Bemutatjuk Rogán Antal sötét oldalát, a fantommá vált Kertész Balázst

A Rogán-hálózat nemzetközivé fejlődésének tíz fejezete

rogan antal ugyved kertesz balazs cover
2016.11.11. 07:18 Módosítva: 2016.11.21. 16:22
Hosszú hónapokig nyomoztunk egy titokzatos férfi után, ám minél közelebb értünk hozzá, a nyomai annál gyorsabban tűntek el mindenhonnan. Nemcsak őt bizonyult lehetetlennek elérni, de letagadták vagy csöndbe burkolóztak a barátai, kollégái, üzletfelei is. Ahogy kutatni kezdtünk, fotók tűntek el a netről, sőt hirtelen felszámolódott egy gyanús cége is. Szerencsére mindvégig egy lépéssel előrébb jártunk. Nyomozásunk eredményét tíz fejezetben mutatjuk be videókkal, fotókkal, dokumentumokkal alátámasztva.

A fejezetek a következőkről fognak szólni:

I. Rogán Antal az Indexnek letagadta, de videókkal bizonyítjuk látogatásait az Aulich utca 3-ban. Itt van dr. Kertész Balázs, Rogán belvárosi jobbkezének irodája. Volt, hogy egymás után pár perccel mentek be az épület kapuján, és harmadikként még Habony Árpád is befutott.

II.  Kertész lehet a kulcs Rogán ügyeinek megértéséhez. Érdekszövetségük a Fidelitas idején köttetett. Egy óbudai kitérő és pár Tarlós-konfliktus után, a későbbi alpolgármester Puskás Andrással trióvá kiegészülve 2002-ben a Belváros meghódítására indultak.

III.  Rogán és Kertész neve közösen először a K&H-botrányban merült fel. Egy feljegyzés szerint Kertész „intézi Rogán Antal csúszópénzekkel kapcsolatos ügyeit”.

IV. A Belvárosban Kertész lett Rogán háttérbe húzódó gazdasági jobbkeze, az ingatlaneladási rendszer meghatározó figurája, annak jogi tökéletesítője.

V. Kertész Balázs cége, a félmilliós törzstőkével alapított Monavis maga is furcsa úton jutott hozzá 150 milliót is érő, évekkel korábban önkormányzati tulajdonú irodájához.

VI. 2010 után Kertész „bebábozódott, visszavonult, eltüntette az internetről a róla szóló adatokat, elérhetetlen lett. De a szálak rendre hozzá vezetnek: kiderítettük, Kertész feleségéhez került Rogán Antal „találmányának üzleti hasznosítása is.

VII. A Rogán körüli ügyvédháló közepén is Kertész áll: Kosik Kristóftól a belvárosi jegyzőig Kertész pázmányos jogász évfolyamtársai bukkannak fel kulcspozíciókban.

VIII. Rogán egy oroszügyi tanácsadót vett maga mellé, aki az ő felhatalmazásával ment ki Kurszkba, de ott Kertész Balázzsal közös cégének hozott össze egy üzletet. Roszatom-közeli pénzről lett volna szó, de kutakodásunk után lefújták a bizniszt.

IX. Arról is videónk van, hogy egy grúz exminiszterelnök beszélgetett Kertész irodájánál egy erőműprojektről, ahol az Exim neve is elhangzott. A külügy tud is egy grúz erőműprojektről, de állítja, Kertész az Eximbankkal nem áll jogviszonyban. A bank vezérigazgató-helyettese a már említett Puskás András, aki Rogán és Kertész mellett a trió harmadik tagja.

X. Rogán letagadta a találkozókat és szoros kapcsolatát Kertésszel. Sőt, egy órával válaszuk elküldése után hivatalos Facebook-oldaláról eltűnt az egyetlen olyan fotó is, amin tavalyi miniszteri beiktatásán a vendégek között jól felismerhetően látszik Kertész Balázs.

I. Videók nem létező találkozókról

2015. november 10-én, tíz óra körül a Parlamenthez közeli elegáns Aulich utcában pár percnyi eltéréssel három olyan férfi tűnt el a hármas szám alatti kapualjban, akiknek egymással semmilyen hivatalos dolguk nem lehetett: Rogán Antal, Habony Árpád és egy szőke, szemüveges alak, akiről fideszes és ellenzéki politikusok ugyanazt a legendát mesélték. Leszedette fotóit a netről, nem lehet vele kapcsolatba lépni, gyakorlatilag megszűnt létezni a külvilágnak. Persze nem hittük el. Forrásaink váltig állították, ez a szinte ismeretlen figura a hiányzó láncszem a Rogán-körüli ügyek megértéséhez. Ő nem más, mint dr. Kertész Balázs.

Aztán hamar rájöttünk, a legendájának igenis lehet valóságalapja. A történet, amit elkezdtünk felfejteni, Óbudától a Belvároson át Oroszországig és Grúziáig vezetett minket. Múltbeli botrányok során át még csak tervben lévő, nagyszabású nemzetközi ügyletekhez jutottunk el. Cikkünkben bemutatjuk, miként épült ki Budapest szívében az a Rogánhoz kötődő érdekháló, amely később nemzetközivé vált, és ahol a szálak mindig Kertész Balázsnál, Rogán bizalmasánál érnek össze.

Az egy évvel ezelőtti, hűvös novemberi délelőttön elsőként az a Rogán Antal tűnt fel az Aulich utcában, aki akkor pár hete a Fidesz-frakció helyett már a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezette. A sötét színű miniszteri kisbusz 9:50 körül kanyarodott be. Rogán az autóban telefonált, míg emberei vagy öt percen keresztül az utcán sétálgattak, a kapualjnál várakoztak és a járókelőket pásztázták. Amikor a miniszter 9:55-kor végre kiszállt, a kaput kinyitó samesza feszülten tett még egy megjegyzést is a bámészkodókra. A telefonját nyomkodó, zakójára a hideg miatt kék pufimellényt húzó minisztert láthatóan nem zavarta, hogy nincsenek egyedül az utcában. Mobiljából fel sem nézve ment be a kapun, nyomában egy másik segítővel, aki valamiféle papírokat szorongatott a kezében. 

Másodikként érkezett 9:58-kor öltönyben, kabátját a karjában tartva Kertész Balázs volt belvárosi fideszes képviselő, a Kosik iroda ügyvédje, a Monavis Consulting Kft. tulajdonos-ügyvezetője. Kertész fejből tudta a kapukódot, hiszen itt, az Aulich utca 3-ban van a Monavis irodája, a harmadik emeleten. Az utolsó érkező 10:00-kor nem más, mint Habony Árpád, a rejtőzködő miniszterelnöki nem-főtanácsadó, aki akkor éppen egy kevésbé hivalkodó táskát fogott a kezében. Mindezt nem véletlenül tudjuk ennyire részletesen leírni: videónk van róla. A felvételt médiamunkás készítette, újságírói eszközökkel. 

Mi dolga volt Rogán Antalnak, Kertész Balázsnak és Habony Árpádnak az Aulich utca 3-ban?

A jelenetet nem volt különösebben nehéz elkapni. Az Aulich utca a Kossuth tér közelében és a Szabadság tér mellett helyezkedik el, a magyar politikai-gazdasági elit figuráit nap mint nap látni a környéken, ami egyáltalán nem furcsa. Az viszont igen, aminek 2015 őszére híre ment: hogy ez a három férfi állítólag rendszeresen feltűnik egy Aulich utcai kapualjban. Így a videó készítésével csak ki kellett várni a megfelelő alkalmat.

A kaput nyitó férfi Rogán régi, állandó munkatársa, egy 2014. és egy 2015. májusi fotón is együtt szerepelnek. Ez a férfi rögtön beüti a kapukódot, fejből. Nem kell felcsöngetnie vagy megkérdeznie főnökétől, és nem rontja el: rutinszerűen jutnak be. Persze, egy utcai felvételből nem lehet megmondani, az épületen belül is ugyanoda mentek-e. Az viszont, hogy Rogán tavaly november 10-én úgy érkezett meg az Aulich utca 3-ba, hogy az ugyanakkor, ugyanoda betévedő régi ismerőseit, Kertészt és Habonyt következetesen elkerülte az épületen belül, különös, életszerűtlen szituációnak hangzik. A Miniszterelnöki Kabinetiroda válasza azonban, amit majd a cikk végén teljes terjedelmében bemutatunk, tagadja, hogy lettek volna bármiféle találkozók.

Pedig arra is van bizonyítékunk, hogy az imént bemutatott látogatás nem egyszeri alkalom volt. A következő felvétel pár nappal korábban, 2015. október 28-án, egy szerdai napon készült. Rogán táskával a kezében, ezúttal kísérők és Habony nélkül, egyedül ment be az Aulich utca 3. alatti épületbe, ahol a Kertész-cég, a Monavis irodája található:

Rogán Antal október 28-i találkozója az Aulich utca 3-ban

De mi köze a Monavisnak és Kertésznek a kormányhoz? Hogy Habony nem áll szerződésben a kormányzattal, tudtuk eddig is. Most a tárcáknak külön elküldött kérdéseinkre kapott válaszokból kiderült, Kertésznek és cégének sincs szerződése semelyik minisztériummal, nem is volt, ráadásul parlamenti belépőt sem kapott tőlük.

Az elmúlt hónapokban sok fideszes és ellenzéki politikussal, illetve üzletemberrel beszélgettünk, hogy megfejtsük, ki Kertész Balázs, és miféle kapcsolat fűzheti Rogánhoz. Névvel vállalva csak ellenzékiek nyilatkoztak, a kormánypártiak mind anonimitást kértek. Az egyik legtöbbször elhangzó hasonlat a két férfi kapcsolatára Orbán Viktor és Mészáros Lőrinc, illetve Orbán és Simicska Lajos 2014 előtti viszonya volt. De leginkább a kettőnek a keveréke.

