Valami nem stimmel az '56-os óriásplakáttal

2016.11.01. 08:51

Az RTL Klub hétfő esti híradójában mutatott rá egy érdekességre. A kormány az '56-os emlékév kapcsán egész házfalnyi óriásplakátokat helyezett ki a városban, azokon '56-os utcai harcosok képeivel. Az egyik ilyenen egy sapkás fiatal látszik fegyverrel, mellette egy felirat, ami szerint ő Dózsa László, a ma is élő színész. Csak hogy jelentkezett egy férfi, aki szerint a képen az ő unokatestvére Pruck Pál látható.

A férfi az RTL-nek korabeli fotókat is mutatott unokatestvéréről, amelyeken kétségtelenül nagyon hasonlít az óriásplakáton látható fiúra. De ha ez nem lenne elég, az RTL előkeresett egy 1956-os LIFE magazint, amelyben több oldalon, több fotóval számoltak be a budapesti eseményekről. Az óriásplakáton található képet egy amerikai fotós készítette, az is benne van a magazinban, a kép alatt pedig a leírás:

“On a man's mission, Pal Pruck, 15, was one of the many brave teen-agers who fought in the [1956 Hungarian] rebellion. He is standing in a rubble-strewn Budapest street.”

Tehát a fotós 1956-ban azt írta, a képen Pruck Pál szerepel.

A férfi rokona azt mondta, már korábbi kiállításon is látta ezt a fotót, nevet azonban nem írtak hozzá, csak most látta meg a házfalon, hogy más nevet írtak mellé. Dózsa Lászlóét, aki szerint az emlékbizottság nem téved, valóban ő van a képen, és még a sapkája is megvan, de nyilatkozni nem szeretett volna a tévének, mert méltatlannak érezte volna. De antropológiai vizsgálatnak is kész alávetni magát.

Nyilatkozni az '56-os emlékbizottság sem szeretett volna.

FRISSÍTÉS 2016.10.01.: Dózsa László, bár ragaszkodik hozzá, hogy ő szerepel a képen, kegyeleti okokra hivatkozva mégis lemond arról, hogy a neve szerepeljen a plakátokon. Erről szóló cikkünket ide kattintva tudja elolvasni.

(via RTL / 444.hu)