80 euróért is hagyta magát megvesztegetni egy kormányhivatalnok Pécsen

2017.01.05. 09:53 Módosítva: 2017.01.05. 09:54

Hivatali vesztegetés és más bűncselekmények miatt emelt vádat a Pécsi Járási és Nyomozó Ügyészség egy kilencfős, hamis magyar útlevelek kiállíttatásával foglalkozó bűnszervezet ellen, írja az MTI.

A Baranya Megyei Főügyészség közleménye szerint a bűnözői csoport korábban honosítási eljárás során magyar állampolgárságot szerzett személyek okmányait, adatait használta. Az okmányokat megvásárolták vagy megszerezték tőlük, illetve meghamisították. Ezekkel az okmányokkal igényeltek ezután magyar útleveleket külföldieknek a kormányhivatalokban. A tisztviselők közreműködésével a külföldiek más személyek adataival, de saját arcképükkel és ujjlenyomatukkal szereztek valótlan tartalmú útleveleket.

A bűnszervezet tagjai a feladatokat felosztották egymás között. Voltak, akik az okmányok beszerzésében, külföldiek beszervezésében és szállításában működtek közre. A bűnözői csoport közvetítő tagjai a megvesztegetett kormánytisztviselőkkel tartották a kapcsolatot. A bűnszervezet tagjai tavaly januárban és februárban 49 külföldinek készíttettek magyar útlevelet Pécsett.

A külföldiek 10-12 ezer eurót fizettek egy-egy valótlan útlevélért, a közreműködésért a kormányhivatalnok személyenként 80 eurót kapott. 

A nyomozás közben mintegy 96 ezer eurót, 16 millió forintot, illetve nagy értékű autókat foglaltak le. A csoportot az ügyészség mintegy száz rendbeli bűncselekménnyel vádolja. Ezek közül a legsúlyosabb kettőtől nyolc évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő, mivel azonban azokat bűnszervezetben követték el, a büntetés felső határa 24 év.