Életbe lépett a szmogriadó Budapesten és Nyíregyházán is

2017.01.23. 06:28

A magas szállópor-koncentráció miatt hétfő reggel 6 órától Budapest közigazgatási területén tilos olyan autóval (vagy bármilyen más járművel) közlekedni, amelynek forgalmi engedélyében a környezetvédelmi osztályt jelölő kód 0; 1; 2; 3; 4, vagy amelyek forgalmi engedélyében nincs környezetvédelmi osztályt jelölő kód.

A szálló por (PM10) 24 órára számított átlagos koncentrációja a fővárosi működő 10 mérőpontból vasárnap mindenhol meghaladta a riasztási küszöbértéket (100 ?g/m3), tehát vasárnap gyakorlatilag az egész városban változatlanul veszélyesen magas volt a fővárosi környezeti levegő szállópor-szennyezettsége.

A forgalomkorlátozó intézkedés - további hatósági intézkedésig - minden nap 6 órától 22 óráig tart.

A forgalomkorlátozás nem terjed ki az M0-ás autóút Budapest közigazgatási területén áthaladó szakaszaira, valamint Nagykovácsi és Remeteszőlős lakosainak átmenő gépjárműforgalma biztosítása érdekében a következő útszakaszokra: Budapest közigazgatási határa-Nagykovácsi út-Szépjuhászné útja-Budakeszi út-Budapest közigazgatási határa, továbbá Budapest közigazgatási határa-Nagykovácsi út-Nagyrét utca-Máriaremetei út-Hidegkúti út-Budapest közigazgatási határa. 

A gépjárműforgalmat korlátozó intézkedések betartását a rendőrség ellenőrzi, az elrendelt korlátozás megszegőivel szemben - százötvenezer forintig terjedő - bírságot szabhat ki.

A vonatkozó jogszabályok szerint szálló por esetében a riasztási fokozat akkor áll fenn Budapesten, ha a szálló por (PM10) koncentrációja a riasztási küszöbértéket (100 ?g/m3) három mérőponton, két egymást követő nap, 24 órás átlagában meghaladja, és a meteorológiai előrejelzések szerint a következő napon javulás nem várható.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat éjjeli előrejelzése szerint hétfőn a levegőminőség romlása mérsékeltebb lesz vagy helyenként akár meg is állhat, de összességében a PM10 értékek napi átlaga még így is a riasztási határérték felett vagy annak közelében alakulhat. A hét első felében sem az időjárásban, sem a levegő minőségében nem várható érdemi változás, a PM10 értékek is a riasztási határérték körül maradnak. Csütörtökön a kissé megélénkülő szél kis mértékben javíthat majd a levegő minőségén, azt követően viszont ismét a szennyezőanyag-koncentrációk emelkedése valószínű.

A szmoghelyzet romlásának elkerülése érdekében Tarlós István főpolgármester arra kérte a lakosságot, hogy mérsékeljék, vagy lehetőség szerint szüneteltessék az egyéni gépjárműhasználatot, mellőzzék a gépjárművek indokolatlan - álló helyzetben történő - alapjárati üzemeltetését, részesítsék előnyben a közösségi közlekedést, mérsékeljék a szilárd- és olajtüzelésű berendezések használatát, a szolgáltató és termelő üzemeket pedig arra, hogy csökkentsék porkibocsátásukat.

A papírhulladék és kezeletlen fahulladék kivételével nem szabad a háztartási szemetet elégetni. 

Az őszi-téli fővárosi szállópor-szint egyharmada származhat a háztartási eredetű szilárd, leginkább fatüzelésből, míg egyhatoda a közlekedési kibocsátáshoz köthető. A fővárosi szálló por szennyezettségi szinthez a közlekedés és/vagy a szél által felkavart por is mintegy 10-20 százalékban járul hozzá, továbbá 5 százaléka a gépjárművek gumiabroncsainak kopásából származik. Ugyanakkor publikált számítások azt mutatják, hogy például külföldről Magyarországra 30 százalékkal  több aeroszol részecske érkezik, mint amennyit Magyarország területén összesen kibocsátanak, vagy amennyi itt keletkezik.

A főpolgármester hivatalában azt javasolják, hogy elsősorban a veszélyeztetett népességcsoportokba tartozók (gyermek, időskorú, beteg) kerüljék a szellőztetést, a szabadban való tartózkodást. A por belégzése a légzőszervi betegek állapotát súlyosbítja, különösen asztma, hörghurut esetében, és csökkenti a tüdő ellenálló képességét a fertőzésekkel, toxikus anyagokkal szemben.

Nyíregyházán is elrendelték a szmogriadót

A levegő minőségének romlása miatt hétfő reggel a városi szmogriadó-bizottság elrendelte a szmogriadó riasztási fokozatát Nyíregyházán.

A szálló por (PM10) légköri koncentrációjának 24 órás átlagértéke szombaton és vasárnap meghaladta a köbméterenkénti 100 mikrogrammos riasztási értéket.

A Széna téri mérőállomás szombaton köbméterenként 150, vasárnap pedig 125 mikrogrammos értéket regisztrált. A meteorológiai előrejelzések szerint a levegőminőségben jelentős javulás a hét elején nem várható.

Az önkormányzat arra kér mindenkit, hogy ne használja a személyautókat, főleg a dízelüzeműeket, utazzon autóbusszal, és ha lehetséges, mérsékelje a szén-, fa- és olajtüzelésű fűtőberendezések használatát. A riasztási fokozat alatt tilos minden nyílt téri égetés.

A levegő szennyezettsége rendkívül magas, ezért a szabadban a sportolást, hosszabb tartózkodást kerülje el mindenki, aki teheti.

Pécsen is készülődnek

Pécsen romlott a levegő minősége, a szálló por koncentrációja átlépte a küszöbértéket, ezért a város polgármestere hétfőn elrendelte a füstködriadó tájékoztatási fokozatát. Páva Zsoltpolgármester ezért arra kér mindenkit, hogy kerülje a személygépjárművek - főként a dieselüzeműek -   használatát, utazzon inkább a közösségi közlekedéssel és lehetőleg ne tüzeljenek szénnel és fával.