Agyonlőttek egy rendőrt Bőnyben

1280
2016.10.26. 09:30 Módosítva: 2016.10.26. 15:24

Agyonlőttek egy rendőrt szerda reggel Bőnyön, a 76 éves elkövetőt elfogták- írja a Kisalföld.hu. A rendőrt fejbe lőtték, és a helyszínen meghalt, a lövöldözőt pedig hátba lőtték, a hasán jött ki a golyó, a győri kórházban megműtötték, állapota stabil. A Központi Nyomozó Főügyészség megerősítette azt az információt, hogy egy rendőrt lőttek meg.

A főügyészség délután két órakor a hivatalos sajtótájékoztatón közölte, hogy az elkövető gépkarabéllyal adott le 5-6 lövést, amikor egy nyomozás miatt házkutatást akartak tartani nála.

Hivatalos személy sérelmére elkövetett, több ember életét veszélyeztető emberölés és lőfegyverrel visszaélés miatt rendeltek el nyomozást, a megalapozott gyanút még ma közlik az elkövetővel.

A megyei hírportál szerint az idős bőnyi férfi még azelőtt kilőtt a rendőrökre, hogy bekopogtak volna hozzá. Házkutatásra indultak reggel egy bejelentés miatt, mert illegálisan tartott fegyvereket kerestek nála. Ekkor találta el az egyik rendőrt.

Kiváló embert lőtt le

Pálvölgyi Péter
Pálvölgyi Péter
Fotó: Police.hu

A 46 éves Pálvölgyi Péter rendőrőrnagyot lőtték le, aki nem megyei rendőr volt, hanem a Nemzeti Nyomozó Iroda tagjaként vett részt az akcióban. Pintér Sándor belügyminiszter halála után előléptette rendőr alezredessé, és hősi halottá nyilvánította. Kollégái kiváló emberként és kitűnő rendőrként jellemezték, 25 éve teljesített szolgálatot.

Hajdu János, a TEK vezetője elmondta, hogy 76 éves férfi azzal fenyegetőzött elfogása előtt, hogy aki közelebb jön, azt ki fogja végezni. A tárgyalás közben érzékelték, hogy romlik a férfi állapota, és függetlenül attól, hogy leteszi-e a fegyvert vagy nem, elrendelték a behatolást. 

Ismert hungarista

A Kisalföld szerint a ház, ahol az eset történt a Magyar Nemzeti Arcvonal tevékenységéhez köthető. A Nemzeti Arcvonalról 2009-ben írtak cikket, mert állítólag német neonácik fegyveres kiképzése folyt a bőny-szőlőhegyi táborban.

Az Index információi szerint az elkövető az a 76 éves Gy. István lehet, aki ismert hungarista politikus volt, a Wikipedia szerint az 1990-es évek eleji-közepi hungarista mozgalmak egyik főszervezője, az 1989-ben általa alapított Magyar Nemzeti Arcvonal vezetője. Neve legutóbb a hídfő.netes botránnyal kapcsolatban merült fel.

A lövöldözőt rendőri kísérettel kórházba szállították, és megműtötték, a műtét sikerült. Egy orvos azt nyilatkozta a Kisalföldnek, hogy nagy szerencséje volt az elkövetőnek, a golyó semmilyen létfontosságú szervet nem ért, így a kora ellenére jelentősen megnőttek a túlélési esélyei. Az M1 Híradó szerint Gy. István nem is volt életveszélyben.

Gy. István
Gy. István

Az ügyben sajtótájékoztatót tartó ügyész annyit mondott róla: "az időskorú polgári személy tudatállapotáról nem mondok semmit a nyomozás miatt".

Minden utat lezártak reggel

A lap reggel 8:40-kor közölte, hogy az összes Bőnybe bevezető utat lezárták, mindenhol golyóálló-mellényes rendőrök rohangáltak, és a TEK is megjelent.

A mentőhelikopter több mint egy órát volt helyszínen, és nem szállt fel, eleinte csak ebből lehetett sejteni, hogy halálos áldozata lehet a lövöldözésnek. A lövöldözőt rendőri felvezetéssel szállították kórházba, a mentőtiszt helyén is egy rendőr ült - jelentette a Kisalföld.

Bőnyről a tudósítójuk korábban azt jelentette, a helyiek körében teljes volt a döbbenet, azt beszélték, az elkövető egy 70 év körüli férfi lehetett, aki néhány éve elvesztette fiát, halála után teljesen bezárkózott. Voltak, akik nem tudtak elindulni a munkába reggel, és sokan megfogadták a rendőrök tanácsát, és bezárkóztak.

A faluban többször is végigsöpörtek a rendőrautók. A helyi óvodában bezárták az ajtókat, mindenkit igyekeztek megnyugtatni, hogy a gyerekek is biztonságban vannak.

Az elkövető feleségével él abban az egykori tanítói házban, ahová Győrből költöztek ki korábban. Muraközi László polgármester a Kisalföld.hu-nak elmondta: ritkán lehetett látni őket a faluban, akkor is csak autóban ülve, alig mozogtak a településen.

Orbán nagy szigort ígér

Az eset után Orbán Viktor közleményt adott ki: "Megrendüléssel értesültem a szolgálatteljesítés közben meggyilkolt rendőr haláláról. Az áldozat családjának őszinte együttérzésemet fejezem ki. Elfogadhatatlan, hogy Magyarországon bárki bármilyen indítékkal a törvényesség és a rend fenntartóira támadjon. Az ilyen cselekedetek elkövetőivel szemben a lehető legnagyobb szigorral és keménységgel kell fellépni".

A rendőrség a rendőrségi épületeken gyászzászlóval, a szolgálati járműveken gyászszalaggal tiszteleg elhunyt munkatársának helytállása előtt. Azt írták közleményükben, hogy megrendülve és együttérzéssel osztoznak a szolgálatteljesítés közben elhunyt rendőr családjának fájdalmában. 

Délután 
Molnár Zsolt,
a Nemzetbiztonsági bizottság elnöke

 és Harangozó Tamás, 
a Honvédelmi és rendészeti bizottság alelnöke is közleményben fejete ki döbbenetét és részvétét. Közleményükben az MSZP részvétét fejezi ki a rendőr hozzátartozóinak és az egész rendőri szervezetnek.

 "A tragédia fájdalmasan élesen hívja fel a figyelmet arra, milyen veszélyeket rejthet, ha esetlegesen szélsőjobboldali, militáns szervezetek tagjai is fegyverhez juthatnak."  

A Nemzetbiztonsági bizottság a soron következő ülésén megvizsgálja a támadás hátterét, megvitatja, hogy milyen további intézkedésekkel akadályozható meg az ilyen személyek és szervezetek lőfegyverhez jutása.

(Borítókép: Mészáros Mátyás/ Kisalfold.hu)

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport