Nem sértettek szabályt a Ligetvédők

2017.01.04. 15:24

A bíróság sorban szünteti meg a Ligetvédőkkel szembeni engedetlenségi szabálysértési eljárásokat. A Városliget beépítése ellen a polgári engedetlenség eszközeivel is tiltakozó ligetvédőkkel szemben a rendőrség tavaly nyáron többször is testi kényszert alkalmazott és pénzbírsággal sújtotta őket. A Társaság a Szabadságjogokért kifogás-mintája segítségével majd mindegyikük a bírósághoz fordult, és sikerrel járt - közölték a Ligetvédők. 

A TASZ az eljárások nagy száma miatt folyamatos jogsegéllyel és mintabeadvánnyal segítette a Ligetvédőket. A Pesti Központi Kerületi Bíróság  úgy ítéli meg, hogy a Ligetvédők erőszakmentes tiltakozása nem a közrend és nem a rendfenntartáshoz fűződő közérdek ellen irányult, ezért önkényes döntés lenne szabálysértésnek minősíteni az engedetlenségüket. A TASZ egyetért a bírósággal, a szervezet szerint az engedetlenség nem jogsértő és nem büntethető, amíg az egy erőszakmentes, békés demonstráció során történik.

A bíróság perdöntő jelentőséget tulajdonít annak is, hogy a hatóságok nem a törvény szerint jártak el, amikor a birtokvédelmi határozatot nem közölték a jogszerűen demonstráló ligetvédőkkel, és nem hagytak időt annak önkéntes teljesítésére. Mivel a tüntetőkkel szembeni, testi kényszert is magában foglaló birtokvédelmi intézkedésnek így nem volt meg a megfelelő jogi alapja, a szabálysértési felelősség emiatt sem állapítható meg.

Január 10-én, jövő hét kedden délelőtt 9 órától tárgyalja a Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság a Közlekedési Múzeumnál tartott Ligetvédő-tüntetés feloszlatásának perét.