Felfüggesztették a Népszabadság kiadását

DMOHA20130129021
2016.10.08. 09:39 Módosítva: 2016.10.08. 13:12

Felfüggeszti szombattól a Népszabadság nyomtatott és internetes formában történő kiadását a kiadó Mediaworks - közölte a társaság szombaton, az MTI-vel. A Nol.hu szombat reggel óta nem volt elérhető (azóta egy közleményt adtak ki rajta), de a nyomtatott újság szombaton még megjelent. 

A dolgozók szerint ez puccs

Úgy tudjuk, a szerkesztőséget egyáltalán nem értesítették előre erről a megdöbbentő lépésről, több munkatárs azt állítja, puccs történt. A kiadó szerint a lap új koncepciójának kialakításáig, illetve megvalósításáig tart a felfüggesztés.

Az Index információi szerint a Népszabadság több munkatársa szombat reggel motoros futár által kézbesített levelet kapott, hogy felmentik őket a munkavégzési kötelezettség alól. Nem tudnak bemenni a helyükre, nem tudják megnyitni az emailezésüket sem. Fizetést  még kapnak (de csak az alapbérüket), de mától nem kell dolgozniuk. A Népszabadság Facebookját még a dolgozók üzemeltetik, ezt írták ki rá: "Kedves követőink! A Népszabadság szerkesztősége a nyilvánossággal egyidőben értesült róla, hogy a lapot azonnali hatállyal bezárták. Első gondolatunk, hogy ez puccs. Hamarosan jelentkezünk."

Úgy tudjuk, tegnap kellett kiköltözniük az eddigi szerkesztőségükből, azt mondták a dolgozóknak, visszaköltöznek a Bécsi útra, de ez nem volt igaz. Vasárnapra még egy céges ünnepséget is terveztek, hogy megünnepeljék a visszaköltözést, de már be sem engedik őket a munkahelyükre. Pénteken már szivárogtak kívülről olyan információk, hogy valami nagy változás lesz pénteken vagy hétfőn, de nem igazán adtak ezekre a pletykákra, mert a kiadó pénzügyi vezetői kifejezetten optimistán nyilatkoztak a jövőről.

A Mediaworks azt írja, a jelenlegi üzleti modell működtetésével a Népszabadság a teljes cégcsoport eredményeit negatívan befolyásolja, és ez várhatóan hosszú távon így maradna, amennyiben működése nem kerül teljesen új alapokra. De még ha veszteséges is a lap, az sem indokolja, hogy így bánjanak el a szerkesztőséggel. Arról, hogy valójában mi állhat a háttérben, itt írtunk részletesen.

"Annak ellenére, hogy a Népszabadság Szerkesztőségi Statutuma a terület 2015-ben történt reorganizációja és Mediaworks Zrt-be integrálása következtében már nincs érvényben, a Mediaworks konzultációt kezdeményez az érintettek képviselőivel" - írta a Mediaworks a közleményében.

Új vezérigazgató

A Mediaworks Zrt. Katona Viktort nevezi ki megbízott vezérigazgatóvá, aki jelenlegi, pénzügyi vezérigazgató-helyettesi és operációs vezetői feladatköre mellett veszi át a vezérigazgatói pozícióból saját kérésére távozó Rónai Balázs feladatait. Katona Viktort kerestük a történtekkel kapcsolatban, de ne mtudtuk elérni.

A Mediaworks hivatalosan azt közölte, hogy az érintett területekhez rendelt munkavállalókat felmentik a munkavégzés alól, a szerződéses partnerek szolgáltatásait pedig időlegesen felfüggesztik. Az előfizetőknek a Népszabadság helyett más kiadványukat, illetve az előfizetésből a felfüggesztés idejére eső rész visszafizetését ajánlja fel a kiadó. "A Népszabadság példányszáma az elmúlt tíz évben 74 százalékkal, azaz 100 ezer példányt meghaladó mértékben csökkent, aminek következtében a lap 2007 óta több mint 5 milliárd forint veszteséget termelt, és idén is jelentős veszteséget halmozott fel" - szól a hivatalos közleményük.

Azt írják, a kiadó arra összpontosít, hogy az iparági trendeknek leginkább megfelelő üzleti modellt találjon a Népszabadságnak, ennek érdekében pedig konzultációt kezdeményeznek az érintettekkel.

Megvették Pannon Lapokat

Szeptember közepén megjelent cikkünkben azt írtuk, hogy kormányhoz közel álló tulajdonosa lehet a Népszabadság kiadójának, a Mediaworksnek, fideszes forrásaink szerint a tranzakció célja nem elsősorban a csökkenő példányszámú baloldali napilap birtoklása, hanem hogy átvegyék az irányítást a 13 megyei lap fölött, ami szintén a Mediaworks tulajdonában van.

A Mediaworks szombati közleményében azt írta, szeptember 30-án a Mediaworks Zrt. megvásárolta a Pannon Lapok Társaságát, "ezzel a Médiaworks valódi regionális kiadóvá vált, markáns jelenléttel a sportlapok és magazinok piacán. A napokban zajlik a Mediaworks budapesti operációjának Budapest, Bécsi út 122-124. szám alatti, a Népszabadság-épületben újonnan kialakított és költségtakarékos székhelyre történő költözése, ahol több mint 400 munkahely került kialakításra". 

A Népszabadság 1956 november 2. óta működött, 2011-ben még Magyarország egyik legnagyobb példányszámú politikai napilapjának számított. A rendszerváltásig a Magyar Szocialista Munkáspárt központi lapjaként működött (a Szabad Nép folytatásaként indult). A Magyar Szocialista Párthoz kötődő Szabad Sajtó Alapítvány révén 2015-ig jelentős befolyása volt a pártnak a lapban.