II. '90-es évek: a kubai nagykövetségtől Tarlósig

Kertész Balázs 1972-ben született a Belvárosban, ott is nőtt fel. Anyja 1989 előtt egy állami vállalat középvezetője volt, fotóriporter apja pedig hosszú ideig egy kórháznak, majd '89 után a baloldali-liberális Kurírnak, a kétezres években meg a Népszavának dolgozott. A fideszessé váló Kertészt 2006-os életrajza már úgy reklámozta, mint akit „szülei keresztény konzervatív szellemben nevelték. Egy volt iskolatársa szerint „Keba” a Szemere utcai iskolában semmivel nem hívta fel magára a figyelmet; a „proligyerekek és „úrigyerekek (a kádári bürokrata elit gyerekei) jól elkülönülő csoportjai közül utóbbiba tartozott.

Kertész ezután a szentendrei Ferences Gimnáziumba került, ahol egy szoros, összetartó baráti társaság alakult ki jobboldali fiatalokból. Ennek a gimis klikknek volt az egyik vezéralakja Gyürk András, aki 1996-ban megalapította a Fidelitast. Mások mellett Kertész is követte őt a szervezetbe, alapító tagként bekerült a választmányba, és a politikai performanszokban is részt vett. Például 1997-ben, amikor a Fidelitas akkor még létező Diktatúraellenes Akciócsoportja a budapesti kubai nagykövetség fogadásán felolvasott egy kiáltványt. Kertészék a Castro-rezsim politikai elítéltjeinek szabadon bocsátását és a Kubai Világifjúsági Találkozó bojkottját követelték. „Mi el mertünk menni a követségre, és elmondtuk a véleményünket, a harmadik felszólításra pedig elhagytuk az épületet – nyilatkozta később az akciójukról egy vidéki lapnak Kertész.

Pártbeli forrásaink szerint itt, a Fidelitasban mélyült el Kertész kapcsolata Rogán Antallal, a vele egyidős alelnökkel, és alakult ki köztük egy tartós érdekszövetség, amit később harmadikként a náluk négy évvel fiatalabb Puskás András – Rogán későbbi belvárosi helyettese – egészített ki. 

Rogán Antal egy 2006. szeptemberi kampányrendezvényen az MTI képaláírása szerint "a Fidesz kerületi aktivistáival közösen társadalmi munkában megkezdi a megrongált Szabadság tér helyreállítását". Csakhogy a jobboldali férfi Rogán mellett nem egy aktivista, hanem Kertész Balázs.
Rogán Antal egy 2006. szeptemberi kampányrendezvényen az MTI képaláírása szerint "a Fidesz kerületi aktivistáival közösen társadalmi munkában megkezdi a megrongált Szabadság tér helyreállítását". Csakhogy a jobboldali férfi Rogán mellett nem egy aktivista, hanem Kertész Balázs.
Fotó: Kovács Tamás

Kertész és Puskás először Óbudán bukkantak fel, ahol Kertész Balázs volt a Fidesz-alelnök már 1994-től. Hamarosan komoly kihívás várt rájuk. Mivel a korábbi kerületi Fidesz-alapszervezet szinte testületileg átlépett az SZDSZ-be, 1997-től a Fidelitas alapjain kellett újjáépíteni a helyi pártot, ami végül meg is történt. Az 1998-as választásokon Kertész már a Fidesz kampánystábjába is bekerült, majd ősztől önkormányzati képviselő, Puskás András pedig külsős bizottsági tag lett (testvére, Puskás Péter jelenleg is alpolgármester a III. kerületben). Fideszes forrásaink szerint azonban a kerület pénzügyi és közbeszerzési bizottságában aktív Kertész nem igazán jött ki Óbuda akkori polgármesterével, Tarlós Istvánnal.

Kertész Balázsnak volt néhány konfrontációja Tarlóssal, akinek nem lehetnek túl szép emlékei róla. Rohamot is kapott, amikor az ügyvédi irodájuk nemrég felbukkant a fővárosi közbeszerző cég körül

– mesélte az Indexnek egy fővárosi fideszes politikus a közelmúltbeli esetre utalva, amikor Tarlós (már főpolgármesterként) megtiltotta, hogy a Fővárosi Közbeszerzési Kft. a Kertészt is soraiban tudó Kosik Ügyvédi Irodával szerződjön. Úgy tudjuk, Tarlós 2002-ben is nagy megkönnyebbüléssel fogadta, hogy mikor Rogán segítőket toborzott a Belváros meghódításához, Puskás mellett Kertész is inkább vele tartott.

III. Ezredforduló: a pénzmosoda és a K&H-ügy

Kertész először szociológiára járt '93–95 között az ELTE-n, majd a Pázmány Péter Katolikus Egyetem jogász szakára iratkozott be, ahol 2000-ben, 27 évesen szerezte meg jogi diplomáját. Évfolyamtársa, az MSZP-s Bárándy Gergely emlékezett Kertészre az órákról és a közösségi életből is: az aktív politizálás ellenére ott volt, bejárt, barátkozott. Kertész a büntetőjogi tanszéken írta szakdolgozatát, konzulense a móri gyilkosság és a Kulcsár-ügy későbbi bírája, Varga Zoltán lett. Kertész a korszak slágertémájával kezdett el foglalkozni, szakdolgozatának címe a dolgozatok letölthető adatbázisa (.xls) szerint: A pénzmosodáról

A fiatal jogász nem akárkinek az ügyvédi irodájában kezdte el kitanulni a szakmát: Kelemen Lászlóéban, akit korabeli cikkek Torgyán József bizalmasaként emlegetnek, és aki kisgazda delegáltként a Magyar Nemzeti Bank (MNB) felügyelőbizottságának volt az elnöke. Kertész 1999-ben Kelemen László ügyvédjelöltje lett, majd 2000–2001-ben már jogi tanácsadóként is befolyásos mentorának dolgozott a jegybankban.

Nem sokkal később, 2003-ban robbant ki az a korrupciós ügy, amiben Kertész és Rogán neve először merült fel együtt: a K&H-féle brókerbotrány. Az ügy kivizsgálására felállítottak egy parlamenti vizsgálóbizottságot – ami persze végül semmire nem jutott –, az erről szóló 2003-as országgyűlési határozatba pedig Rogánnak és Kertésznek, sőt utóbbi főnökének, Kelemen Lászlónak az érintettségét firtató kérdések is bekerültek:

Részletek az országgyűlési határozatból

27. Van-e alapjuk azoknak a sajtóértesüléseknek, amelyek szerint 2001-től Rogán Antal, a FIDESZ-Magyar Polgári Szövetség képviselője Kertész Balázsnak, a főváros V. kerületi önkormányzat FIDESZ-es képviselőjének közreműködésével Kulcsár Attila bizonyos pénzügyi tranzakcióinak haszonélvezője volt? Mi a jelentősége az adott ügy szempontjából annak, hogy Kertész Balázs Kelemen László ügyvédi irodájában dolgozott, és Kelemen Lászlót, akit eredetileg az FKgP delegált az MNB felügyelő bizottságába, utóbb a FIDESZ pénzügyi műveletei egyik tervezőjeként tartottak nyilván? 

28. Ha a Rogán Antalra, illetve Kertész Balázsra vonatkozó értesülések megalapozottak és valóban léteztek 2001 júliusától kezdve ilyen tranzakciók, akkor mi volt ezekben a szerepe a londoni bejegyzésű IT Financials Ltd.-nek és az ugyancsak londoni bejegyzésű Montrade Ltd.-nek?

Az összesen 23 milliárd forintos értékű, 8 milliárdos kárt okozó sikkasztás még az első Orbán-kormány alatt kezdődött, és bár a szocialisták tűntek jóval sárosabbnak, a jobboldal is nyakig benne volt. A Kertész és Rogán érintettségéről szóló sajtóértesülések egy a nyomozati anyagban is szereplő, kezdetben Kulcsárnak tulajdonított, de máig bizonytalan eredetű feljegyzésére vezethetőek vissza. A „Pénzügyi rendszer című feljegyzés tele volt jobb- és baloldali politikusok neveivel. Kertészről az áll benne, hogy ő „Rogán Antal pénzügyi bonyolítója, konkrétabban:

ő intézi Rogán Antal csúszópénzekkel kapcsolatos ügyeit.

Pénzügyi rendszer (Montrade–Britton–K&H Equities), részlet

FIDESZ-hez kötődő pénzügyi tranzakciók: Kertész Balázs (Rogán Antal pénzügyi bonyolítója) jelenleg az V. kerületi önkormányzat FIDESZ-es képviselője megkeresésével kezdődött 2001 júliusában. Elmondta, hogy ő intézi Rogán Antal csúszópénzekkel kapcsolatos ügyeit, és hogy a pénzek túlnyomórészt informatikai profilú cégektől érkeznek. Az én közreműködésem abból állt, hogy az IT Financials Ltd.-től (17 Sunderland Terrace First Floor, PO Box 31943 London W2 SYB, UK) Montrade-hez átutalt több 10 Millió Ft.-ot készpénzben adtam át Kertész Balázsnak személyesen. Javaslom megnézni, hogy az IT Financials Ltd.-hez mely cégektől érkezett pénz (pénzutak).

Rogán a botrány kirobbanása után azt állította, neki csupán bemutatták egy társaságban a brókerügy főszereplőjét, Kulcsár Attilát, míg a bróker később azt, hogy ő csak önkormányzati hitelekről tárgyalt a politikussal. Végül azonban, mint az Átlátszó kiemelte, „sem Kertész, sem más politika-közeli érintett neve nem került be még csak az ügyészségi vádiratba se. A brókerügy több szereplője utólag az Indexnek azt mondta, szerintük a bróker azért nem tett terhelő vallomást az igazi nagyhalakra, mert akkor sokkal rosszabbul járhatott volna.

