János, Pál
19 °C
34 °C
Index - In English In English Eng

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Már vasárnap volt fotójuk az elkövetőről a rendőröknek

DSC 1654
2016.09.26. 15:13

Frissítés 09.27: A körúti robbantás kérdéseit ebben a cikkben gyűjtöttük össze

A Teréz körúti robbantó alaposan megtervezte a támadást, ami arra utal, hogy a helyszínt és a használt robbanóanyagot, illetve -szerkezetet nagyon jól ismerte - írta a hvg.hu. A lap szerint a jelek arra utalnak, hogy a robbanást az elkövető milliméter pontossággal erre a helyszínre szabta.

Az Index úgy tudja, hogy a hvg.hu által leírt információk a parlament hétfői nemzetbiztonsági bizottságának ülésén is elhangzottak. Lapunk úgy tudja, hogy a rendőröknek már vasárnap reggel a rendelkezésére állt egy fotó a lehetséges elkövetőről. "Mutattak egy rossz minőségű videófelvételből kivágott fotót, ami megegyezett azzal, amit utólag személyleírásként írtak. Egy pampalini-kalapos ember volt a képen, de nem lehetett abból kivenni az arcát" - mesélte az Indexnek egy szemtanú, akit vasárnap reggel hallgattak ki a rendőrségen. (A személyleírás alapján az elkövető 20-25 éves, 170 cm magas férfi, világos színű horgászkalapot viselt.)

Kontrát Károly belügyi államtitkár hétfőn a parlamentben azt mondta, hogy délután nyilvánosságra hozzák a gyanúsított fotóját, mert egy utcai kamerafelvételen jól látszik. 

A hvg.hu cikke szerint a gyanús alak már a robbantás előtt 20-30 perccel megjelent a helyszínen. A felújítás alatt álló üzlethelyiség bejáratánál lerakott egy táskát, majd a mellette lévő kis beállóban várakozott. A lap szerint a robbanás előtt még fél perccel is járókelők tucatjai haladtak el a bomba és a várakozó alak előtt, sőt volt, aki közvetlenül a rendőrök előtt sétált. Mindeközben a gyanús figura egy zacskóval a kezében várakozott, így mindannyiukat láthatta, és persze fordítva, őt is láthatták.

Akkor is pár méterre a lerakott, bombát rejtő táskától állt, amikor a járőrpáros elhaladt előtte, ő pedig szemmel tartotta őket. Az alak ezután mélyen visszahúzódott a beállóba, a zacskójába nyúlt, pár pillanattal később pedig bekövetkezik a robbanás. Az alak detonáció után egyszerűen kilépett a beugróból, majd lassan, nyugodtan, a robbantás következményeit és főleg a sebesült rendőröket szemügyre véve távozott a Király utca irányába - írta a hvg.hu. A lap szerint ez is azt bizonyítja, hogy a rendőrök voltak a támadás célpontjai és valóban meg akarta őket ölni a támadó. 

A körúti robbantással kapcsolatos  cikkeinket itt olvashatja .

(Borítókép: A robbantás helyszíne hétfő délelőtt. Fotó: Bődey János/Index)

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!