A képviselők elől is eltitkolják a budavári lakásbizniszeket

BJASZ20120409079
2017.01.12. 06:54

vitatható önkormányzati lakásbérbeadásairól, illetve Nagy Gábor Tamás polgármester furcsa kommunikációs stílusáról elhíresült I. kerületi önkormányzat most megint húzott egy nagyot. Veres Dávid DK-s képviselő kért adatokat a jegyzőtől november végén egy májusi, a testület kihagyásával végigvitt lakáseladási kör részleteiről, amikor is 7 ingatlant adott el pályázaton az önkormányzat.

Veres a képviselői kérdésekre vonatkozó 15 napos határidő helyett 43 nap után kapott választ, ráadásul pont azok a részletek maradtak ki a megkapott adatokból, amik a leglényegesebbek: hány pályázat érkezett, és a nem nyertes pályázók milyen összeget ajánlottak az ingatlanokért. A jegyző a válaszában az infotörvény két passzusával indokolja, hogy ezeket az adatokat nem adja oda.

Az említett passzusok azt mondják ki, hogy

  1. A közfeladatot ellátó szerv feladat- és hatáskörébe tartozó döntés meghozatalára irányuló eljárás során készített vagy rögzített, a döntés megalapozását szolgáló adat a keletkezésétől számított tíz évig nem nyilvános. Ezen adatok megismerését - az adat megismeréséhez és a megismerhetőség kizárásához fűződő közérdek súlyának mérlegelésével - az azt kezelő szerv vezetője engedélyezheti.
  2. A döntés megalapozását szolgáló adat megismerésére irányuló igény (...) a döntés meghozatalát követően akkor utasítható el, ha az adat további jövőbeli döntés megalapozását is szolgálja, vagy az adat megismerése a közfeladatot ellátó szerv törvényes működési rendjét vagy feladat- és hatáskörének illetéktelen külső befolyástól mentes ellátását, így különösen az adatot keletkeztető álláspontjának a döntések előkészítése során történő szabad kifejtését veszélyeztetné.

Veres Dávid szerint érthetetlen, hogy a képviselői írásbeli kérdést miért értelmezi a jegyző az információs törvény alapján, ami a nyilvánosságra hozatalt, azaz a bárki által történő hozzáférést szabályozza. "Nem tekintenek képviselőnek, és ezért megtagadnak tőlem fontos adatokat. Mivel az én képviselői státuszom nem a Fideszes jegyzők sufniban fabrikált jogi érvelésétől függ, ezért továbbra sem nyugszom bele bele abba, hogy Fideszes luxuspolgármesterek és csókosaik a közvagyonon gyarapodjanak" - közölte, hozzátéve: továbbra is kéri az adatokat.

Az önkormányzattól a Magyar Nemzet is követelt adatokat, nekik azt mondták, 3 millió forintért kaphatják meg.

A nyertesek egyébként a következők voltak (a részletes adatokat jogi okokból nem közölhetjük): 

 Nyertes  Cím  Összeg (M Ft)
Gazdasági társaság Budapest I. kerület Márvány u.  13,9
Gazdasági társaság Budapest I. kerület Krisztina krt.  13,4
Gazdasági társaság Budapest I. kerület Batthyányi u.  19,8
Magánszemély Budapest I. kerület Aladár u.  17,9
Gazdasági társaság Budapest I. kerület Batthyányi u.  13,3
Magánszemély Budapest I. kerület Alsóhegy u.  11,2
Gazdasági társaság Budapest I. kerület Corvin tér  12,6
Magánszemély Budapest I. kerület Hegyalja út  13