Rogánt és Kertészt soha nem gyanúsították meg semmivel, végül csak Kelemen László ragadt bele az ügybe. Kulcsár ugyanis róla azt vallotta, hogy miután a K&H 2002 tavaszán jelentette a belső ellenőrzésen fennakadt gyanús tranzakciókat a rendőrségnek, Kelemen volt az egyik, aki segített neki az ügyet ideig-óráig eltussolni. Kelemenből nyolcadrendű vádlott lett, de a több mint egy évtizede húzódó perben tavaly, megismételt első fokon (más bíróval, már nem Varga Zoltánnal) felmentették.

IV. '00-s évek: a Fidelitas berepül a Belvárosba

Ahogy a brókerügy rejtélyes feljegyzésében is szerepel, Kertész Balázs addigra már önkormányzati képviselő volt a Belvárosban. 

Az volt a hangulat, hogy a Fidelitas jött ide

– mondta Rogánék 2002-es belvárosi landolásáról egy V. kerületi forrásunk. Rogánék érkezése megrökönyödést keltett a KDNP-s beütésű, régi vágású belvárosi jobboldalon. Úgy találgattak, Rogán így próbálhat egy Orbántól független politikai létet megalapozni, és kínálkozó alkalomnak tűnt, hogy az V. kerületi jobboldalt belharcok gyengítették – a polgármesteri széket emiatt ősszel el is bukták.

Rajban, hármas kötelékben érkeztek. Azt lehetett látni rajtuk, hogy összetartoznak. És hogy a régiekhez elsősorban pártkapcsolat fűzi őket, személyes kevésbé

– mesélte Rogánról, Kertészről és Puskásról az SZDSZ akkori kerületi elnöke és önkormányzati képviselője, Ónody Tamás. Ő azóta visszavonult a politikától. Az összetartozás a Fidesz-közeli Mai Belváros című lapot átnézve is szembetűnő. A testületben Rogán mindig Kertész mellett ül, őmellette Puskás, a fotók többségén hármasuk szerepel. A helyi jobboldaliak évtizedekkel idősebbek náluk: Rogánék egy részükkel 2004-re leszámoltak, a másikkal kiegyeztek. A fidelitasos klikk kapcsolatát politikustársaik bizalminak, barátinak, de aszimmetrikusnak látták. Egyikük szerint

Rogán volt az alfa-hím, Kertész és Puskás meg a falkája.

Lement a Fidesz első korszaka, és jött a második. A régiek még gondoltak valamit a világról, az újak mögött nem lehetett mást érezni, csak a rideg világnézeti űrt

– mondta Ónody, aki szerint az új fiúk „a mostantól miénk a világ magabiztosságát sugározták, pedig Kertész meg Puskás egyszerűen csak „megfogták a Rogán lábát. Miután stabilizálták a helyi Fideszt, 2005-ben felrúgták az MSZP-s Steiner Pál polgármesterrel kötött, egészen addig működő együttműködést, és egy kisebbségi képviselő segítségével átvették a testületi többséget. Végül nem ez a kis kerületi puccs, inkább a 2006-os tévéostrom okozta Steiner súlyos bukását. Ezer szavazattal nyert a bulvárt tudatosan használó Rogán, aki egészen 2014-ig irányította a kerületet. 

Két fő segítője volt: „Puskás vitte kvázi politikai tisztként Rogán hivatalos ügyeit. Ő egy felkészült, fegyelmezett fiú, sokszor meg is lepett a tudásával. Kertész viszont nem volt alkalmas a politikára, de a politikai harcokban nem is vett részt. Nem tudott beszélni, agresszív volt, sértegetett.

Kifejezetten politikai és baráti viszonyt láttam Rogán Antal és Kertész Balázs, illetve Puskás András között. Rogán egyértelműen végig rájuk támaszkodott

– mesélte a fidelitasos klikkről Steiner, hangsúlyozva, Kertésszel kapcsolatban kizárólag saját polgármesteri időszakáról és csakis szubjektíven tud beszélni. Ónodynak némileg más benyomásai voltak. Kertészt látta szakmailag felkészültebbnek, de rögtön hozzátette, talán mert az általa „szenvtelen végrehajtóemberként jellemzett Kertész alig szólalt meg, Puskás viszont „Rogán helytartójaként, arcaként és szájaként lubickolt a szereplésben. Puskás lett 2004-ben a helyi frakcióvezető, 2006-ban Rogán alpolgármestere, ő vett részt a politikai alkukötésekben, ő folyt a kerületi médiából. 

Kertészt viszont a Mai Belváros tudósításai alapján már ellenzékben is szinte kizárólag a pénz- és ingatlanügyi kérdések izgatták, az önkormányzatban is gazdasággal kapcsolatos pozíciókat kapott. Rogán 2006-os győzelme után Kertész még jobban kerülni kezdte a nyilvánosságot, a neve egyre kevesebbszer jelent meg a kerületi hírekben. Pedig a Jogi és Ügyrendi Bizottság elnöklése mellett az összes, a pénz- és ingatlanügyek szempontjából fontos bizottságba bekerült, ahogy a Belváros-Lipótváros Vagyonkezelő Zrt. igazgatóságába is. 2010-ben, mikor visszavonult a képviselőségtől és ezzel megszűnt az összeférhetetlensége, végre ő lett a Vagyonkezelő igazgatóságának az elnöke is. 

Ahogy az V. kerület ingatlanbotrányairól szóló tavalyi cikkben írtuk, azokat a dokumentumokat, melyek alapján a Rogán vezette Belváros tulajdonosi és elidegenítési bizottsága az ingatlaneladásokról döntött, kezdetben a Vagyonkezelő állította össze. Miután a rendszer bejáratódott, már a polgármesteri hivatalé lett ez a feladat. Kertész már több mint két évtizede a legstabilabb ember a Vagyonkezelő vezetésében. A Belváros vitatott ingatlaneladási szisztémájának kialakulása több volt helyi képviselő szerint is még a '90-es évekre, Karsai Károly polgármesteri időszakára vezethető vissza. Csakhogy egy V. kerületi jobboldali politikus úgy fogalmazott,

Kertész Balázs közreműködésével tökéletesítették úgy a rendszert, hogy az jogilag támadhatatlan legyen.

Az Aulich utcai ingatlan megszerzésének dokumentumokkal alátámasztott, kalandos történetén keresztül mutatjuk be, mit is jelent az, hogy egy ingatlanügylet jogilag támadhatatlan.

V. Félmilliós cégalapításból százmilliós lakás

Kertész 2010 őszén hozta létre a Monavis Consulting Kft.-t, eredetileg saját címére bejegyezve. Az Aulich utca 3. alatti épület 245 m2-es, ötszobás, harmadik emeleti ingatlanjához ekkor Kertésznek még semmi köze nem volt, az a kerület vagyonát gazdagította. A Belváros honlapján található értékbecslés szerint az ingatlan 2008-ban 52 millió forintot ért. Ekkor még nem lakásként, csak „egyéb helyiségként volt elkönyvelve.

2010 októberében, egy hónappal a Monavis cégbejegyzése után az Aulich utcai „egyéb helyiséget átminősítették lakássá. Ezt tulajdonosként a Rogán Antal vezette önkormányzatnak kellett kezdeményeznie. Az Indexnek egy ingatlanszakértő elmondta: ilyenkor az ingatlan értéke akár rögtön a duplájára is ugorhat. Egy évvel később, 2011 novemberében viszont az V. kerület még a 2008-as, másfajta besorolásra készült értékbecslésnél is jóval kevesebbért adta el a lakást. Mindössze 44 millió forintért, amit egy dr. Fürstner József nevű fogorvos fizetett ki. Az általunk megkérdezett ingatlanos szerint 2011-ben 400-500 ezer forintos piaci négyzetméter-árak voltak jellemzőek arrafelé, ami ekkora lakásnál akár 100-120 milliós piaci értéket is jelenthetett. A fogorvos bomba üzletet csinált.

Három hónappal később, 2012 februárjában a Monavis egyszer csak áttette székhelyét Fürstner újonnan szerzett lakásába. Eltelt két év, és a fogorvos úgy döntött, a 245 m2-es ingatlant beapportálja a Monavisba. A cégbírósági adatok szerint 2014 februárjában Fürstner az apportot, vagyis a lakást 50 millió forintra értékelte, amivel az addig 500 ezer forintos jegyzett tőkéjű cég 50,5 milliós tőkéjű lett. És itt jön az újabb furcsaság: a fogorvos az apporttal mindössze 10%-os tulajdonrészt vásárolt a cégben. Ez azt jelenti, innentől a lakás a Monavisé, a cégnek viszont 90%-os tulajdonosa: Kertész Balázs.

Hogy Fürstner miért 10%-ot kért az általa is legalább 50 milliósra becsült lakás beapportálásáért, az a Monavis mérlege alapján, külső szemmel nézve nem igazán érthető. Az előző két évben, 2012-ben és 2013-ban ugyanis a Monavis mindösssze 1,1 milliós, illetve 3,7 milliós adózás előtti eredményt produkált. De ha a fogorvos valamiféle csodára és hatalmas osztalékra számított, csalódnia kellett, ugyanis a cég a következő két évben sem pörgött fel: 2014-ben 5,5 milliós, 2015-ben 2,2 milliós eredmény ért el. 

