Mit érdemel az, aki eltüntet 1,6 milliárd forint közpénzt?

2016.12.22. 15:19 Módosítva: 2016.12.22. 15:20

A Jobbik elítéli, hogy az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) 1,3 milliárd forint speciális támogatást kap év végén, miközben nem tud elszámolni 1,6 milliárd forinttal - közölte a párt szóvivője, Jakab Péter.  Az ORÖ budapesti székháza előtt mondta el, hogy a a szervezet vezetői börtönt és vagyonelkobzást érdemelnek, amiért nem tudnak elszámolni a Híd a munka világába program forrásaival.

Ha valaki Magyarországon nem tud elszámolni ennyi pénzzel, akkor az nem még több támogatást érdemel, hanem legfeljebb egy új felzárkóztatási programot, aminek neve "út a börtönbe" - fogalmazott az MTI szerint. 

A jobbikos politikus azt mondta, az újabb támogatás azt üzeni a cigányság vezetőinek, hogy nekik mindent szabad. Szerinte ez azért van így, hogy 2018-ban is garantálják a cigány szavazatok szállítását Orbán Viktornak - jelentette ki.

Fidesz: "segély helyett munkát kell adni a cigányságnak"

A Fidesz közleményében reagált a Jobbik bírálatára, azt írta, a kormány segély helyett munkát kíván adni mindenkinek, aki tud dolgozni. "A magyar cigányságnak munkát, képzést és szakmát kell adni ahhoz, hogy ki tudjon törni a munkanélküliségből és a szegénységből, az erőszak és a gyűlöletkeltés nem vezet sehová" - írta a Fidesz némileg ellentmondóan.

"A felelős pénzügyi gazdálkodásnak köszönhetően a költségvetés zárásával lehetővé vált, hogy a kormány még több forrást biztosítson ezekre a célokra a Roma Kulturális Központ, a Snétberger Zenei Tehetség Központ és az ORÖ révén" - indokolta a kormánypárt, és azt is jelezték, mindezt a közpénzek felhasználásának szigorú ellenőrzése mellett teszik.