Már vasárnap volt fotójuk az elkövetőről a rendőröknek

DSC 1654
2016.09.26. 15:13

Frissítés 09.27: A körúti robbantás kérdéseit ebben a cikkben gyűjtöttük össze

A Teréz körúti robbantó alaposan megtervezte a támadást, ami arra utal, hogy a helyszínt és a használt robbanóanyagot, illetve -szerkezetet nagyon jól ismerte - írta a hvg.hu. A lap szerint a jelek arra utalnak, hogy a robbanást az elkövető milliméter pontossággal erre a helyszínre szabta.

Az Index úgy tudja, hogy a hvg.hu által leírt információk a parlament hétfői nemzetbiztonsági bizottságának ülésén is elhangzottak. Lapunk úgy tudja, hogy a rendőröknek már vasárnap reggel a rendelkezésére állt egy fotó a lehetséges elkövetőről. "Mutattak egy rossz minőségű videófelvételből kivágott fotót, ami megegyezett azzal, amit utólag személyleírásként írtak. Egy pampalini-kalapos ember volt a képen, de nem lehetett abból kivenni az arcát" - mesélte az Indexnek egy szemtanú, akit vasárnap reggel hallgattak ki a rendőrségen. (A személyleírás alapján az elkövető 20-25 éves, 170 cm magas férfi, világos színű horgászkalapot viselt.)

Kontrát Károly belügyi államtitkár hétfőn a parlamentben azt mondta, hogy délután nyilvánosságra hozzák a gyanúsított fotóját, mert egy utcai kamerafelvételen jól látszik. 

A hvg.hu cikke szerint a gyanús alak már a robbantás előtt 20-30 perccel megjelent a helyszínen. A felújítás alatt álló üzlethelyiség bejáratánál lerakott egy táskát, majd a mellette lévő kis beállóban várakozott. A lap szerint a robbanás előtt még fél perccel is járókelők tucatjai haladtak el a bomba és a várakozó alak előtt, sőt volt, aki közvetlenül a rendőrök előtt sétált. Mindeközben a gyanús figura egy zacskóval a kezében várakozott, így mindannyiukat láthatta, és persze fordítva, őt is láthatták.

Akkor is pár méterre a lerakott, bombát rejtő táskától állt, amikor a járőrpáros elhaladt előtte, ő pedig szemmel tartotta őket. Az alak ezután mélyen visszahúzódott a beállóba, a zacskójába nyúlt, pár pillanattal később pedig bekövetkezik a robbanás. Az alak detonáció után egyszerűen kilépett a beugróból, majd lassan, nyugodtan, a robbantás következményeit és főleg a sebesült rendőröket szemügyre véve távozott a Király utca irányába - írta a hvg.hu. A lap szerint ez is azt bizonyítja, hogy a rendőrök voltak a támadás célpontjai és valóban meg akarta őket ölni a támadó. 

A körúti robbantással kapcsolatos  cikkeinket itt olvashatja .

(Borítókép: A robbantás helyszíne hétfő délelőtt. Fotó: Bődey János/Index)  • Bérelnék
  • Személyi kölcsön