Orbánnak ez csalódás, de le fogja tagadni

DEBRE20161002006
2016.10.02. 14:31
Délután egy óráig a magyar választópolgárok negyede sem járult urnákhoz, három óráig a harmada sem, és a leadott szavazatok egy része is borítékolhatóan érvénytelen lesz. Az eddigi szavazások statisztikái alapján ebből arra következtethetünk, hogy aligha lesz érvényes a kvótanépszavazás. A Fidesz számára ez csalódás, de a kormánypárti politikusok számára nagy siker lesz a nemek hatalmas többsége, ezt is fogják kommunikálni. Figyelmeztető jel azonban számukra, hogy a budapesti és a nagyvárosi szavazókat, úgy tűnik, hidegen hagyja a migránsellenes kampány.

A népszavazási tudósításunkat itt követheti percről percre.

A napközbeni részvételi adatok alapján már most tehetünk néhány kijelentést arról, milyen eredményt várhatunk a kvótanépszavazáson, és ennek mi lesz a következménye. Habár még este hét óráig lehet szavazni, tehát koránt sincs lezárva a szavazás, láthatjuk, hogy délelőtt az ország elég csekély részét mozgatta meg a kvótákról szóló kormányzati kérdés.

Délután egy óráig, tehát hét óra alatt (6 és 13 óra között) a választópolgárok 23,56 százaléka szavazott. Három órakor alig léptük át a 30 százalékos határt (30,66 százalék).

orszagos 1730.gif

Az érvényességhez a választók 50 százaléka plusz egy szavazat kellene, ettől messze vagyunk, ugyanis este hét óráig kellene még legalább egyszer ennyi szavazónak az urnákhoz járulnia. Márpedig az eddig szavazások és választások statisztikája alapján délután egyig a szavazók nagyjából fele le szokott szavazni.

A statisztikai becslés alapján a részvétel bőven 50 százalék alatt lesz, 45-46 százalék körül, vagy talán még a 45 százalékot sem éri el (és egy esti nagy mozgósítás is csak a megközelítéséhez lehet elég). Bár a kutatások alapján a nemek magabiztosan, akár 90 százalék fölött győzni fognak, a Fidesznek több okból is csalódást jelenthet ez az eredmény.

  • A hatalmas, a kiszivárgott adatok szerint több mint tízmilliárd forintos kormányzati kampány ellenére az ország felét sem sikerül megmozgatni.
  • A fideszes politikusok korábban az érvényességet tették mércévé, Orbán szerint „satnyább“ az eredmény, ha nem érvényes (még azt is mondta, hogy ő csalódott, ha 100 százalék alatt van a részvétel), az utóbbi napokban már azt kommunikálták, hogy az is kötelező érvényű számukra, ha több a nem. Úgy tűnik, az eredmény a korábbi értelmezésük szerint satnyább lesz.
  • A részvétel területi eloszlását nézve elég sok a figyelmeztető jel a Fidesznek. Budapesten a legalacsonyabb a részvétel: az átlagnál is alacsonyabb, 21,31 százalék volt egy órakor. Vagyis a fővárosiak ötöde ment el ikszelni, és ki tudja, mennyi az érvénytelen ezekből a szavazatokból. Háromkor 27,38 százalék a részvétel, 3 százalékponttal az országos átlag alatt. A Fidesz most szembesülhet azzal, hogy Budapestet ezzel a politikával biztosan nem tudja megnyerni.
  • Több budapesti kerületben kiugróan alacsony a részvétel. A hagyományosan balos XIII. kerületben egy órakor 17,52 százalék, itt feltehetően működött a baloldal bojkottkampánya. De még kevesebben mennek szavazni a fideszes Kocsis Máté kerületében, Józsefvárosban 16,09 százalék a részvétel egy órakor. Itt van olyan szavazókör (31-es), ahol a választók 7,1 százaléka jelent meg délután egyig. Pedig Kocsis Máté erősen belevetette magát a kampányba. Úgy tűnik, ez sem elég a részvétel növeléséhez, a Fidesznek ezen el kell gondolkodnia. Háromkor is Kocsis Máté kerülete van a fővárosi lista végén, 21,3 százalékkal.
  • Szintén alacsony a részvétel Borsodban, Szabolcsban és Baranya megyében. E megyék közös jellemzője, hogy itt az átlagnál erősebb az ellenzék (előbbi kettőben a Jobbik, Baranyában inkább a baloldal). Erősebb viszont a részvétel a hagyományosan fideszes megyékben, Bács-Kiskunban, Vasban, Győr-Moson-Sopronban és Zalában. Vagyis a migránskérdés nem rajzolta át a megszokott politikai törésvonalakat. Holott ez lett volna az egyik célja ennek a kampánynak.
  • A kampány főként a vidéki kisebb településeken, falvakban, kisvárosokban működött, a nagyobb városokban alig. Legalábbis még a Fidesz felé hajló nagyvárosokban sem kiugró a részvétel. Debrecenben például 23,58, Kecskeméten 24,1, Kaposváron 24,7 százalék egy órakor. A Fidesznek szembe kell néznie azzal, hogy még a saját bázisain sem működik kiemelkedően ez a migránsellenes kampány.

Mit mondanak, ha érvénytelen lesz?

Ha valóban végül 45 százalék körül lesz a részvétel, és nem lesz érvényes a népszavazás, a Fidesz számára persze csalódás, de nem kudarcként fogja kommunikálni. A fideszes politikusok az utóbbi napokban már arról beszéltek, hogy az is erős kötelezettséget jelent a számukra, ha a nemek győznek, Rogán Antal szerint 3-3,5 millió nem szavazat is nagy felelősséget tesz a kormány nyakába.

Orbán Viktor miniszterelnök pedig vasárnap délelőtt már úgy fogalmazott, hogy „mindig jobb az érvényes, mint az érvénytelen, de a közjogi következmények beállnak mindenképpen”. Vagyis törvény-, esetleg alkotmánymódosítás következik mindenképp, a Fidesz pedig a nemek többségét, vagyis a győzelmet fogja kommunikálni.

Orbánnak ugyanakkor végig kell gondolnia, hogy az előttünk álló időszakban, főleg majd a  parlamenti választási kampányban mennyire érdemes a migránsellenességgel politizálnia. A mostani részvételi adatok alapján ugyanis az látszik, hogy a választók többsége, főleg a fővárosi, nagyvárosi szavazók nem vevők erre a témára.