Vince, Artúr
-3 °C
1 °C

Orbán megfontolta Vona javaslatát, hogy lemondjon

Parlament a kvótanépszavazás után

Index
2016.10.03. 15:39
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
 • Ezzel véget ért az azonnali kérdések órája, Orbánnak és Matolcsynak sem kell több kérdésre válaszolnia. Ezzel zárjuk a közvetítésünket.

 • Matolcsy kicsit hagyja magát provokálni, és azt mondja: szerinte az ellenzék "péntek 13 tavasza óta" folyamatosan támadja a jegybankot, a parlamentben "bohózatot rendeznek", és ezért firtatják most a magánéletét.

  Szakács szerint azért foglalkozik Matolcsy családi életével, mert a jegybankelnök rokonai valahogy mindig jól járnak. Szerinte "Csekonics báróként" gazdálkodik Matolcsy a közpénzzel, és úgy osztogatja, mintha az övé lenne.

  Matolcsy erre azt mondja, Kellér Dezső írt egy remek könyvet "A pesti hervasztók" címmel, és Kellér szerint ezekre a hervasztókra nincs szükség. "Szerintem sincs rájuk szükség" - zárja Matolcsy.

 • Az MSZP-s Szakács László nem a miniszterelnököt, hanem Matolcsy Györgyöt, a Magyar Nemzeti Bank elnökét kérdezi. Rögtön egy provokatív állítással kezdi, szerinte a jegybankot az utóbbi időkben a következő dolgok jellemzik:

  sikertelenség, kudarc és botrány

  Szakács arra céloz, hogy három pénzügyi szolgáltató dőlt össze, ezt kellett volna a jegybanknak felügyelni és megakadályozni. Szakács azt kérdezi Matolcsytól, hogy mivel szerinte a pénzügyi stabilitáshoz fűződő feladatot nem tudja ellátni a jegybank, mi lesz. 

  Majd Szakács a végén Matolcsy magánéletére is tesz célzást, és megkérdezte, milyen szerepet játszik mindebben az új szerelem. A levezető elnök figyelmeztet, hogy erre nem kell válaszolnia Matolcsynak.

 • Hadházy a viszontválaszában egy eldöntendő kérdést is feltett a miniszterelnöknek. Az LMP vezetője arra volt kíváncsi, Orbán fenntartja-e, hogy csak ellenzéki blabla az, hogy korrupció igenis van Magyarországon vagy elismeri a jelenség létezését.

  Orbán ezután jelezte, hogy nem értette a kérdést, és kérte, hogy Hadházy ismételje meg. Latorcai János levezető elnök ekkor jelezte, hogy a házszabály erre nem ad lehetőséget, nem kaphat újra szót Hadházy. Erre Orbán széttárta a karját, és válasz nélkül leült.

 • Az LMP-s Hadházy Ákos azzal kezdi, hogy meg van illetődve, mert régóta akart beszélni a miniszterelnökkel. Azóta, hogy a pártjában politizált (Hadházy fideszes volt), ám az akkori szekszárdi polgármester azt mondta neki mindig, hogy nehéz "elérni a főnököt".

  Hadházy Ákos a korrupcióról kérdezi a miniszterelnököt, mégpedig az uniós pályázatok lebonyolításáról, amelyből magánemberek gazdagodhatnak meg.

  Orbán annyit reagál, hogy ha tud ilyen visszaélésről, tegyen feljelentést. Hadházy azt mondja erre, tett is feljelentést.

 • Volner megemlíti a hozzászólásában a külföldre távozó magyarokat, akik nyilván a magasabb bérek miatt is vándorolnak ki az országból. Orbán ezután megkérte az ellenzéki pártokat, hogy "ne bántsák" a külföldön munkát vállaló magyarokat, akármilyen okból is vándoroltak ki. És üdvözöljék inkább, hogy az adatok szerint ezer milliárd forintot utaltak haza a keresetükből.

 • Orbán a nagyarányú minimálbér-emeléssel vág vissza, kormányzása alatt ugyanis soha nem látott emelést hajtottak végre. Ezt szerinte OECD-adatok is igazolják.