Ezúttal tehát Kertész csinált bomba üzletet: félmilliós cégalapítással pár év alatt, a kerület eladási szándékának, az átminősítésnek és a nagy baleknak tűnő Fürstner apportjának hála, gyakorlatilag hozzájutott az Aulich utcai épület egész harmadik emeletén végighúzódó lakáshoz. És hogy mekkora lehet annak mai értéke? Beszéltünk egy olyan ingatlanossal, aki elmondta, tavaly épp az egyik szomszédos házban adott el egy 115 négyzetméteres, nem túl világos és teljesen felújítandó lakást. A vételi ár: 79 millió forint. Mivel a mai árak már 600-700 ezer forint/nm-nél járnak a környéken, a Monavis hatalmas irodája a piacon akár 145-170 milliót is érhet.

Kertész az ingatlan megszerzése során hiába ült ott a kerületi Vagyonkezelő vezetésében, cége az ügyletben nem került formálisan kapcsolatba az önkormányzattal.

VI. '10-es évek: Kertész bebábozódik és átalakul

Kertész Balázs 2010 óta alig, de leginkább egyáltalán nem mutatkozik nyilvános közéleti rendezvényeken, politikai tisztséget nem visel. Idegenek kapcsolatba lépni sem tudnak vele, az emailjeire nem válaszol, a telefont nem veszi fel. Kertész nem csak elérhetetlen lett, hanem láthatatlan is. Az Indexnek egymástól független források azt állították, az Európai Unió Bírósága 2014-es döntését kihasználva, személyiségi jogokra hivatkozva eltűntek az internetes keresőkből a Kertész fotóira mutató és az egykori közszerepléseiről szóló „irreleváns” linkek. Ahogy egy jobboldali politikus fogalmazott:

Kertész fokozatosan bebábozódott.  

Rogán belvárosi jobbkezének önkéntes visszavonulása egészen bizarr fejlemény. Félnie nincs mitől, hiszen pártja már nem csak az önkormányzatokat és a Belvárost, de 2010 óta az egész országot uralja. Fidelitasos és V. kerületi főnöke, Rogán Antal pedig egyenesen a kormánypárt egyik legnagyobb hatalmú embere lett. Kertész mégis az inkognitót választotta, a rejtélyt pedig tovább növeli, hogy a férfit inkognitójának őrzésében mindenki segíti, akivel kimutatható vagy feltételezhető érdekviszonyban áll vagy állt. Például az V. kerületi önkormányzat sem reagált kétszeri kérésünkre sem, hogy adják oda Kertész korábban online elérhető fotóját és életrajzát – még szerencse, hogy az internetet archiváló Wayback Machine-nel elő tudtuk keríteni:

Kertész Balázs egykori fotója és életrajza a belvárosi önkormányzat régi honlapján, 2008-ból.
Kertész Balázs egykori fotója és életrajza a belvárosi önkormányzat régi honlapján, 2008-ból.
Fotó: archive.org/web/

A Google-ből és az internetes keresőkből azonban hiába tűntek el Kertész Balázs fotói, ha nagyon keresünk, találni azért róla viszonylag friss képet – csak éppen a Facebookon. A Rogán–Habony–Vajna-kör egyik kedvelt helye az Erzsébet téri Kempinski Hotel, Habony Árpád barátnőjének is volt már itt festménykiállítása. A hotelben található szír ékszerbolt Facebook-galériáját böngészve pedig magára Kertész Balázsra is rábukkantunk.

A tavalyi fotók ebben az albumban találhatóak, Kertész csíkos kék zakót és fehér pöttyös kék nyakkendőt visel; éppen a svájci nagykövet díszvacsoráján vesz részt és nézeget olyan arányórákat, melyek ára a 40-100 millió forintos árkategóriában van. Érdekesség, hogy Kertész Balázs az Opal Zrt. júniusi alapszabályában közölt adatok szerint – a férfi felügyelőbizottsági tag ebben a vállalatban – svájci lakcímmel rendelkezik, az Átlátszó.hu pedig nemrég egy svájci tulajdonú gellérthegyi villa felújításával hozta őt összefüggésbe. Kertész képviselője a lapnak tagadta, hogy ügyfelének köze lenne a százmilliós ingatlan átépítéséhez.

kerteszbalazs1
Fotó: Marquise Watches & Jewelry

Bár az internetről elég sok mindent el lehet tüntetni, a könyvekből már nehezen. Kertész a jelek szerint jó tíz évvel ezelőtt még egyáltalán nem arra készült, hogy egyszer majd a nyilvánosságtól ennyire elzárkózva élje az életét, egy rövid életrajza ugyanis szerepel a Hübner-féle Who is Who Magyarország 2003-as első kiadásában. Itt bukkantunk rá a feleségének a nevére is.

Mindjárt el is mondjuk, miért érdekes a neve. A néhai Népszabadság derítette ki Rogánról még nyáron, hogy a politikus egy elektronikus aláírási eljárás feltalálója, pontosabban a szabadalom jogosultja volt két férfi társaságában. Azért csak volt, mert 2016 februárjában a jogosultságukat eladták annak a MobilSign Kft.-nek, melynek tulajdonosa egy bizonyos Pozsgai Petra. Az ő cége tehát az, amelyik a találmány hasznosítását végzi, hivatalosan tehát a nő lesz a haszonélvezője annak a legális jövedelemnek, ami a jövőben Rogánék találmányából – akár piaci, akár állami üzleteken keresztül – oda befolyik. A MobilSign Kft. székhelyét jelentő ingatlan ráadásul a Népszabadság beszámolója szerint félig Kertész, félig Pozsgai tulajdonában van, sőt idén áprilisig az szolgált Kertész állandó lakcíméül is – mielőtt a férfi a már említett svájci címre jelentkezett át hivatalosan. A felvezetés után már nem nehéz kitalálni: a 2003-as Who is Who-életrajz szerint Pozsgai Petra nem más, mint Kertész Balázs felesége.

Rogán Antalék informatikai találmányából így gyakorlatilag Kertész Balázsék családi biznisze lett.

A fenti családi összefonódáshoz képest igazából apróság, de Rogán és Kertész viszonyáról utóbbi apjának furcsa karrierje is sokat elárul. A már említett fotóriporter apa 2003-tól egy évtizedig az MSZP-közeli Népszavának fotózott, csakhogy 2013–14-ben egészen meghökkentő helyre váltott: a Fidesz-frakcióhoz szegődött el fotósnak. Hogy ez mennyire bizalmi állásnak számít, azt talán nem kell magyarázni. Ahogy valószínűleg azt sem, hogy a Fidesz frakcióvezetője ekkor Rogán volt. 

VII. A Rogán körüli ügyvédháló közepén

Kertész a politikától való visszavonulás után a kamarai adatok szerint 2011-ben élesztette fel ügyvédkarrierjét ott, ahol egy évtizeddel korábban elkezdte: Kelemen László ügyvédi irodájában, melynek képviseletében 2012-ben még egy pekingi konferencián is részt vett. A Kelemen, Mészáros, Sándor és Társai Ügyvédi Irodától azonban hiába kérdeztük meg, Kertész pontosan mikortól, meddig, milyen beosztásban dolgozott náluk, személyiségi jogokra hivatkozva nem nyilatkoztak. 

Így azt sem tudjuk, miért, de Kertész idővel – valószínűleg 2013 körül – elhagyta Kelemenéket, és a jó nevű, neves egyetemi oktatókat is soraiban tudó iroda helyett egy kevésbé ismertet választott: a Kosik Ügyvédi Irodát. Rogán Antal 2012 októberében nyújtotta be azt a törvényjavaslatát, amivel létrehozta a letelepedési kötvények konstrukcióját, azt a sokmilliárdos nemzetközi üzletet, melynek később egyik haszonélvezője éppen a Kosik Ügyvédi Iroda lett. Még a Figyelő derítette ki, hogy „a területileg illetékes közvetítők döntően Kosik Kristóf ügyvédi irodájával dolgoznak, mely intézi a letelepedési programra jelentkezők adminisztratív ügyeit a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal irányába. Mi úgy értesültünk, hogy ennek akár 5000 eurós díja is lehet.”

A sajtóban a Kosik iroda gyorsan megkapta a „Rogán–Habony-közeli jelzőt, de senki nem tudta megmondani, miért ők a kiválasztottak, hogy kerültek be a rendszerbe. Egy öregdiák-adatbázisban bukkantunk rá az eddigi egyetlen kimutatható kapcsolatra: Kertész Balázs és Kosik Kristóf évfolyamtársak, mindketten 2000-ben diplomáztak jogászként a Pázmányon. 

Kosikék ismert kapcsolatai a Rogán-hálózatban

Letelepedési kötvények: A Figyelő írta meg, hogy „a letelepedési kötvényeket forgalmazó offshore hátterű cégek leginkább Kosik Kristóf ügyvédi irodáján keresztül intézik a letelepedési programra jelentkezők adminisztratív ügyeit. Korábban, mikor a parlament gazdasági bizottsága egy határozatával egyszerűen kitette a kötvénybizniszből az Euro-Asia Invesment nevű céget, annak vezetője nyíltan arról beszélt a Magyar Nemzetnek, hogy hiába volt saját ügyvédjük, a kötvények ügyintézésével nekik is Kosikékat „kellett megbízniuk. 

Habony Árpád: Kosik Kristóf korábban az ő jogi képviselőjeként is nyilatkozott.

Habony-média: Kosik Kristóf vásárolta meg a 888.hu domainnevet Habonynak, sőt a Ripostot és a Magyar Időket is képviselte már ügyvédként Kosik Kristóf vagy Kosik Barbara.

Rogán Antal: Az Index információi szerint Kosik Kristóf képviselte egy Karácsony Gergely elleni perében Rogán Antal „magánszemélyt

Fidesz-frakció: 2012 őszén, Rogán Antal frakcióvezetése alatt jogi tanácsadói szerződést kötöttek a Kosik Ügyvédi irodával.

