Orbán a Jobbiknak: Semmilyen politikai zsarolásnak nem engedünk

D  YT20161024013
2016.10.24. 16:32
Ismét kérdezhették Orbán Viktort az ellenzéki képviselők a parlamentben. A miniszterelnök váratlanul megjelent az azonnali kérdések órájában, és arról beszélt, hogy a kormány nem a Jobbik nyomására fog dönteni a letelepedési kötvényekről, a szomszédjánál pedig amerikai titkosszolgálati játszma folyhat. Elengedte a füle mellett, hogy az MSZP-s Kunhalmi Ágnes leszovjetezte.

Mirkóczki Ádám (Jobbik): Tényleg fontosabb a pénz, mint az ország biztonsága? 

A Jobbik szóvivője tovább ütötte a letelepedési kötvények kérdését, ami nem meglepetés, hiszen a Jobbik elnöke ennek megszüntetéséhez kötötte az alkotmánymódosítás elfogadását. Mirkóczki Ádám azt mondta, hogy tagadhatatlan, hogy  a bevándorlás és a terrorizmus között összefüggés van, és a letelepedési kötvényeknél megvan a veszélye, hogy terroristák érkeznek az országba. Márpedig "a biztonság előbbre való, mint a pénz".

Orbán Viktor erre kijelentette, hogy szerinte nem jelent kockázatot a letelepedési kötvény, hiszen bármikor visszavonhatják az állampolgárságot, ha olyan információt tud meg a titkosszolgálat vagy a terrorelhárítás. Orbán szerint azért volt erre a kötvényre szükség, mert "szorult helyzetben" finanszírozni kellett az országot, és ezt a nemzetközileg bevett gyakorlatot választották.

Mivel azonban felminősítették az országot, az összes állampapír-konstrukciót felülvizsgálja a kormány. Ez alapján akár átalakíthatják vagy ki is vezethetik a letelepedési kötvényt. De Orbán a jobbikosoknak azt üzente: "a döntést mi fogjuk meghozni,

semmilyen politikai zsarolásnak nem fogunk engedni.

Harangozó Tamás (MSZP): Orbán új szomszédja jelent-e nemzetbiztonsági kockázatot?

Az MSZP-s Harangozó Tamás Orbán Viktor új szomszédjáról érdeklődött. A következőket kérdezte Orbántól:

  • Találkozott-e személyesen a nemzetközi körözés alatt álló Ghaith Pharaonnal?
  • Ön lát-e nemzetbiztonsági kockázatot abban, hogy egy terrorizmus finanszírozásával kapcsolatba hozott személy cége, a hírek szerint az ön családjával üzletel, a Külügyminisztériumnak közös cége van vele és már az önével szembeni házat is megvette?

Orbán először röviden csak annyit reagált, hogy "a szóban forgó úr" (Orbán egyszer sem mondta ki a nevét) letelepedésének nemzetbiztonsági kockázatát megvizsgálta a magyar hatóság, és nem talált ilyet.

Majd viszontválaszában arról beszélt, hogy ez az egész "egy amerikai titkosszolgálati játszma" lehet, ugyanis egyetlen schengeni ország sem emelt kifogást Ghaith Pharaon beutazásával kapcsolatban. Ha ugyanis valakit keres az FBI, furcsa, hogy 24 évig szabadlábon maradhat. Orbán azt mondta Harangozónak: "legyen óvatos, nehogy ön is része legyen egy amerikai titkosszolgálati játszmának".

Hadházy Ákos (LMP): Csak az ellenzék blablál a korrupcióról?

Az LMP múltkor lehülyézett, ma leárulózott társelnöke, Hadházy Ákos ismét megpróbálta megtudni a miniszterelnöktől, hogy fenntartja-e azt a kijelentését, hogy csak az ellenzék blablál a korrupcióról. Múltkor Orbán erre azért nem válaszolt, mert állítása szerint nem hallotta a kérdést.

Hadházy felidézett egy konkrét esetet is, miszerint egészségügyi szűrésekre hirdetett meghívásos pályázatokon ugyanazt a 3 budapesti céget hívták be egymástól 100 kilométerre hívott falvakban. Hadházy szerint azért lehet ez a különös egybeesés, mert két fideszes képviselő ezt egymással megbeszélte.

