Gyöngyi
5 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Németh Szilárd megnevezte, milyen civileket akarnak eltakarítani az útból

D KOS20140325012
2017.01.11. 12:04

A Társaság a Szabadságjogokért, a Helsinki Bizottság és a Transparency International azok a szervezetek, amelyeket az Orbán-kormány el akar takarítani az útból. Ez derült ki az ATV szerda reggeli műsorában, Németh Szilárd, a Fidesz frakcióvezető-helyettese ott úgy fogalmazott: konkrétan a Társaság a Szabadságjogokért, a Helsinki Bizottság és a Transparency International azok a szervezetek, amelyeket vissza kell szorítani Magyarországon, mert „mindenféle legimitációs részvétel nélkül akarnak beleszólni a nagypolitikába."

Azaz a kormány teljesen törvényesen működő civil szervezeteket akar nyíltan ellehetetleníteni csak azért, mert véleményük van és annak hangot adnak.

A TASZ megtámadása azért is különösen érdekes, mert 2007-ben, amikor a Fidesz ellenzékben volt, éppen ez a szervezet védte őt meg. Orbán Viktor ellen ugyanis akkor személyiségi jogi pert indítottak. Első fokon nem volt védője, maga járt el az ügyében, és bár a bíróság neki adott igazat, perlője fellebbezett. Másodfokon azonban már nem bízta a véletlenre és a TASZ-hoz fordult. 

A Transparency International pedig egy olyan civil szervezet, amely a korrupció feltárásában és kimutatásában érdekelt, de úgy tűnik, ez is nagyon zavarja a kormányt. A TI évente közzéteszi a korrupcióérzékelési indexét, amely az országokban tapasztalható korrupció szintjét mutatja meg szakértők becslése és közvélemény-kutatások alapján. Az érték általában a politikai korrupciót mutatja be. Ezen kívül a TI az oknyomozó újságírást is támogatja. Az Index Rogán Antal jobbkezének, Kertész Balázsnak a portréjáról közölt cikkének elkészültében például a TI is nyújtott segítséget a Független Médiaközponttal közösen. 

A Helsinki Bizottság pedig egy jogvédő szervezet. Az a szervezet, amely szerint például indokolatlan volt a Kossuth téri kordon fenntartása. Annak a kordonnak a fenntartása, amelyet még a szocialista rezsim rendelt el. A kordon ellen anno a Fidesz is fellépett, az ellenzéki pártnak akkor nem volt semmi baja a Helsinki Bizottsággal. Ellenben most, hogy a Helsinki Bizottság emberjogi szempontból bírálta a kormány menekültpolitikáját, ellenséggé vált.  

El akarják ezeket a szervezeteket takarítani

„A Soros-birodalom álciviljeit azért tartják fenn, hogy a globális nagytőkét és a politikai korrektség világát átnyomják a nemzeti kormányok fölött. Ezeket a szervezeteket

minden eszközzel vissza kell szorítani, és azt gondolom, hogy el kell innen takarítani.

És most ennek, úgy érzem, eljött a nemzetközi lehetősége” – nyilatkozta Németh Szilárd, a Fidesz alelnöke, frakcióvezető-helyettese.

Németh néhány órával azután közölte ezt egy sajtótájékoztatón, hogy a részben a Soros-alapítvány által támogatott civilek borúlátó jövőt vizionáltak a brit Guardiannak nyilatkozva. Ezeknek a szervezeteknek a képviselői attól tartanak, hogy Donald Trump győzelmével Orbán Viktor elől elhárult az akadály az elől, hogy leszámoljon velük.

Izraeli lehet a minta, de Oroszországban is bevált

A magyar kormány a tavaly nyáron elfogadott izraeli "civil átláthatósági törvény" bevezetésénél bábáskodó konzervatív amerikai kampányguru, Arthur J. Finkelstein tanácsai alapján jár el azokkal a civil szervezetekkel szemben, amelyek Soros György alapítványától kapnak pénzt - írja az  Átlátszó , amely egyébként szintén ezen szervezetek közé tartozik.

A februárban ismét Magyarországra látogató Putyin 2003 óta  harcol a civilek ellen . Először csak adminisztratív eszközökkel nehezítette a dolgukat, aztán  nemkívánatosak lettek , végül tavaly év végén eljutott odáig, hogy gyakorlatilag  betiltotta  az Open Societyt. Ahogy arról  korábban írtunk , a posztszovjet államokban is hasonló folyamat játszódott le, egyik autokrácia sem tűrte a kritikus hangot. Üzbegisztán 2004-ben  záratta be  a helyi Soros Alapítványt, miután hozott egy olyan törvényt, hogy a civil szervezeteknek újra kell regisztrálniuk magukat, a kormánynak pedig vétójoga van a működésüket illetően. Kazahsztán  adóelkerüléssel vádolta  ugyanabban az időszakban a Soros Alapítványt, Türkmenisztán 2010-ben  tette feketelistára  Sorost, ami azt jelenti, hogy a szervezeteinek képviselői nem léphetnek be az országba.