  Majd Orbán elsorolja, hogy milyen bérelemelést és pluszjuttatásokat kapnak a bölcsődei dolgozók, a felsőoktatási dolgozók, a gyermekvédelemben dolgozók, a rendőrök, a katonák.

  Orbán szerint ez nem sikerpropaganda, a fedezetét nem a kormány, hanem a magyar emberek teremtették meg, akik "hajlandóak voltak többet dolgozni".

 • Volner János, a Jobbik frakcióvezetője nem a lemondásról, hanem a magyar dolgozók munkabéréről kérdezi a miniszterelnököt. Volner szerint hatszoros a bérbeli különbség a nyugat-európai államok dolgozóihoz képest, pedig a gazdasági teljesítmény nem különbözik ilyen mértékben. Volner érezhető béremelést sürget.

 • „Déjà vu érzésem van, vagy ezt lehet akárhányszor?” – kérdezi a levezető elnököt Orbán, aki ma már valóban megkapta ezt a kérdést Harangozó Tamástól. Orbán ugyanazt válaszolja, mint Harangozónak: külföldiek csak pénzt hoznak az országnak, és egy Európában ismert „biztonságos és sikeres” rendszer.

  Orbán megjegyzi ugyanakkor, hogy az MSZP-sek mindenre sajnálják a pénzt, miközben a fideszesek még az MSZP-frakciótól sem sajnálják a pénzt, mert kell a demokráciához.

 • Az MSZP-s Gúr Nándor folytatja a szocialista hadjáratot a letelepedési kötvényekkel kapcsolatban. Gúr megkérdezi Orbánt, komolyan gondolja-e, hogy sikeres konstrukcióról van szó. Majd Gúr megválaszolja maga:

  a haverok valóban jól járnak, ők kaszálnak.

  Gúr szerint 100 milliárd forintos a „haverok” haszna, ebből Miskolc összes családi házát fel lehetne vásárolni, mondja.

 • Vona örömmel hallotta, hogy Orbán megfontolja a lemondást. Ám az öröme nem sokáig tarthatott. Amikor ugyanis a miniszterelnök újra szót kapott, Orbán azt mondta, hogy egy perc elég volt a megfontoláshoz, és nem mond le.

 • Orbán Viktor azzal vágott vissza Vonának, hogy a profi pszichoanalízisnek sem híve, nemhogy az amatőrnek. Majd váratlanul azt mondta Vonának:

  Azt a javaslatát, hogy lemondjak, megfontolom.

 • Vona Gábor következik, aki szerint Orbán idegessé vált délelőtt, amikor beszédében lemondásra szólította fel. Vona szerint Orbán azért foglalkozott azzal, hogy konditerembe jár vagy fodrászhoz, mert elvesztette a hidegvérét. 

  Vona szerint Orbánnak hallgatnia kellett volna Vonára, és tavaly kellett volna népszavazás, fél évvel ezelőtt az alkotmánymódosítás. Vona szerint Orbánnak hallgatnia kellene harmadjára Vonára, és le kéne mondania.

 • Elsőként az MSZP-s Harangozó Tamás kérdezi a letelepedési kötvényekről a kormányfőt, akit ironikusan "az offshore elleni harc Grál-lovagjának" nevez. Harangozó arra kíváncsi, jutott-e fideszes politikusoknak vagy a fideszes pártkasszába a száz milliárd forintból.

  "Egyetlen fillér sem" - válaszol szűkszavúan Orbán. Összevissza beszél, nem is értem, amit mond - mondja Orbán Harangozónak. A kormányfő szerint a letelepedési kötvényt vásárlók csak pénzt hoznak Magyarországra. "Ez egy sikeres és biztonságos konstrukció", de megvizsgálják, érdemes-e bevezetni más konstrukciót.

 • Sok kérdésre kell válaszolnia a miniszterelnöknek, a következő egy órában MSZP-s, jobbikos és LMP-s képviselők is kérdezhetik.