Orbán azt válaszolta, hogy "a kormány zéró toleranciát hirdet a korrupcióval szemben", és kérte Hadházyt, hogy tegyen feljelentést, ha visszaélést lát. Azt pedig a hatóságok kivizsgálják. A fideszesek összejátszásáról pedig azt mondta, hogy a parlament házban az ülésrendet a házelnök szabja meg, "nem tudom őket szétültetni".

Kunhalmi Ágnes (MSZP): Tényleg kézivezérli a KEHI-t?

Kunhalmi a civil szervezetek kormányzati vizsgálatáról kérdezte a miniszterelnököt. Kunhalmi felidézte, hogy a TASZ elérte, hogy két év után elárulta a Miniszterelnökség, hogy Orbán Viktor rendelte el személyesen a KEHI-vizsgálatot a civil szervezeteknél. Viszont akkor februárban szerinte Orbán nem mondott igazat, amikor azt mondta egy interjúban, "most hallom először". "Miért hazudott?". Orbán erre úgy reagált, hogy "olvassa el, azt jelenti, most hallom először az összefüggést".

Ezután Kunhalmi keményebb hangnemre váltott, és azt kérdezte: "emlékszik, hogy a Kádár-rendszerben hogyan zaklatták a demokratikus ellenzéket?". 

Nagyobb szovjetté vált, mint az egykori kommunisták!

Orbán erre a személyeskedő megjegyzésre nem reagált, csak annyit mondott, hogy a Kehi kormányzati hivatal, és az éves terv mellett lehetőség van soron kívüli vizsgálatra a miniszter vagy a miniszterelnök utasítására. "Kérem, ezt a jogot a kormánytól ne vitassa el!"

Szél Bernadett (LMP): Miért nem emelik a béreket?

Az LMP társelnöke, Szél Bernadett arról kérdezte Orbánt, miért mond le a kormány a külföldre távozott munkavállalókról, illetve miért nem lehet nagyobb béremelés, amely megakadályozná az elvándorlást. Szél szerint nem a vendégmunkásokat kellene bhívni, hanem az elvándorlást megakadályozni.

Orbán jelezte, hogy a vendégmunkások alkalmazását és hazai tartózkodását törvény szabályozza. A béremelésről pedig azt mondta, hogy csak olyan lehet, amelyet a munkaadók támogatnak. A kormány ugyanis nem szeretné, hogy megszűnjenek munkahelyek.

+1 Apáti István (Jobbik) Rogántól kérdezett: Lemond?

Apáti István jobbikos képviselő nem a miniszterelnöktől kérdezett, hanem Rogán Antal miniszternek tett fel kérdést a letelepedési kötvényekről. Apáti arra volt kíváncsi, hogy a miniszter hajlandó-e lemondani erről, amelyet ő "terrorista-kötvénynek" nevezett. Apáti azt kérte Rogántól, nevezzék meg a kötvényvásárlókat: "ki, mikor, mennyit fizetett? Ki járt jól? Ön jól járt? Mennyivel járt jól?". 

Rogán erre úgy reagált, hogy 2012-ben azért vezették be ezt a konstrukciót, mert Magyarországot leértékelték, "alig tudtunk devizaforrásokhoz jutni". Rogán szerint a program teljesítette a célját, 1 milliárd eurónyi forrás bevonását tette lehetővé. Hangsúlyozta, hogy minden döntést a nyílt színen hoztak meg, a parlamentben, és a gazdasági bizottságban ott ült mellette Volner János, a Jobbik jelenlegi frakcióvezetője, aki semmit nem kérdezett akkor. 

Rogán azt is megjegyezte, hogy szerinte "a Jobbik új gazdájának utasítására kell kérdéseket feltenni" erről a kérdésről. A korábbi fideszes felszólalások alapján itt Simicska Lajosra célzott.

(Borítókép: Orbán Viktor miniszterelnök , Lázár János a Miniszterelnökséget vezető miniszter és Rogán Antal a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter az azonnali kérdések közben az Országgyûlés plenáris ülésén 2016. október 24-én. Fotó: Illyés Tibor/MTI)