Harminchat migránst visszaküldtek Romániába

2016.12.17. 21:59

Tiltott határátlépés miatt 36 illegális migránst küldtek vissza Romániába a magyar hatóságok szombaton - írja az MTI. A rendőrök péntek este Berekböszörmény közelében elfogtak egy holland férfit, aki a gyanú szerint a migránsok Németországba való eljuttatásában próbált segédkezni - közölte Demeter Erika rendőr főhadnagy, a hajdú-bihari rendőr-főkapitányság sajtóreferense.

A rendőrök egy holland forgalmi rendszámú teherautó rakodóterében találták meg a férfiakat, akik az ismereteik szerint Románia felől, gyalog érkeztek az ország területére. A sofőr Németországba akarta vinni őket. A magukat szír, iraki és iráni állampolgároknak valló férfiak nem rendelkeztek Magyarországra való belépésre vagy tartózkodásra feljogosító érvényes úti okmányokkal, ezért előállították őket a biharkeresztesi határrendészeti kirendeltségre.

A holland férfit a nyomozók gyanúsítottként kihallgatták, majd őrizetbe vették és kezdeményezték előzetes letartóztatását. Vele szemben embercsempészés bűntett megalapozott gyanúja miatt indult büntetőeljárás.

Az illegális migránsokkal szemben tiltott határátlépés miatt indult eljárás, szombat délután - visszafogadási egyezmény alapján - a román hatóságok részére átadtak őket.