Gyula
8 °C
21 °C

Pizzával kínálták a magyar rendőrök a senki földjén rekedt menekülteket

2017.01.17. 11:42 Módosítva: 2017.01.17. 11:46

Vasárnap azért rekedt nyolc menekült több órára a senki földjén Rábafüzesnél, mert az osztrák fél szabálytalanul, a schengeni előírásokkal ellentétesen akarta visszaküldeni őket, válaszolta kérdésünkre az Országos Rendőr-főkapitányság.

Mint a Kronen Zeitungra hivatkozva héfőn megírtuk: vasárnap az osztrák rendőrök egy nyolc fős, szíriaiakból és irakiakból álló csoportot akartak visszaküldeni a határhoz közeli Jannersdorf vasútállomásáról Magyarországra. A csoport azonban a senki földjén rekedt, miután az osztrák és a magyar oldalon is felsorakoztak a rendőrök. Az osztrákok nem engedték vissza a csoportot, a magyarok pedig nem engedték be őket.  A menekültek több órán át ültek a hidegben a földön. Egy ideig akadályozták is a határátkelő forgalmát, később pedig tüzet gyújtottak.

Az ORFK szerint az Ausztriába illegálisan érkezett embereket a két ország között megkötött visszafogadási (tolonc) egyezmény keretében kellett volna felajánlani, és a magyar hatóságok pozitív döntése esetén visszaküldeni Magyarországra. Ez azonban nem így történt, a magyar hatóságok ezért nem engedték be a csoportot.

migi
Kép: Kronen Zeitung

Az osztrák lap azt írta, hogy míg a magyar rendőrök pizzát ettek, a hidegben ácsorgó menekültek még vizet sem kaptak. Kérdésünkre az ORFK azt írta:  "a migránsok nem a magyar hatóságok intézkedése alatt álltak, így őket ellátási kötelezettség nem terhelte", mindennek ellenére

a magyar rendőrök a saját maguk számára vásárolt pizzából megkínálták a migránsokat, akik abból nem kértek.

A magyar rendőrök ezután "közreműködtek abban, hogy a migránsok saját pénzükön pizzát és üdítőt tudjanak vásárolni".

A magyarok végig nem voltak hajlandók átvenni a csoportot. Az irakiakat és szíriaiakat délután Szentgotthárdon fogták el, miután azok az ORFK szerint tiltott határátlépést követtek el, és emiatt eljárás indult ellenük. A csoport tagjai a körmendi rendőrkapitányságon menedékkérelmet terjesztettek elő. Amint lezárul a rendőrségi eljárás, a menekülteket átadják a Bevándorlási és Menekültügyi Hivatalnak. 

A csoportnak valamivel nagyobb szerencséje van, hogy az osztrák határon követtek el tiltott határátlépést, ott ugyanis nincs kerítés. Így feltehetően csak szabálysértést követtek el, ami enyhébb megítélés alá esik. Aki a déli határon mászik át a kerítésen, az bűncselekményt követ el, aki pedig meg is rongálja, az még súlyosabb büntetésre számíthat.