Kocsis Máté hazugsággal vádolja a lelkésznőt

2017.01.05. 19:06

Kemény hangvételű levélben osztja ki Kocsis Máté azt az evangélikus lelkésznőt, aki beszámolt arról:

  • A menekültellenes népszavazás előtt a polgármester összehívta kerülete egyházi vezetőit, hogy arra kérje őket, buzdítsák szavazásra híveiket.
  • Sem a polgármester, sem a többi egyházi vezető nem tudta a népszavazási kérdést, ahogy arra sem tudtak válaszolni, milyen jogi következménye lesz a sikeres népszavazásnak.

Kocsis szerint Bolba Márta lelkésznő hazudik. „Ez közönséges hazugság. Nem tudom, helyes-e, ha lelkészként valótlanságokkal, csúsztatásokkal szerez magának médiafelületet? Vagy bármit.” – írja a polgármester, és a Fidesz akkori kommunikációs igazgatója.

Kocsis Máté
Kocsis Máté
Fotó: Bruzák Noémi / MTI

Bolba Márta írása lapunk közelmúltban megjelent cikke nyomán került Kocsis Máté elé. Cikkünk arra kereste a választ, hogy kért-e Orbán Viktor valamit azért cserébe, hogy távolságtartó időszak után végül találkozott a kormánypropagandát nyíltan elutasító evangélikus egyház püspökével, és különböző fejlesztéseket ígért meg.

A félelem megerősödése

Kocsis levelében azzal nem száll vitába, hogy a párt melletti kampányra kérte volna az egyházi vezetőket. Szerinte azonban igenis tudta a népszavazási kérdést, és azt is, hogy a népszavazásnak milyen jogi következménye lesz.

„Talán érdemes lenne abban is szétszálazni, hány további csúsztatás és valótlanság esett ki a lelkésznőből az említett blogban, például arról, hogy jogász létemre nem tudtam a népszavazás esetleges jogi következményeiről tájékoztatást adni, miközben – Önök is emlékezhetnek rá – legalább 10-15 percig beszélgettünk róla, egészen odáig, hogy nem tudta volna senki (senki!) a kérdést. De felesleges és szinten aluli volna. Aki ott volt tudja, hogy mi történt valójában.”

Az evangélikus lelkésznő Facebookján osztotta meg Kocsis Máté sorait, amelyre nyílt levélben válaszolt.

"Mivel Polgármester úr hazugsággal vádol, ezért a Kettősmércén megjelent cikkemből idézett kérdést újra feltenném: milyen jogi következményei vannak/lettek a kvótareferendumnak?"

A nem jogi következményeket ismerem, és sajnálattal szenvedem el magyar honfitársaimmal együtt: ez a félelem megerősödése, amint azt a szerzetesrendek közleménye is kifejti.

– írja.

Bolba visszautasította azt a vádat is, hogy a polgármester kegye volt, hogy őt is meghívta az eligazításra, amely bizalommal ő visszaélt.

Bolba Márta
Bolba Márta
Fotó: evangelikus.hu

Kocsis úgy vélte: „...részemről a bizalom az volt, hogy meghívtuk Önt magunkhoz, vendégül láttuk, meghallgattuk, miközben pontosan tudtam, hogy politikai aktivista csakúgy, mint sok "újságíró" barátja. De megbíztunk Önben.”

Bolba szerint azonban a meghívás nem bizalom kérdése: „Az Egyházügyi Tanács tagjai közé tartozom, mert a kerületünkben működő Evangélikus Egyházközség parókus lelkésze vagyok. Meghívásom tehát nem kegy, de nem is vendégség. A meghívás alapja nem aktuálpolitikai kérdésekről való vélemény, hanem státusz kérdése. Így furcsának találom azt is, hogy a menekültügyi népszavazás kampányának finisében összehívott ET-re a jezsuitákat sajnálatosan elfelejtették meghívni, így egyedül maradtam ebben a lelkiismereti kérdésben a véleményemmel.”

Kocsis Máté szép évet kíván

„A cikkem minden állítását jó lelkiismerettel vállalom, olvasásra ajánlom, sőt egy hasonló témájú bibliamagyarázatomat is ajánlom szeretettel. Hiszem, hogy lehetünk újra bizalomteli ország. Keresztényként nem mondhatunk mást: menekülteket kizárni embertelenség” – jegyezte meg levele végén Bolba Márta.

Kocsis Máté így zárta sorait: „Tanultam az esetből. Sokat. Magáról is, meg a bizalomról is. További szép évet kívánok Önnek!”

Bolba Márta lapunk cikkére is reagált, megemlítette, hogy annak „sugalmazott állítása, miszerint meg lehet bennünket venni, Evangélikus Egyházamra sértő.” Cikkünk az üggyel kapcsolatban annyit jegyzett meg: az egyház vezetői nem reagáltak kérdéseinkre, hogy változik-e az evangélikusok attitűdje a kritikus ügyekben.