 • A napirend előtti felszólalások után áttér a parlament a képviselői kérdésekre. A címek alapján helyi és szakpolitikai ügyekben kérdeznek a képviselők. Mi szüneteltetjük a percről percre közvetítésünket, de hamarosan visszatérünk az azonnali kérdések órájára, ahol várhatóan Orbán válaszol a kérdésekre. Addig ebédeljenek egy jót, vagy ilyesmi!

 • Gulyás Gergely, a Fidesz alelnöke is jelentkezett napirend előtt, és ő is elmondja a véleményét a népszavazásról és a kvótákról. Gulyás z MSZP-t sürgeti, hogy támogassa a jogszabály-alkotást, hiszen a szocialisták is elvileg elutasítják a kvótát. Tóth Bertalan ugyanakkor az előbb azt mondta, hogy az alaptörvény-módosításhoz nem asszisztál az MSZP.

 • Az LMP végre szóhoz juthat, mert házszabály szerint jelentkeznek felszólalásra. Hadházy Ákos, az LMP társelnöke is természetesen a népszavazáson rugózik, és szerinte nemcsak érvénytelen, hanem érdektelen is volt. Hiszen semmi nem oldódik meg ettől szerinte menekültügyi szempontból, ráadásul a miniszterelnök bejelentése is arra utal, hogy mindenképp be volt tárazva az alkotmánymódosítás. 

  D MTZ20161003023
  Fotó: Máthé Zoltán / MTI

  Dömötör Csaba sajnálja, hogy az LMP semmibe veszi 3,3 millió ember véleményét, és szerinte a párt beállt azok sorába, akik "el akarták gáncsolni a népszavazást". Megjegyzi, az LMP EP-képviselője kvótapárti.

 • Aradszki András, a KDNP frakcióvezető-helyettese a népszavazás "erkölcsi erejéről" beszél. A politikus kikéri magának, hogy a liberálisok, a baloldaliak és a "médialakájok" folyamatosan kioktatják a KDNP-t a kereszténységről. Szerinte ugyanis a pártja keresztényien áll hozzá a menekültkérdéshez. Szerinte a magyaroknak joguk van ahhoz, hogy önmaguk döntsenek, kikkel akarnak együtt élni.

  A szintén KDNP-s Rétvári Bence, az Emmi államtitkára reagál a kormány részéről, és nyilván egyetért mindennel. Rétvári elismétel mindent, ami ma már hallhattunk a népszavazásról a kormánypárti politikustól, és kijelenti ő is, hogy 3,3 millió ember döntése alapján fognak törvényt alkotni.

 • Dömötör Csaba fülét megütötte, hogy a költségekről beszélt Gúr Nándor. Erre nem ismerteti sajnos, mennyibe került a kampány, ehelyett arról beszél, hogy a kettős állampolgárságról szóló népszavazáson az MSZP azt harsogta, hogy 170 ezer forintba kerül egy kettős állampolgár. „Ez ordas nagy hazugság volt.” De Dömötört nem hagyja nyugodni, hogy miért nem készít most az MSZP ugyanilyen számítást a bevándorlókról.

 • Gúr Nándor, az MSZP alelnöke következik, és így elemzi a népszavazást: „Az érvénytelenség az érvénytelenség, ennyire egyszerű. Az érvénytelenség az kudarc.” Majd a szocialista politikus Rogán Antalra utalva megjegyzi: lehet, hogy valaki helikopterrel volt szavazni. 

  Gúr azért kritizálja a kormányt, mert szerinte 17 milliárd forintot költöttek a kampányra (a pontos összeget még nem közölte a kormány), és ez a mentőszolgálat sokéves költségvetése.

 • „Fel kell tennünk a kérdést, hogy önök szavaztak-e tegnap” – mondta Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára a jobbikosoknak. Dömötör kifogásolja, hogy a jobbikosok nem mozgósítottak, még csak kampányfőnököt sem neveztek ki. Ehelyett a szemöldökszedési szokásait ismertette, mindezt az ATV-ben, kíváncsi lennék, mit szól ehhez a Betyársereg – utalt Dömötör az ATV-ben látott műsorra.

 • Folytatódik a napirend előtti felszólalásokkal a parlamenti ülés. Vona Gábor kap szót, aki reagál arra az orbáni kritikára, miszerint nem az a jobbikosok dolga, hogy konditerembe és fodrászszalonba járjon. Vona ezért meghívta egy konditerembe Orbánt.

