Kormánytisztviselő fojtogatott menekültet a kiskunhalasi táborban

2016.09.22. 15:42 Módosítva: 2016.09.22. 15:47

Megütött, majd fojtogatott egy menekültet a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal (BÁH) egyik munkatársa a kiskunhalasi zárt táborban, értesült az Index. Információink szerint a tábor lakói vitába keveredtek a Bevándorlási Hivatal kormánytisztviselőivel.

A tolmácsként jelen lévő kormánytisztviselő váratlanul megütötte, majd fojtogatni kezdte az egyik menekültet. A jelenlévők szétválasztották a két felet, és helyreállították a rendet. Mivel a jelenetnek sok szemtanúja volt, köztük rendőrök is, megkérdeztük a BÁH-ot is az esetről. 

A hivatal ennyit válaszolt:

a magyar-algír kettős állampolgárságú tolmács és az algír migráns közötti történteket a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal vizsgálja.

Nincs itt semmi látnivaló?

Egy kormánytisztviselő esetében alapesetben irreleváns, hogy milyen állampolgár. Ezért a válaszból arra következtettünk, hogy a BÁH azzal próbálja eltolni magától az esetet, hogy azt sejteti: mindenféle migránsok verekedtek csak.

Az ügyet árnyalja, hogy a nemzetközi beszámolók szerint a magyar állampolgárságú rendőrök, határőrök rendszeresen bántalmazzák a menekülteket. A Human Right Watch friss jelentése szerint a rendőrök nőket, három hónapos gyereket fújtak le gázsprével, tonfával, gumibottal vertek menekülteket, és volt, akire kutyát uszítottak elfogása során. 

A kiskunhalasi zárt szálláson uralkodó állapotokról szóló jelentésében Helsinki bizottság is beszámol menekülteket ért atrocitásokról. A jelentés fizikai erőszakot említ, többek közt egy esetet, amikor az őr egy gyereket vert meg.