Koronavírus adatok

2021. dec. 08.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Mária
-6 °C
4 °C

Nem várja meg az MSZP, míg a Fidesz betiltatja a rendezvényét, lefújta magától

D  YT20160903009
2016.09.28. 20:00

A népszavazást bojkottáló baloldali pártok már korábban eldöntötték, hogy vasárnap azért nem akarják feladat nélkül hagyni a szimpatizánsokat. Az MSZP ezért meghirdette az úgynevezett Európa-napot, ahol a szocialisták az EU melletti érzéseiket erősíthették volna. A PM pedig a Kossuth térre szervezett rendezvényt Állj ki az erőszakmentes Magyarországért! címmel.

Ezek - a rendezvények elnevezése alapján ugyebár - nem direkt a kvótákról szólnak, ebből gondolhatták azt a pártok vezetői, hogy megtarthatják a gyűlésüket annak ellenére, hogy a választási törvény kifejezetten tiltja a választási gyűléseket a szavazás napján. A Fidesz azonban a rendezvények betiltását követelte, az NVB pedig szerdán úgy döntött, a PM rendezvénye valóban jogsértő, így betiltotta azt.

Az MSZP-s Európa-napot viszont csak pénteken tárgyalja majd az NVB - bár a PM-es döntés alapján borítékolható, ott milyen határozatot hoz a választási bizottság. A pénteki döntés azonban hirtelen tárgytalan lett, az MSZP ugyanis önmagától lefújta a vasárnapi rendezvényét.

A párt közölte: "a Fidesz választási irodájaként működő NVB" azért halasztotta péntekre a döntést az ügyükben, mert így a bírósági döntés eredményét csak jövő héten, a rendezvény után ismerhettük volna meg. Az MSZP nem kíván asszisztálni ahhoz, hogy "utólag majd egy jogsértőnek titulált MSZP-s rendezvény megtartásával indokolja a népszavazási kudarcát.

Az MSZP ezért, valamint a PM-mel való szolidaritásból nem tartja meg a Vörösmarty térre tervezett családi napját.

Nem maradnak azonban a szocialisták rendezvény nélkül a hétvégén. A párt szombat délelőttre tiltakozó megmozdulást szervez az NVB épületéhez, vagyis a Parlament mellé az Alkotmány utcába. A törvény ezt már nem tiltja, hisz ez nem a szavazás napja. Mivel a rendezvény délelőtt lesz, nem ütközhet a délutáni DK-s élőlánccal, amelyet a Parlament épülete köré vonnak. A vasárnapi Európa-nap pedig teljesen elmarad.