Miniszterelnöki Kabinetiroda: Rogán miniszteri kinevezése után a tárca is szerződött Kosikékkal, 2016 első félévében.

Belváros: A korábban Rogán vezette V. kerület Tulajdonosi, Elidegenítési és Lakásbizottsága 2015 decemberében bízta meg Kosikékat egy peren kívüli egyezség előkészítésével.

rogan rogan rogan
Grafika: szarvas

Miután a szálak felfejtésében eljutottunk erre a pontra, megkíséreltünk kapcsolatba lépni magával Kertész Balázzsal is. Csakhogy mikor felhívtuk a Kosik iroda központi számát – hiszen Kertész hivatalosan mégiscsak Kosiknak dolgozik –, a telefont felvevő munkatárs meglepetésünkre azt állította, Kertész nem is dolgozik ott. Majd értetlenkedésünk és kollégái felvilágosítását követően azt, hogy tévedett, félreértés történt, mégis ott dolgozik Kertész, csak éppen ő még nem találkozott a férfival – tette hozzá. 

Kertész Balázs végül sem a Kosik irodában hagyott üzenetre, sem a több emailcímére is elküldött leveleinkre nem reagált, és telefonon sem tudtuk elérni. Így hát a fenti telefonbeszélgetést is leírva Kosik Kristófhoz fordultunk emailben, segítsen tisztázni, most akkor neki dolgozik-e Kertész Balázs, vagy sem. Rengeteg egyéb kérdésünk volt még, Kosiknál rákérdeztünk például arra is, előfordulhat-e, hogy Kertész esetleg az ő irodának végzett munkáját, tárgyalásait az Aulich utcában bonyolítja. Nem kaptunk semmiféle választ.

Kosik hetekkel később telefonon sem volt beszédesebb: azt állította, azért nem válaszolt, mert „mi egy ügyvédi iroda vagyunk, és mert „nálunk fontos a diszkréció. Arra a kérdésünkre, hogy Kertésszel hogyan tudnánk kapcsolatba lépni, mivel nem reagál hetek óta a megkeresésünkre, Kosik a következőt mondta: „nyilván nem kíván válaszolni.

Pázmány '00-sok mindenütt

Szintén Kertész Balázs pázmányos ex-évfolyamtársa például az a Karafiát Katalin, akiről a Hír TV is írt már. Ügyvédi irodája cégügyekben dolgozott a Rogán vezette belvárosi önkormányzatnak 2010-ben (.pdf, 13. oldal) és 2013-ban (.pdf, 1. oldal), majd – immár Rogán utódja alatt – 2015-ben még kétszer (.pdf, 5. oldal és .pdf, 4. oldal). Miután Rogán Antal irányításával megalakult a Miniszterelnöki Kabinetiroda, ők is leszerződtették Karafiátot, ezúttal közbeszerzési szaktanácsadásra. 

Ami még izgalmasabb, hogy Rogán Antal „feltalálótársainak cége, a Hunguard Kft. is Karafiátékkal intéztette a cégpapírokat, azt pedig már mi tesszük hozzá, hogy Kertész saját cégének, az Aulich utcai irodát is tulajdonló Monavisnak szintén Karafiát Katalin lett az ügyvédje 2014-től. Karafiát ráadásul időközben tag lett a Fővárosi Közbeszerzési Bizottságban is, ami azért érdekes, mert az évi 300 milliárdos közbeszerzési kerettel létrehozott gigantikus Fővárosi Közbeszerzési Kft. is éppen a Kosik-irodával szerződött volna, ha nem éri őket utol Tarlós István haragja

Karafiát a Monavis ügyvédjeként nem mást váltott, mint a szintén volt pázmányos évfolyamtárs Békés Ádámot: ő 2010–14-ben intézte a Monavis cégpapírjait, miközben irodája a Rogán-féle belvárosi önkormányzat rendszeres bedolgozója lett.

Kertész Balázs egy negyedik, jóval illusztrisabb pázmányos évfolyamtársa pedig az a Sélley Zoltán, aki előbb a belvárosi Vagyonkezelő Zrt. vezérigazgatója volt, majd 2013-ban a Rogán vezette Belváros korrupcióval vádolt jegyzőjének, Rónaszéki Lászlónak az utódja lett. 

De nem Kosik Kristóf az egyetlen olyan Kertész-évfolyamtárs, aki később valahogy bekerült a Rogán-univerzumba. A pázmányos öregdiák-adatbázisból gyorsan kiderült, hogy

a felszínen Rogánhoz kötődő intézmények, szereplők fontos megbízásokra többször is éppen Kertész Balázs egyetemi évfolyamtársaiból toboroztak embereket.

Ilyen például Karafiát Katalin és Békés Ádám ügyvédek, valamint Sélley Zoltán belvárosi jegyző (lásd a jobboldali keretest.) Ezek a régi évfolyamtársak mind úgy vállaltak megbízásokat Rogánhoz kötődő intézményeknél, hogy az egyetemi évek után magával Kertésszel is kimutathatóan munkakapcsolatba kerültek ügyvédi munkákon keresztül (Sélley a kivétel, aki a Vagyonkezelőben volt Kertésszel egy vállalatnál). De miért dolgoztat valaki más ügyvédekkel, amikor maga is ügyvéd? Kertészt ismerő forrásaink szerint a férfinak azért lehet szüksége pont egykori évfolyamtársai jogi közreműködésére, mert egyrészt ő maga az ügyvédi szakmát jó ideig hanyagolta, másrészt csakis a legmegbízhatóbb emberekkel dolgozik együtt. A Rogán bizalmasával négy évig a belvárosi képviselő-testületben ülő Steiner Pál – aki maga is ügyvéd, saját irodával – pedig így emlékezett vissza Kertész jogi tudására: 

Néha, amikor Kertész Balázs jogi kérdésekben próbált megszólalni, az mindig szakszerűtlenre sikeredett.

A jó szakértőket viszont láthatóan Kertész és Rogán is megbecsülte. Sőt, olykor mindketten egyszerre vették igénybe a segítségüket. Példa erre Rogán Oroszország-ügyi tanácsadója, aki miközben formálisan a politikust képviselte egy külföldi rendezvényen, nem sokkal később Kertész Balázsnak segített összehozni ugyanott egy számos kérdést felvető orosz üzletet.

VIII. 2015: Rogán oroszügyi tanácsadója és Roszatom-körüli pénzek Kertész Balázs cégénél

A Moszkvában végzett, a cégadatok szerint félig cseh származású jogász, Gera Marie ismerősei szerint a kétezres években a Mol oroszországi lobbistájaként dolgozott, 2013-tól azonban Rogán mellett bukkant fel. Egy Oroszországban számos üzletet lebonyolító forrásunk azt mondta, Gera gazdasági lobbistaként „kishal, „orosz viszonylatban nem játékos. Az Oroszországban rejlő potenciált meglátó, de az ottani viszonyokban tökéletesen járatlan Rogánék mellé jobb híján kerülhetett.

A Miniszteri Kabinetiroda 2015 decemberétől 2016. május végéig hivatalosan kommunikációs (stratégiai) tanácsadásra szerződtette Gera Marie-t. Az Index kérdésére a Kabinetiroda először azt állította, Gerának csupán külföldi, főként orosz nyelvű sajtófigyelés volt a feladata, ahogy 2013–15 között is, amikor a Rogán vezette Fidesz-frakciónak végezte ugyanezt a munkát. Tanácsadói munkájáról egy szót nem írtak. Csakhogy miután szembesítettük a minisztériumot azokkal az orosz forrásokkal, melyek Gerát a Fidesz-frakció, illetve később egyenesen a Fidesz frakcióvezetőjének tanácsadójaként, illetve főtanácsadójaként említik, utóbbit is beismerték:

„Dr. Gera Marie a Fidesz-frakció számára 2013 és 2015 között – a kabinetfőnök részére végzett – sajtófigyelési tevékenysége mellett, havi megbízási szerződéssel tanácsadói tevékenységet is folytatott. Korábbi válaszunkban nem állítottuk, hogy Dr. Gera Marie kizárólag sajtófigyelési tevékenységet végzett (...). Dr. Gera Marie feladata kizárólag az Egységes Oroszország Párttal való protokolláris kapcsolatfelvételben (például kurszki kormányzó meghívása) valamint pártszintű együttműködési pontok felkutatása volt (például a turizmus, regionális- közigazgatási, sport, gyógyászat, rehabilitáció stb. területén), ezen tevékenységét a Fidesz-frakciónál lelkiismeretesen végezte.

Gera, bár reagált első megkeresésünkre, miután megtudta, miről akarunk vele beszélni, nem kívánt nyilatkozni. Addigra már tudtuk, hogy a nő üzleti kapcsolatban áll Kertésszel, és birtokunkban voltak azok a dokumentumok is, melyek szerint a nő egyik oroszországi utazása során nem csak a Fidesznek építhetett ki oroszországi „együttműködési pontokat.

2014. február 6-án a Zsigmondy Vilmos Harkányi Gyógyfürdőkórház vezetőjének a meghívására munkaebéden vett részt egy orosz delegáció Budapesten. „A Roszatom állami vállalat szakszervezetének vezetőjét, Valerij Kuzmint és Dr. Gera Marie-t, a kormányzó Fidesz párt frakciójának Oroszország-ügyi tanácsadóját fogadta Balog Zoltán miniszter és a Nemzeti Külgazdasági Hivatal vezetője, Berényi János – olvasható abban a beszámolóban, amire az Oroszországi Föderáció atomenergetikai iparágát összefogó és felügyelő állami atomenergetikai konszern, a paksi bővítésben főszerepet játszó Roszatom egyik legnagyobb szakszervezetének weboldalán találtunk rá. 

