lelkész, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat elnöke: NEM. "Ez nem azt jelenti, hogy érzéketlen lennék, hanem azt: hozzájárulásunk nélkül minden döntés diktatórikus. Ebből pedig nem kérünk."
  • Kocsis Fülöp hajdúdorogi görögkatolikus érsek-metropolita: NEM AKAROM. "Nyilván tudni kell nemet is mondani - például a betolakodásra."
  • Szenczy Sándor lelkész, a Baptista Szeretetszolgálat elnöke: NEM. "Az így, ebben a formában feltett kérdésre, véleményem szerint, más válasz nem adható."
  • Németh Sándor, a Hit Gyülekezete vezető lelkésze: NEM. "A nemzetközi presszió ellenére is ragaszkodnunk kell a szuverenitásunkhoz." "A migránstömegek letelepítése hazánkban is drasztikusan növelné a terrorveszélyt."
  • Radnóti Zoltán, a Mazsihisz rabbitestületének elnöke: TÁVOLMARADÁS ÉS ZSOLTÁR. "A kampányban két dolgot láttam: az egészséges emberi félelmeket felhasználva és alakítva próbálják befolyásolni a szavazókat, illetve éppen ellenkezőleg, nevetségessé tenni a görcsös akarást. Ebben a játékban nem veszek részt. Abban a fél órában, amíg szavaznék, inkább elmondok húsz zsoltárt."
  • Köves Slomó, az EMIH vezető rabbija: NEM. "Ezek a kérdések a zsidó közösségek számára fokozott, a mindennapi fizikai biztonság kockázataihoz kapcsolódnak, így nem tartanám szerencsésnek, ha a betelepítés bármilyen formája kötelező és ellenőrizetlen lenne."

Borítókép: menekültek várakoznak egy útmenti kegyhelynél, Szerbiában (2015. szeptembere) Antonio Bronic / Reuters

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?