Jenő
-3 °C
6 °C

Jogsértés volt a 12 éves polgári gyerek előállítása

01-csevharaszti gyilkos-151214-IMG 4093
2017.02.09. 13:53 Módosítva: 2017-02-09 13:54:51

A Független Rendészeti Panasztestület (FRPT) megállapította, a rendőrség pedig elismerte, hogy megsértették a 12 éves V. Gy. A. emberi jogait, amikor előállították, szüleit nem értesítették és hat órán át tartották fogva, közölte a Helsinki Bizottság

A 12 éves fiú tavaly júniusban egy este két 15 és 17 éves barátjával lófrált Polgáron. A nagyobb fiúk elvettek egy olcsó halogénizzót az egyik kertből. A rendőrök előállították mindannyiukat, noha V. Gy. A. már akkor szólt nekik, hogy ő még csak 12 éves.

Ez a rendőrségi személyazonosításnál is bebizonyosodott, így a fiút már ekkor el kellett volna engedni. A Helsinki Bizottság szerint a rendőrök azzal tetézték a jogsértést, hogy nem értesítették a gyerek szüleit, és csak hajnalban mentek ki a családhoz.

Arra hivatkoztak, hogy a fiú nem tudta az anyja számát, de ez nem volt így, mert pontosan elmondta nekik. A többszörös rendőri jogsértés miatt a fiú hat órát töltött a polgári rendőrőrs folyosóján. Büntetőeljárás nem indult ellene.

Az eljárást joggal sérelmező és panasszal élő anyát a rendőrök kinevették. Azt mondták neki, mehet, ahova akar, úgysem lesz ebből semmi. A gyereket a panaszeljárásban Fahidi Gergely, a Helsinki Bizottság felkérésére eljáró ügyvéd képviselte. A panasztestület megállapította a jogsértést, és ami ritkán fordul elő, a rendőrség is egyből elismerte azt.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?