A találkozón összehozott üzlet lényege, hogy az orosz atomipari óriás emberei szervezetten jönnek pihenni abba a gyógyfürdőkórházba, amely épp Gera húgát bízta meg  az oroszországi kapcsolatépítéssel. A találkozó sikere rögtön szöget is üthetett valakinek a fejében. Pár héttel később, 2014 februárjában Gera ugyanis megalapította a cégadatok szerint főként egészségügyi turizmusra specializálódott United Medical Investet (UMC) nevű céget – mégpedig Kertész Balázzsal. Néhány nappal később beszállt a cégbe egy bizonyos Bauer Zsolt is, akinek korábban Bánki Erik fideszes képviselővel volt több közös vállalkozása – az egyiket (B & B Impex Kft.) még 1994-ben alapították együtt, tehát régi ismeretségről van szó. Bánki Rogán egy másik bizalmasa, egyben utódja a letelepedési kötvényekkel is foglalkozó gazdasági bizottság elnöki székében.

Az UMC cégpapírjait pedig az az Ebergényi Imre intézte ügyvédként, aki jelenleg a Belváros aljegyzője.

2015 júniusában Gera Marie egy hivatalos orosz állami beszámoló szerint ismét Oroszországba utazott egy kurszki gazdasági találkozóra, „a magyarországi kormányzó „Fidesz" párt parlamenti frakcióvezetőjének főtanácsadójaként. Csakhogy a formálisan Rogánt és a Fidesz-frakciót képviselő Gera Marie ezúttal a Kertésszel közös új cégének is előkészített egy üzletet, melyről a szerződést végül 2015. december 22-én írták alá. A biznisz lényege, hogy Kurszk régió szakszervezeteinek szövetsége megbízta az UMC-t, hogy az a szakszervezetiseket és családtagjaikat a Gera Marie testvére által képviselt harkányi gyógyfürdőkórházban üdültesse. A kurszki régió szakszervezetei között messze a helyi Roszatom atomerőműé a legfontosabb, a harkányi gyógyfürdőkórház egyik tulajdonosa pedig az MVM Paksi Atomerőmű Zrt.

Részlet a dokumentumból, amin Gera Marie aláírása látszik. A teljes szerződést a képre kattintva nézhetik meg.
Részlet a dokumentumból, amin Gera Marie aláírása látszik. A teljes szerződést a képre kattintva nézhetik meg.

Gera tehát azután, hogy Rogán főtanácsadójaként, vagyis politikai felhatalmazással elutazott kapcsolatokat építeni Kurszkba, éppen egy Rogán és Bánki embereivel közös saját cégének hozott össze egy elég jövedelmezőnek tűnő üzletet. Ám mivel a kurszki konferencián az orosz beszámoló szerint a harkányi gyógykórház képviselője, Gera húga is ott volt, furcsa, hogy a gyógykórház miért nem közvetlenül szerződött a szakszervezetekkel. Az UMC közbeiktatásával így végül egy

olyan csatorna jött létre, ami legálisan áramoltathatott volna orosz Roszatom-közeli pénzeket Magyarországra úgy, hogy a hasznot egy-egy Rogán Antal és Bánki Erik környezetéhez tartozó figura fölözte volna le. 

Ugyanis a nyereségfelosztásról a nyilvános cégpapírok szerint a felek a következőképpen állapodtak meg: Gera 65%-ot, Kertész 25%-ot, Bauer pedig 10%-ot kap. Hogy Kertész és Bauer mégis miért kellett ahhoz az orosz bizniszhez, amit a Gera testvérek elvileg maguk is meg tudtak volna oldani, ismét csak rejtély.

Gera Marie-t még július közepén kerestük meg, és akkor hoztuk szóba nála Rogán Antalt és Kertész Balázst, míg a Miniszterelnöki Kabinetirodának pár héttel később, augusztus elején küldtük el a Gerával kapcsolatos kérdéseinket. Egy cégbírósági papír szerint Gera, Kertész és Bauer 2016. augusztus 16-án egyszer csak a közös cégük végelszámolását kezdeményezte. Erős a gyanúnk, hogy a vállalkozás hirtelen bezárása egyértelműen összefüggésben állt a kutakodásunkkal.

Ez az orosz üzlet azonban aprópénznek tűnik ahhoz a grúz gigaprojekthez képest, amit többek közt egy volt miniszterelnök és egy volt gazdasági miniszter tervezgetett az Aulich utcában, Kertész Balázs irodájának épülete előtt.

IX. 2016: Grúz expolitikusok százalékokról diskurálnak Kertész irodája előtt

2014 júniusában furcsa váltással Puskás András, Rogán belvárosi alpolgármestere egyszer csak lemondott és az Eximbank üzleti vezérigazgató-helyettese lett. Puskás ekkor tizenkét éve volt belvárosi önkormányzati politikus, mindenki azt várta, előbb-utóbb ő lesz Rogán utódja az V. kerület élén. Bár dolgozott az első Orbán-kormány idején Varga Mihály mellett is, Puskásnak semmiféle bankszakmai múltja nem volt, kinevezését szakmai okokkal nehezen lehetett alátámasztani.

Egy magas rangú, az Eximbank ügyeiben tájékozott fideszes politikus az Indexnek név nélkül nyilatkozva azt mondta: 2014 első felében Puskásnak a botrányoktól egyre hangosabb V. kerület helyett „szélvédettebb helyet kellett találni. A kinevezés Navracsics Tibor rövid külügyminisztersége alatt született, de a hasonló személyi döntéseket ekkor már kijelölt utódja, Szijjártó sugalmazta. Ám forrásunk szerint Szijjártó is csak közvetített, mégpedig Rogán kérését – amit pedig a kormányfő, Orbán Viktor állítólagos beleegyezése nyomatékosított. (Rogán a munkakapcsolaton túl szomszédja is Puskás Andrásnak a Pasa Parkban.) Puskást hiába kerestük meg cikkünkhöz, egyáltalán nem reagált levelünkre.

Amikor augusztusban Szijjártótól megkérdeztük, „hogyan lehetséges az, hogy ez a sajtóban Rogán Antal nevéhez kapcsolt politikai-gazdasági érdekkör beette magát egy másik minisztériumba és annak a bankjába, és mégis mit keres Puskás az Eximbankban, a miniszter erre nem reagált, de nem is védte meg Rogán embereit. Mert nem Puskás az egyetlen. Az Eximbank kötött segélyhitelezését például Habony magánhitelezőjének, Tombor Andrásnak a testvére felügyeli, ráadásul a bank az elmúlt években a Habony–Vajna-féle médiabirodalom építésének egyik legfőbb finanszírozója is lett, ők is adtak hitelt például a TV2 megvásárlására.

Egy birtokunkban lévő újabb videofelvétel alapján pedig olyan nagyszabású tervek is akadtak, melyeket valamiért épp a Rogán–Puskás–Kertész-trió utóbbi tagjának irodájánál szövögettek.

2016. június 27-én, nem sokkal 13 óra után három férfi jött ki egy tárgyalásról az Aulich utca 3-ból, majd az üzleti megbeszélést ott, a nyílt utcán folytatták. Az első férfi Shabtai Michaeli grúz–izraeli üzletember, Habony egyik letelepedési kötvényekkel kereskedő ismerőse. Bár Michaeli tagadja, hogy ő állna a kötvényeket az orosz és posztszovjet régióban terítő VolDan Investments Ltd. nevű cég mögött, az ezzel kapcsolatos sajtópereit a Heti Választól az Indexig mindenki ellen elveszítette.

A beszélgetés másik résztvevője Irakli Rekhviashvili grúz bankár, a Bank of Georgia magyarországi központú regionális képviselője, hazája egykori gazdasági minisztere. Az Aulich utca legrangosabb látogatója mégsem ő, hanem az a Nikoloz (Nika) Gilauri, aki Miheil Szaakasvili volt grúz elnök regnálása idején Grúzia energiaügyi (2004–2007) majd pénzügyminisztere (2007–2009) volt, sőt 2009 és 2012 között miniszterelnökként ő vezette a grúz kormányt. Jelenleg tanácsadóként dolgozik.

Már az megdöbbentett minket, hogy befolyásos grúz politikai figurák nem a magyar külügyminisztérium Bem téri épületébe vagy az Eximbankba járnak tárgyalni, hanem az Aulich utca 3-ba. Döbbenetünket tovább fokozta, amikor végre megértettük, miről is esik szó. A társalgás grúz nyelven folyt, és az alábbi felvételen a zaj miatt sajnos részleteket, néhol csak kulcsszavakat érteni belőle. A felvételt több grúzul jól beszélő, illetve anyanyelvi szakértővel is megnézettük, és az ő segítségükkel elkészítettük a magyar feliratozását – ez külön is látható jobboldali keretesünkben.

„Ki kell fizessék a sajátjukat″ – A grúz nyelvű videó magyar feliratai

(Gilauri): [...] hozni kell pénzt [...]

Nem, neked nem kell hoznod pénzt [...]

(Michaeli): Vegyük úgy, hogy ez fizetség [valamiért], 5%-ot kell fizetni, de nem csak ezt csináljuk, ha megnyílik Pekingben, nem csak pénz lesz, de más is. 

(Michaeli): Megértetjük vele. [...]

(Michaeli): És amikor mész az Eximhez Pekingben, ne csak a pénzt kérd, hanem garanciákat is!

Igen, pontosan!

(Michaeli): Nem érdekel, ha ezt teszik, csinálják így. Ez az ő álláspontjuk. 

(Michaeli): Nem tudom. 

(Rekhviashvili) Nika, emlékszel arra [...] Ha lesz egy 60 megawattos erőmű, te is megkapod a hasznodat, ők is megkapják a hasznukat. 