  Vona ezután megismétli, hogy Orbán „felelőtlen hazárdjátékba” vitte az országot, és csúfos vereséget szenvedettOdaadták Brüsszel kezébe az aduászt – mondja Vona, aki szerint a fideszesek képtelenek vállalni a felelősséget a tetteikért. Vona szerint Orbán olyan, mint a kisgyerek, akinek csak az a lényeg, hogy ő nyerje a játékot. 

 • Orbán a beszéde végén összegzi a helyzetet a saját szája íze szerint:

  • A Jobbiknak semmi drága, egy céljuk van: a miniszterelnököt meg kell buktatni, ahogy megrendelték tőlük.
  • Az MSZP az európai bevándorláspárti politikát támogatja, amely szerinte rossz Magyarországnak.
  • A Fidesz-KDNP pedig elutasítja a rossz európai politikát, és megvédi Magyarországot.

  A magyar választók a népszavazáson ennek szellemében döntöttek, Orbán ezért érvényt fog szerezni a népszavazás eredményének.

 • Orbán az MSZP-nek is tartogat pár keresetlen szót. A kormányfő szerint nem vitatható, hogy „az MSZP mindig is európai párt volt”, a szocialisták mindig európai megoldásokat kerestek, és az európai megoldásokat támogatták. A kérdés, hogy jó-e európai megoldás. Orbán szerint persze nem, hiszen a bevándorlók korlátlan beengedése, majd szétosztása semmi jót nem tartogat az európaiak számára, és „rossz Magyarországnak”.

 • Orbán szerint az ellenzék futballszurkolóvá alakult, és „a Jobbik Brüsszelnek szurkol”. Szerinte a Jobbiktól ez hazafiatlan és inkorrekt lépés.  Orbán tudja az okát is, hiszen maga a kormányfő szerint maga Vona jelentette be, hogy maga vette el a jobbik lelkét, Orbán szerint a Jobbikot megvették. "Megvett emberek, fogott párt."

  Orbán emlékeztet Vonának arra a kijelentésére is, miszerint az iszlám az emberiség jövője. Orbán azt kéri a jobbikosoktól, hogy "nőjenek fel a feladathoz".

 • „Ha jól értem, van itt egy vita, hogy az MSZP vagy a Jobbik nyerte a népszavazást. Beszéljék ezt meg egymással!” – mondta Orbán és nevet saját megjegyzésén. Szerinte ez a vesztesek logikája, mert a győztesek azokkal foglalkoznak, akik elmentek szavazni, míg a vesztesek a távol maradókkal. 

  Orbán szerint az otthon maradók szándékát nem lehet ismerni, de pontosan tudták, hogy a döntés nélkülük fog megszületni. Orbán hozzáteszi, hogy nem szabad sértegetni azokat, akik elmentek, sőt elismerés illeti őket.

 • Harrach szerint a mostani népszavazásnál fölösleges az érvényességi küszöbről beszélni, mert Ausztriában, Finnországban, Írországban, Luxemburgban is ez az arány elsöprő győzelmet jelentene. Harrach azt elfelejti megjegyezni, hogy a népszavazási szabályokat éppen a Fidesz–KDNP változtatta meg.

 • Hol van itt az 5:3? – teszi fel a kérdést Harrach Péter, a KDNP frakcióvezetője az MSZP Tóth Bertalan eredményhirdetésére. Harrach azért értetlenkedik, mert egymillióval többen mentek el, mint amivel a Fidesz kétharmaddal nyert.

  Ha ez a létszám egy országgyűlési választáson történik, önök ma nem ülnek itt

   üzeni Harrach az ellenzéknek.

 • A házelnök Kósa Lajos beszéde után megjegyzi, hogy nem tilos történelmi párhuzamokat vonni egy parlamenti beszédben, de ezúttal meg kell védenie Szapolyai Jánost és Thököly Imrét a „méltatlan párhuzamtól”. Nevetés a Fidesz padsoraiban, felzúdulás az MSZP-nél.