Tarlós nekiment a Habony–Rogán-óriásbiznisznek

2016.07.07. 10:32 Módosítva: 2016.07.07. 11:10

Tarlós István főpolgármester megtiltotta a főváros központi közbeszerzési cégének, hogy együtt dolgozzon a Habony Árpád és Rogán Antal köréhez tartozó Kosik Ügyvédi Irodával. Tarlós nem látja indokoltnak, hogy a cég bármilyen ügyvédi irodával szerződést kössön – közölte a Fővárosi Önkormányzat. 

Egy  hete írtuk meg, hogy  lázonganak a fővárosi önkormányzat közműcégeinek vezetői, mert a most alapított Fővárosi Közbeszerzési Kft. hátrányos szerződésbe kényszerítené őket. Többen attól tartanak, hogy az egyik legerősebb kormányközeli gazdasági érdekcsoport a kft.-n keresztül ráteheti a kezét az évi 300 milliárdos közbeszerzési keretre.

A Válasz ennek kapcsán úgy értesült, hogy ez a csoport nem más, mint a Habony–Rogán-érdekkör: „Azt a kft.-t, amelybe a főváros összes(!) közbeszerzését kiszervezték, a cégbíróság előtt Habony Árpád és Rogán Antal ügyvédi holdudvara képviseli" – írta a Válasz.hu szerdán. A lap információi szerint Tarlós csütörtökön ennek a cikknek a hatására tiltotta el az ügyvédi irodától a közbeszerzési céget.

  • Az újonnan alapított Fővárosi Közbeszerzési Kft. (Közbesz) szerződéstervezetéből az látszik, hogy az új cég nemcsak a pályázatok bonyolítását vinné el a fővárosi közműcégektől, hanem már az ajánlatkérési szakaszban is beszállna. Ezzel tehát a komplett eljárást magához venné, az esetleges hibákért viszont a közműcégek vezetőinél maradna a felelősség.
  • Mindezért cserébe a közműcégek költségtérítési díjat fizethetnének a kft.-nek, méghozzá éves közbeszerzési keretük 3 százalékát. A cégeknél kiszámolták, a legtöbb esetben többszörös lenne a díj összege, mint az eddig előkészítésre-lebonyolításra költött összeg, a BKV-nál például az előzetes kalkulációk szerint 100 millió helyett mintegy 500 millió forint.

A Kosik ügyvédi iroda névadója, Kosik Kristóf korábban a Fidesz parlamenti képviselőcsoportjának és Belváros-Lipótváros önkormányzati cégeinek is dolgozott (Rogán Antal frakcióvezetői, illetve polgármesteri periódusában). Ő segített Habonynak abban is, hogy domainnevet szerezzen az egyik online médiájának.

Az iroda másik főalakja Kertész Balázs, aki Rogán V. kerületi polgármestersége idején a politikus jogi-gazdasági jobbkeze volt, és jelenleg is a Belváros-Lipótváros Vagyonkezelő Zrt. igazgatósági elnöke. Az ügyvédi iroda a szintén a Rogán–Habony-érdekkörhöz köthető letelepedésikötvény-bizniszben is részt vesz – írta a Válasz.

Ahogy azt megírtuk, a Fővárosi Közbeszerzési Kft.-ről minden elmondható, de az nem, hogy tétlenkedne. Ahogy megalakult, már ki is írtak egy közbeszerzést 7 millió forintért egy szolgálati gépkocsira10 millióért számítástechnikai eszközökre18 millióért irodabútorra18 millióért fénymásolók szállítására és üzemeltetésére, és megjelentettek egy pályázatot a 3-as metró vonatvezérlő rendszerének felújítására is.