(Michaeli): Meg kell számolni, meg kell számolni. 

(Gilauri): Azt hiszem, azt hiszem, hadd értsem meg, ha én [...]

(Rekhviashvili): Ez a garancia.

(Gilauri): Akkor a projektem más lesz [...]

(Michaeli): Pontosan!

(Rekhviashvili): Igazából semmi rizikót nem vállalsz. 

(Michaeli): Nem csak, hogy semmi rizikó nincs, de [...]

(Rekhviashvili): Shabi [Michaeli beceneve], csütörtökön érkezel? 

(Michaeli): Igen, de érkezhetek szerdán is akár. 

(Rekhviashvili): Alá akarom írni vele a szerződést [mutat]. Nika [Gilauri], várj egy kicsit. [Michaelitól kérdezi:] ezzel a pasassal írnánk alá a szerződést?

(Michaeli): Persze, hadd kezdjenek el dolgozni!

(Rekhviashvili): Ki kell fizessék a sajátjukat.

(Michaeli): Persze.

(Rekhviashvili): Menjünk! [Oroszul, elköszönés.]

Grúzok tárgyalnak Kertész Balázs irodája előtt az Aulich utcában

Az elhangzottak egy részéről nehéz megállapítani, mire vonatkozik – például, hogy kinek kell hoznia miféle pénzt, vagy milyen 5 százalékos fizetségről esik szó. Más részekről viszont egyértelmű, a magyarokra, sőt konkrétan valakire odafent az Aulich utca egyik emeleti lakásában vonatkozik. A beszélgetés vége felé ugyanis, amikor a volt grúz miniszter, Rekhviashvili azt mondja, „alá akarom írni vele a szerződést, illetve Michaelitől megkérdezi, hogy „ezzel a pasassal írnánk alá a szerződést? , felfelé mutat az épületre. A kontextusból egyértelmű, hogy ugyancsak egy másik magyar szereplőre értik azt is, hogy

hadd kezdjenek el dolgozni! Ki kell fizessék a sajátjukat.

Ahogy a 60 megawattos erőmű említése is jól kivehető.

„A magyar–grúz gazdasági kapcsolatok erősítése Magyarország érdeke, ezt a célt szolgálja, hogy az Eximbank 68 millió dolláros hitelkeretet nyitott, amelyből a magyar és grúz vállalatok együttműködését lehet finanszírozni – ezt nem más, mint Szijjártó jelentette be még 2016 tavaszán. Mivel az Exim szó az Aulich utcai grúz nyelvű beszélgetésben is elhangzik, megkerestük kérdéseinkkel az Eximbankot felügyelő Külgazdasági és Külügyminisztériumot (KKM), hogy árulják el, van-e esetleg tudomásuk valamiféle grúz erőműépítési tervekről.

A KKM a válaszában elismerte, hogy tud egy grúz csoport által kezdeményezett erőműprojektről. „Az EXIM-hez – egy bank esetében nem meglepő módon – nagy számban érkeznek megkeresések, ebben az esetben egy magas magyar hozzáadott értékű beruházással kapcsolatos megkeresésről van szó. A projekt jelenleg előkészítési fázisban van. Konkrét hitelkérelmi igény nem került benyújtásra, így érdemben az EXIM nem tudta vizsgálni a projekt tényleges finanszírozhatóságát″ – válaszolta a minisztérium.

Összegyűjtött információinkat egy háttérbeszélgetésen a KKM egyik gazdaságdiplomáciával foglalkozó képviselője elé tártuk, aki hitetlenkedett. Elmondta, Grúziában még beruházásvédelmi törvény sincsen, de ez még nem minden, mivel

Magyarországnak két éve húzódó fontos projektjei, például egy hűtőház tervei azért állnak, mert a grúzok nem hajlandóak állami bankgaranciát adni.

Márpedig beruházásvédelem és bankgarancia nélkül lehetetlen, hogy az Exim bármilyen hitelt nyújtson. Ezt a KKM hivatalosan is megerősítette. „Bizonyos projektek esetében valóban akadályt jelent a georgiai bankgarancia hiánya. A beruházásvédelmi megállapodás létrehozása folyamatban van, a georgiai állam garanciát generálisan nem ad – írták.

Mivel az Európai Unió ellenőrzi az Eximbank működését, ha a gazdaságjogi feltételek nem adottak, technikailag sem lehet hitelt adni. „Lehet, hogy azok a grúzok tárgyaltak róla ebéd közben és koccintottak is rá, de ettől még az ügylet banki feltételei nem állnak meg – mondta minisztériumi beszélgetőpartnerünk. „A New York-i ENSZ közgyűlésen a grúz delegáció kettővel a magyar mellett ült, de nem jöttek oda és hozták szóba az erőműépítést – tette hozzá forrásunk.

Magyarország stratégiai olajtartalékának tárolásához is köze van Kertésznek, de nem világították át

Kertész Balázs ügyvédként minden további nélkül üzletelhet oroszokkal, grúzokkal, és a letelepedési kötvények miatt még ki tudja, ki mindenkivel. Mivel nem állami-kormányzati vezető, nemzetbiztonsági ellenőrzésre esetében nincs szükség, bizalmas kapcsolata Rogán Antallal erre természetesen nem elegendő indok.

Valami más viszont majdnem az.

Kertész 2010-ben a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) delegáltjaként bekerült annak a Magyar Szénhidrogén Készletező Szövetségnek (MSZKSZ) a felügyelőbizottságába (fb), melynek feladata Magyarország stratégiai olaj- és gázkészletének tárolása, a tárolás megszervezése. Ez az a biztonsági készlet, amihez a magyar állam akkor nyúl, ha valami nagyon nagy ellátási zavar állna elő.

Kertész nem csak az MSZKSZ fb-jében ül ott, de ott van annak az Opal Zrt.-nek az fb-jében is, amelyik az MSZKSZ tagjaként és tulajdonaként a konkrét tárolást végzi. Az Opal Zrt. tárolói a kőolaj esetében 70%-át, a kőolajtermékek esetében pedig a 40%-át adják az MSZKSZ összesített tárolókapacitásának, vagyis ez a Szövetség egyik legfontosabb vállalata. Bár az ember azt gondolná, hogy Magyarország stratégiai olajtartalékának őrzése olyan nemzetbiztonsági jelentőségű feladat, ahol a vezető tisztségviselőknek nemzetbiztonsági ellenőrzésen kell átesniük, egy furcsa jogi kiskapu miatt ez mégsem történik meg.

Amikor az NFM-nél arról érdeklődtünk, hogy az MSZKSZ, illetve az Opal Zrt. fb-tagjait átvilágították-e, azt a választ kaptuk, hogy erre egyik esetben sem került sor. Az MSZKSZ-nél azért nem, mert bár egy „az állami vagy többségi állami tulajdonban lévő gazdálkodó szervezet" esetében erre valóban szükség lenne, az MSZKSZ ugyan állami, de nem gazdálkodó, hanem „egyéb szervezetnek" minősül – „egy törvény által létrehozott speciális, sajátos jogi személy", ahogy a Szövetség bemutatkozása fogalmaz.

Az Opal Zrt. viszont már hiába gazdálkodó szervezet, mivel a tulajdonosa nem közvetlenül az állam, hanem az állami tulajdonú, de „egyéb szervezetnek minősülő MSZKSZ", Kertész Balázst sem az egyikben, sem a másikban betöltött tisztsége miatt nem világította át az Alkotmányvédelmi Hivatal

Az Aulich utcában készült felvételen ketten, Michaeli és Rekhviashvili is beszélnek valamiféle garanciáról. Nem tudjuk, miféle garanciáról lehet szó, de grúz bankgaranciát elméletben legkönnyebben az ország legnagyobb bankja, a Bank of Georgia adhatna – melynek közép-európai régiós vezetője épp Rekhviashvili, igazgatótanácsi elnöke pedig a beszélgetés harmadik résztvevőjének, Nika Gilaurinak a testvére.

A grúz cégjegyzékben kutatva rábukkantunk egy olyan vállalkozásra, amit neve alapján kimondottan magyar–grúz befektetésekre hozhattak létre. A 2015 őszén bejegyzett Hungarian Georgian Investments Co LLC-nek 69 százalékban az a Tomic Finance a tulajdonosa, ami Michaeli egyik cége, 18 százalékban pedig egy olyan nő, akinek neve hivatalos dokumentumok szerint megegyezik Rekhviashvili édesanyjáéval. Erőműépítésre ugyanakkor ez a cég egyelőre még nem kapott állami engedélyt.

Egy nappal a videofelvételen látható beszélgetés előtt, június 26-án Rekhviashvili megosztott egy nyilvános fotót a Facebookján, melyen Gilaurival lakomáznak egy folyócska partján. A képhez hozzászólt Revaz Arveladze is, akiről azt kell tudni, hogy Szaakasvili elnöksége idején egy grúz tévécsatorna tulajdonosa volt. Arveladze nemcsak baráti viszonyt ápol Gilaurival, de jól értesültnek is tűnik: kommentjében arra utal, hogy az ünnepi lakoma egy erőműépítés megkezdésének szól. Miután azonban az oknyomozásban segítségünkre lévő grúz újságíró elküldte nekik az erőműépítéssel kapcsolatos kérdéseinket, nem csak hogy semmiféle választ nem kaptunk, de érdeklődésünk után maga a fotó is elérhetetlenné vált. Gilaurit később külön is megkerestük, hogy adjon magyarázatot, miről tárgyaltak Kertész irodájában, és hogy az ügyvéd ott pontosan kit képviselt. Nem kaptunk választ.

rekhviasvili powerplant

Vagyis Kertészhez hasonlóan Aulich utcai expolitikus tárgyalópartnerei sem akartak velünk szóba állni, ahogy Michaeli sem reagált azokra a kérdéseinkre, melyeket ügyvédjén keresztül juttattunk el neki. Pedig nagyon érdekelt volna minket például a magyarázatuk, hogyan lehetséges, hogy miközben a KKM által hivatalosan előkészített magyar–grúz projekteket Grúzia a gazdaságjogi feltételek nem teljesítésével évek óta blokkolja, az újdonsült erőműprojekt sikerét most ilyen látványosan ünneplik.

