A 444 teljes szerkesztőségét kitiltották a Parlamentből

2016.10.19. 15:03 Módosítva: 2016.10.19. 18:23

Korábban is előfordult, hogy Kövér László házelnök megvonta újságírók belépési jogát a parlamentbe, mivel az épületben csak a kijelölt néhány helyen szabad forgatni. Az Index két munkatársa is kapott ezért büntetést, ők szeptembertől kaptak újra akkreditációt a bejutáshoz.

Ezúttal viszont Kövér László kollektív büntetést alkalmazott, és a 444.hu teljes szerkesztőségét kitiltotta az Országgyűlés épületéből. A 444 azt írta, hogy  az Országgyűlés sajtófőnöke, Szilágyi Zoltán levélben tájékoztatta a szerkesztőséget a döntésről.

Szilágyi azt írta, hogy Plankó Gergely és Tamás Bence Gáspár újságírók múlt hétfőn "többszörös kérésünk és figyelmeztetésünk ellenére ismételten megszegték" a házelnöki rendelkezést, vagyis tiltott helyen forgattak. Az újságírók Rogán Antal helikopterezéséről kérdezték a fideszes képviselőket. Változó sikerrel.

Az engedély nélküli forgatás mellett fizikailag is akadályozták Halász János államtitkár bejutását az üléstermi folyosóra.

A 444 erre azt írta, hogy "mivel a szóvivő, akinek egyébként a feladata a nyilvánosság tájékoztatása, még azon a folyosószakaszon sem akart kérdésekre válaszolni, vagy egyáltalán észrevenni a tudósítókat, ahol egyébként szabályosan lehet forgatni a parlamentben, megpróbáltuk felhívni erre a figyelmét".

Szilágyi szerint "a szabályok tudatos és sorozatos ignorálása, a korábbi figyelmeztetések semmibevétele miatt házelnök úr felfüggeszti a 444.hu szerkesztőségének akkreditációját."

A parlamenti forgatási szabályok közben nem változtak,  ebben a videóban elmagyaráztuk , miért nehéz kérdezni a képviselőket a jelenlegi szabályok megsértése nélkül.

A legabszurdabb parlamenti szívatás 1 percben