Nincsenek biztonságban a személyes adataink a kormány előtt

D KOM20160801006
2016.09.26. 11:53

Jogosulatlanul használt adatok segítségével bombázza kampánylevelekkel a külföldi magyarokat Orbán Viktor. A miniszterelnöki kabinetiroda ráadásul két okból is megszegte a vonatkozó törvényeket, hogy külföldre is eljuttathassa a népszavazási nemet forszírozó üzenetét.

  1. Olyan külföldön élő, Magyarországról kijelentkezett magyar állampolgárok is megkapták Orbán levelét, akik nem adták meg címüket a magyar hivataloknak, vagy külön nyilatkozatban tiltották le azok használatát. Azaz a magyar kormány a jelek szerint illegálisan használja fel a személyes adatokat.
  2. Nem a választási törvényben említett, hanem szélesebb, csak a kormány által elérhető adatbázisból dolgozott. Minden más párt hátrányba került az adatbázisokat birtokló és használó kormánnyal szemben.

Ennek segítségével félmillió külföldi címre postázták el, hogy Orbán Viktor szerint mire kellene szavazniuk, derült ki egy, az Index birtokába jutott közérdekű adatigénylésre adott válaszból.

A gyakorlat azonban a belföldön élő magyaroknak is tanulságul szolgálhat.

Orbán Viktor mindent lát

Számos külföldi olvasónk jelezte: úgy kaptak kampánylevelet Orbán Viktortól, hogy címüket hivatalosan nem adták meg az illetékes hivatalnak. Ahogy arról írtunk, a legtöbben arról számoltak be, hogy címüket a követségen vagy konzulátuson adták le valamilyen ügyintézéshez, például hogy új útlevelüket kipostázhassák.

A Miniszterelnökség arról informált minket, hogy az adatokat a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatalától (KEKKH) kapták. Természetesen megkérdeztük a hivatalt, hogyan jutottak a külföldön élők adataihoz. A KEKKH terjengős választ küldött, amelynek lényege: 

Aki külföldre költözik, annak kötelező bejelentenie, hol lakik. Ráadásul a hivatal automatikusan begyűjti a házasságkötéskor, anyakönyvezéskor megadott adatokat is – ami elég aggályos gyakorlat, de sajnos a magyar jogszabályok lehetővé teszik, úgyhogy ezt most fogadjuk el. Nem kerül viszont nyilvántartásba az a cím, amit például új útlevelük postázásához adnak meg a külföldön élő magyarok.

A gyakorlat azonban egészen mást mutat. Olvasóink egész sora állította, hogy:

  • Nem adták meg külföldi lakcímüket, amikor kijelentkeztek Magyarországról, és ezt a hivatal nem is forszírozta. Mégis kaptak Orbán Viktor-i pániklevelet.
  • Új útlevelük kiküldéséhez adtak meg egy címet, amelyre később a kormány postázta a miniszterelnök kampányanyagát is.
  • Külön letiltották a címüket, ennek ellenére azt eljuttatták a Miniszterelnökségre, akik lelkesen meg is szórták őket propagandaanyaggal.

„Fél évvel azután, hogy kijöttünk Ausztriába, mind a négyünket kijelentettük a szüleim címéről (2 felnőtt, 2 gyerek) Emlékeim szerint papíron kellett megtennünk és ott kérhettük, hogy kérjük-e az adataink kezelését vagy sem. Egyikünk sem kérte. A régi személyit bevonták, lakcímkártyát nem kaptunk. Kb. 3 hete voltam otthon megújítani az Ügyfélkapus belépőmet. Majdnem nem sikerült, mivel nincs lakcímkártyám. Addig erősködtek, amíg megnézték a rendszerben és kiderült, hogy tényleg nincs” – írt egy jellemző példát olvasónk.

Angliában élek 12 éve, magyar cím nélkül. Mégis megtaláltak engem is ezzel a levéllel. Soha nem adtam meg nekik a címem

– számolt be egy másik levélírónk, aki kérésünkre átnézte iratait, és megerősítette: soha nem jelentette be lakcímét a KEKKH-nak, magyar élettársával nem házasodtak össze, gyerekeik születésénél pedig még egy másik címen laktak.

A kormány olyan külföldön élő magyart is elért, aki külön kérte adatai zártan kezelését. Az alábbi, lapunknak is eljuttatott panasz alapján ez különösen súlyos állami visszaélést jelez.

Tisztelt Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság!