Kertész Balázstól pedig azt kérdeztük volna meg, miféle „párhuzamos gazdaságdiplomáciát” folytat az Aulich utcában, és erre mégis ki hatalmazta fel.

A KKM állítása szerint ugyanis „az EXIM-nek semmilyen jogviszonya nincs dr. Kertész Balázzsal vagy a Monavis Consulting Kft-vel illetve a Kosik Ügyvédi Irodával sem″, és magának a minisztériumnak sincs. Rejtély tehát, hogy Habony ismerőse, a letelepedési kötvényárus Shabtai Michaeli miért éppen az Aulich utca 3-ba vitte grúz expolitikus ismerőseit egy olyan sokmilliárdos projektről tárgyalni, ahol államközi egyeztetésekre és közpénzre, állami hitelekre is szükség van. És persze, hogy miféle szerződéseket kell aláírniuk „ezzel a pasassal  ott fent az emeleten.

X. Finálé: tagadás, hallgatás és egy eltűnt fotó

Rogán Antal – nem tudva, hogy felvételek is vannak a birtokunkban – mindent letagadott. Nemcsak a feltételezett Aulich utcai találkozókat, de a Kertész Balázzsal való bizalmi viszonyát, barátságát is. Konkrét kérdéseinkre a Miniszterelnöki Kabinetirodától azt a szűkszavú választ kaptuk, hogy minden állításunk alaptalan, ezért beperelnek, ha azokat mégis leírjuk. Éppen ezért egy háttérbeszélgetést kértünk a minisztertől, hátha ott érdemibb, meggyőzőbb válaszokat kapunk. Hátha Rogán meg tud minket győzni, hogy nincs is itt semmiféle ügy. A miniszter nem élt a lehetőséggel, a szeptember 7-e óta eltelt két hónap alatt semmilyen reakció nem jött kérésünkre.

A Kabinetirodának feltett kérdéseink, és a válaszok


Mikor állt Kertész Balázs és Rogán Antal egymással szoros munkakapcsolatban, és jelenleg van-e bármilyen rendszeres munkakapcsolatuk? Ha igen, milyen területen, ügyekben működik együtt Kertész Balázs Rogán Antallal?

Azt meg tudják-e erősíteni, hogy Kertész Balázs és Rogán Antal baráti viszonyt ápolnak? (Ezen túl egy, az egyikük esküvőjére vonatkozó kérdést is feltettünk, melynek tartalma magánéleti, morálisan érdektelen, ezért nem közöljük – a szerk.)

Kertész Balázsnak és Rogán Antalnak volt, illetve van-e bármilyen közös üzleti érdekeltsége?

Úgy tudjuk, Rogán Antal a közelmúltban rendszeresen találkozott Kertész Balázzsal például az Aulich utca 3. alatti Kertész-cég, a Monavis irodájában. Ezeken a találkozókon, úgy tudjuk, olykor Habony Árpád is részt vett. Valóban voltak-e ilyen találkozók, és ha igen, ezekre időben mettől meddig, milyen rendszerességgel került sor, és milyen témában tárgyaltak?

Rogán Antal és Kertész Balázs kapcsolatának leírásakor a „bizalmasa”, közeli munkatársajobbkeze” minősítéseket Kertészre vonatkozóan túlzónak vagy valótlannak tartják-e?

Előfordult-e olyan, hogy Rogán Antal Kertész Balázzsal akár a letelepedési kötvények ügyében, akár az Eximbank hitelezésével kapcsolatban bármilyen módon egyeztetett volna?
A fenti kérdésekre a következő választ kaptuk a Kabinetirodától:

„Dr. Kertész Balázs 2002 és 2010 között önkormányzati képviselő volt a Belvárosban, valamint jogászként az önkormányzat Jogi és Ügyrendi Bizottságának elnöki posztját töltötte be. Rogán Antal Belváros-Lipótváros egykori polgármestereként ugyanúgy ismerte dr. Kertész Balázst, mint bármelyik másik képviselőt. Az összes többi, kérdésben felvetett állítás – beleértve az esküvőre vonatkozó magánéleti vonatkozásokat is – alaptalan, ezért abban az esetben, ha ezen alaptalan állítások megjelennek – csak úgy, mint az utóbbi időben már több alkalommal – ezúttal is megtesszük a szükséges jogi lépéseket. Tisztelettel: Miniszterelnöki Kabinetiroda”

Az írásbeli tagadás mellett még valami más is történt.

Rogán Antal 2015. október 20-án vette át a megbízólevelét Áder János köztársasági elnöktől, az ünnepélyes beiktatásra pedig csupán egy nagyon szűk kör, az eseményről készült fotók alapján kb. 15 fős társaság kapott meghívót a Sándor-palotába. A közszereplők közül csak Orbán Viktor és Gyürk András ismerhető fel a fotókon – és Kertész Balázs. Ő a szemüveges férfi a képen Gyürk mellett, Orbán feneke mögött, a fotó középpontjában:

2015. október 20-án Rogán Antal átvette megbízólevelét Áder János köztársasági elnöktől. A szűk körű ünnepségen ott volt Kertész Balázs is. Ő a szemüveges férfi a fotó közepén. Ezt a képet utólag leszedték Rogán Facebook oldaláról.
2015. október 20-án Rogán Antal átvette megbízólevelét Áder János köztársasági elnöktől. A szűk körű ünnepségen ott volt Kertész Balázs is. Ő a szemüveges férfi a fotó közepén. Ezt a képet utólag leszedték Rogán Facebook oldaláról.

Ezt a képet Rogán hivatalos Facebook-oldalán találtuk, a 2015. október 20-án feltöltött „Új feladat kezdetén" című albumban. Ez az egyetlen olyan hivatalos kép a rendezvényről, melyen Kertész Balázs feje nincs takarásban, így könnyen észrevehető. Majdnem egy évvel később, a Facebook-album 2016. szeptember 6-i frissítése során pont ezt a fotót tették elérhetetlenné (eredetileg ezen a linken volt elérhető).

Hogy miért kellett utólag, ennyi idő elteltével hozzányúlni az albumhoz, nem tudni. Mindenesetre érdekes egybeesés, hogy a Kabinetirodától pont aznap, szeptember 6-án 14:41-kor kaptuk meg a cikk elején már idézett választ, melyben letagadták Rogán és Kertész mindenfajta jelenbeli kapcsolatát. Az albumot szűk egy órával később, 15:36-kor módosították, akkor tüntették el belőle a Kertészt is ábrázoló fotót. A módosításnak azonban nyoma maradt a Facebookon:

Az Új feladat kezdetén című Facebook-album Rogán Antal kinevezéséről, ami 2015. október 20-án lett feltöltve. A fenti dátum azt mutatja, mikor módosították az albumot: 2016. szeptember 6-án. (A Rogán gyerekek fotóit az Index takarta ki)
Az Új feladat kezdetén című Facebook-album Rogán Antal kinevezéséről, ami 2015. október 20-án lett feltöltve. A fenti dátum azt mutatja, mikor módosították az albumot: 2016. szeptember 6-án. (A Rogán gyerekek fotóit az Index takarta ki)
Fotó: Facebook

Később az oldal adminisztrátorai változtattak az album beállításain is, és így ma már az utolsó módosítás dátuma sem látható.

A fotóeltüntetés után megkérdeztük a Köztársasági Elnöki Hivatalt (KEH), mi a protokoll az ünnepélyes kinevezéseknél, és hogyan választják ki a vendégeket. Azt akartuk ebből megtudni, Kertész felbukkanhatott-e a Sándor-palotában Rogán tudta nélkül. A KEH válasza alapján ez teljese kizárt: a vendégeket ugyanis maga a kinevezett javasolja, és létszámukat is a kinevezett igénye és az adott ünnepség részletei határozzák meg – írták. Persze gyakorlatilag is

kizárt, hogy Rogán ne tudta volna, kikkel ünnepelte pályája addigi csúcspontját, miniszteri kinevezését. 

A képen, amelyiken Rogán a pezsgőspoharat tartó Áder Jánossal beszélget, lojális bizalmasa, politikusi felemelkedésének egyik csendes segítője, Kertész Balázs is ott áll takarásban.

A miniszterré kinevezett Rogán Antal a Sándor-palotában, Áder Jánossal beszélgetve. Középen Gyürk András, Rogán mögött takarásban pedig Kertész Balázs.
A miniszterré kinevezett Rogán Antal a Sándor-palotában, Áder Jánossal beszélgetve. Középen Gyürk András, Rogán mögött takarásban pedig Kertész Balázs.
Fotó: Rogán Antal hivatalos Facebook oldala

A cikk a Független Médiaközpont oknyomozó riportpályázatának támogatásával és a Transparency International Magyarország  oknyomozó újságírói mentorprogramjának keretében  készült. Oroszországi adatgyűjtéshez a Spark-Interfax rendszerét használtuk, grúziai nyomozásunkban Tazo Kupreishvili, a News.On.ge főszerkesztője működött közre. A videókat Szász Barna feliratozta. Külön köszönetet szeretnénk mondani a videofelvételek készítőjének.

A cikk megnyerte az év legjobb oknyomozó újságírói teljesítményéért járó Gőbölyös Soma-díjat.

(Címlap- és borítókép: szarvas)