Előd
7 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Több ezren tüntetnek a római-parti mobilgát ellen

2016.10.09. 18:38

Helyszíni beszámolók szerint mintegy két-háromezren vesznek részt a római-parti mobilgát elleni, vasárnapra meghirdetett civil tüntetésen. 

Az Állj fel a Rómaiért! elnevezésű esemény facebookos leírásában a szervezők azt írják: a mobilgátas megoldás "nem biztosítana biztonságos árvízi védelmet a terület 55 ezer lakójának, viszont a gátépítésnek áldozatául esne a fás, kavicsos part, megszűnne a város és a Duna utolsó élő, természetes kapcsolata".

A felvonulók azt követelik:

  • Épüljön meg az évtizedek óta halogatott árvízvédelmi fővédvonal a Nánási út - Királyok útja nyomvonalon.
  • Közösségi tervezéssel készüljön terv a fővédvonalra és a hullámtér hasznosítására.
  • Legyen a terv része a hullámtér központilag szervezett védelme.

A római-parti mobilgátra Tarlós István főpolgármester szerint azért van szükség, mert ezzel biztosítható hatékonyan az ártérben épült 40 ingatlan védelme. Jávor Benedek, a Párbeszéd párt EP-képviselője szerint a főváros azért ragaszkodik a civilek heves tiltakozása ellen a dologhoz, mert ingatlanmutyi áll a háttérben, a főpolgármester szerint Jávor csak összevissza vagdalkozik. Tarlós a nyáron felvetette, hogy esetleg népszavazással kellene dönteni a gát ügyében, de azóta nem történtek ilyen irányú lépések.