Pandora, Gabriella
-3 °C
3 °C

A külföldi lapok nem kímélik Orbánt

BSZ 7167
2016.10.02. 12:25

Azt vasárnap elég nehéz eldönteni, hogy a kormány mennyire tartja fontosnak saját népszavazását, de az biztos, hogy a nemzetközi sajtó kiemelt figyelemmel követi a referendumot, nincs olyan vezető nemzetközi lap, mely ne foglalkozna kiemelt terjedelemmel az október 2-i népszavazással.

A BBC kimért összefoglalója áttekinti a népszavazás körülményeit, szereplőit és álláspontjait, ami igazán érdekes az Orbán szándékainak leírása. Eszerint a népszavazásnak jogi következménye nincs, politikai annál több, ugyanis elősegítheti a miniszterelnök európai céljait. Ez lényegében két feltétel mellett teljesül:

  1. egy Angela Merkel nélküli Németország
  2. a visegrádi országok uniós ellensúlyt képző antiföderalista koalíciójának megszilárdulása (ennek esélye egyébként igen csekély)

Azonban a BBC arra is figyelmeztet,

ha a népszavazás ennyi pénz és erőfeszítés ellenére sikertelen, Orbán gyengének, sőt, ostobának fog tűnni.

Az arab világ legbefolyásosabb lapja, az al-Dzsazíra a kampány „xenofób” jellegét emeli ki, mely egy év alatt a magyarok menekültekkel kapcsolatos segítő szándékát elutasításba fordította. A katari tulajdonú, de nemzetközi olvasottságú orgánum idézi Száleh Tajszír magyarországi imámot, aki szerint a kampány implicite az iszlám ellen is folyik, illetve John Dalhuisent, az Amnesty európai igazgatóját, aki szerint

Orbán Viktor lecserélte a jog uralmát a félelem uralmára.

A Guardian beharangozója már alcímében a „sötét erők elszabadásítását” veti a kormány szemére, a cikkben, azt emeli ki, hogy a kormány a népszavazást Magyarország és Európa szempontjából is történelmi eseményként próbálja beállítani. Ehhez képest a feltett kérdés „egyszerre terjengős, egyszerre homályos”, a brit baloldali lap által megkérdeztett Gerald Knaus, a European Stability Initiative think-tank vezetője szerint az egész célja pedig nem más, minthogy

megalapozzon egy európai kulturális ellenforradalmat,

A Guardian kiemeli, hogy a kormány a Transparency szerint minden idők legdrágább magyarországi reklámkampányát folytatta le, és résztelesen beszámol arról, hogyan csorgott a hirdetési pénz Garancsi István, Csetényi Csaba és a baráti médiamogulok zsebeibe.

A konzervatív Telegraph tudósítója az egész országot ellepő plakátokon lepődött meg, és felidézi, hogy a kormány kritikusai szerint félelemkeltő retorika némileg aránytalan egy olyan országban, ahol a muszlimok a lakosság 0,1 százalékát teszik ki. A lap mindenesetre lelkiismeretesen megszólaltatta Kovács Zoltánt, aki elmondta, hogy „a kvóta rossz ötlet. Nem működik, és nem fogadjuk el”; sőt, a legendás videóval együtt bemutatja Toroczkai László ásotthalmi polgármestert, aki azt állítja, hogy a menekültválság volt az egyik oka annak, hogy a britek a Brexitre szavaztak.

A CNN véleménycikket közöl a népszavazásról. És mivel azt Lydia Gall, a Human Rights Watch kutatója jegyzi, ezért nem csoda, ha alapvetően a magyar hatóságok jogsértéseiről szól, méghozzá ezzel a felütéssel:

Saját történelmének megcsúfolása, ahogy Magyarország a menekültekkel bánik

A Washington Post is elküldte a maga emberét a népszavazásra, aki a negatív kampányon túl a határvadászatra, mint hivatalos intézményre csodálkozott rá, melyre menő éjjellátókkal, keresőkutyákkal és rohampuskákkal toborozzák a fiatalokat – mintha a határvadászat nem fegyvertelen menekültekre folyna, hanem bűnözőkre.

A Foreing Policynek Zalán Eszter Euobserver-tudósító írt hosszú előzetest. A cikk azt az ívet írja le, ahogy a liberális Orbánból „Darth Vader-i” fordulattal Erdogant és Putyin mintaképének tartó illiberális vezető lesz. Ennek a pályaívnak jelenlegi szakaszaként mutatja be a menekültellenességet, mely leginkább az egészségügy-, az oktatás-, illetve a korrupció problémáit igyekszik elfedni. Zalán arra figyelmeztet, hogy az Orbán-jelenség azt mutatja,

a cinikus, populista nacionalizmus többé nem a kivétel, hanem a szabály.

Magyarország egy szolidabb diktatúra képét ölti

A különböző beszámolók a magyar olvasó számára természetesen egyszerre tűnnek leegyszerűsítő ítéletnek, vagy józan értékelésnek. Azonban három, a nem magyar szerzők esetében visszaköszönő elem mindenképpen tanulságos:

  1. Orbán Viktor nemzeti hovatartozástól és ideológiai nézettől függetlenül már minden újságban mint szélsőjobboldali politikus szerepel.
  2. Orbán elméleti fejtegetései az illiberális államról és az európai kulturális ellenforadalomról, illetve a Donald Trump melletti kiállása külföldön sokkal mélyebben vésődött be, mint a magyar köztudatba.
  3. A riportokban kötelező átlagember-idézetek egytől egyig a magyarok süvöltő ostobaságát illusztrálják a „mérgezett késekkel belopakodó” muszlimoktól kezdve a „magyarokat szolgává alázó” bevándorlókon át a „nincs szükségünk terroristákra és erőszakolókra”-megjegyzésig (az idézeteket három különböző riportból vettem).

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?