Tisztelt Nemzeti Választási Iroda! Tegnapi napon a "Kormányzati Tájékoztatási Központ"-tól NÉVRE és LAKCÍMRE szóló levelet kaptam, mely egyértelműen kormányzati kampánylevél a 2016. október 2-án tartandó népszavazáshoz. Személyes adataimat XXX-án a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatalánál letiltattam. A vonatkozó törvények értelmében az adataimat a Kormányzati Tájékoztatási Központ jogosulatlanul használta fel kampánycélokra.

A kampánycél nem lehet a személyes adat kiadásának okirattal bizonyítható jogos érdeke, a kérelmező tájékoztatási központnál sem velem szembeni jogérvényesítés sem kötelezettségteljesítés nem áll fenn. A Tájékoztató központ nem hatóság, bíróság, nem rendészeti, egészség- és nyugdíjbiztosítási, sem VÁLASZTÁSI szerv, nem büntetés-végrehajtás, nem nemzetbiztonsági szerv. Így az adataim kampánycélra való felhasználása a Kormányzati tájékoztatási Központnál JOGOSULATLANUL történt. Kérem az ügy kivizsgálását, miként jutott az adataimhoz olyan szervezet, melynek ehhez joga nem volt.

A választás tisztasága, a demokratikus eljárás érdekében az ilyen célú adatszerzés a kormányzati kampányban NEM megengedhető, ez a polgárok adataival és a hatalommal való visszaélésnek minősül.

Ami a tied, az a kormányé

Az ügyben azonban nem csak az aggályos, hogy miként jutottak a KEKKH-hoz a külföldi magyarok címei.

Súlyos kérdéseket vet fel, hogy a kormány olyan adatbázist használt a kampányához, amelyet a törvények szerint nem lehetne.

Kampánycélra ugyanis a Nemzeti Választási Iroda (NVI) adatbázisát kellene használni, míg az Orbán-levél eljuttatásához a KEKKH jóval szélesebb adatbázisához nyúltak. 

Ez derült ki abból a kifogásból, amit Neményi András szocialista politikus juttatott el a Nemzeti Választási Bizottsághoz (NVB) az Index korábbi cikkeire hivatkozva. A dokumentum szerint a kormány több szempontból is kifogásolható gyakorlatot folytat.

A népszavazási törvény szerint a kampányoláshoz használható névjegyzék az NVI-től szerezhető be, ahogy a Nemzeti Választási Iroda honlapján is szerepel.

  • A kormány azért használta a KEKKH törvényben nem említett adatbázisát, mert ide gyűjtötték be a külföldön élő magyarok lakcímeit. Azaz szabályosan, az NVI-től ezekhez nem juthattak volna hozzá. Így viszont maga a kormány sértett törvényt.
  • Az ügy ezenfelül esélyegyenlőségi kérdéseket is felvet. Míg a kormány korlátlanul rendelkezik az állampolgárok adatai felett, erre az ellenzéknek nincs meg a lehetősége. Pedig a kormány által indított népszavazás kampányában a kormány is ugyanolyan szereplő, mint a kampányoló pártok.
  • Ráadásul a kormány ingyen veszi igénybe az adatokat, míg a többi párttól az NVI súlyos összegeket kér.
A kifogást a Nemzeti Választási Bizottság elutasította.

A testület pénteki döntése szerint a kormány helyesen járt el. Hiába nevesíti a törvény az NVI-t, mint az adatok forrását, az szerintük csak egy példa. Arra a hivatal nem ad magyarázatot, hogy a törvényben miért kellene egy darab példát megemlíteni.

Az NVB a cinizmus határát súroló határozatában azt is közli, hogy az ellenzék is használhatja a KEKKH adatbázisát. Ennek menete: kérvényt írnak, hogy megkaphassák az adatokat, amire a hivatal egyenként megkérdezi a magyarokat, hogy akarják-e, hogy az ellenzék egy kampánykiadvánnyal megkeresse őket. Ha pedig az állampolgárok válaszlevelet írnak, azt feladják, és ráadásul igennel válaszolnak, akkor végül kiadják azokat az adatokat. Azokat az adatokat, amiket a kormány minden különösebb adminisztráció nélkül már rég megkapott.

A szocialista politikus a Kúriánál fellebbez a döntés ellen.

A külföldön élő magyaroknak szóló miniszterelnöki leveleket a kormány egyébként közpénzből juttatja el félmillió külföldinek, derült ki a Kormányzati Tájékoztatási Központ Indexnek írt leveléből.  • Hírek
  • Csok