Albert, Lipót
2 °C
12 °C

Konténerekbe zárják a migránsokat, abortuszellenes prémiumot kap két kórház

D SOS20170209013
2017.02.09. 14:24

Szokásos csütörtöki sajtótájékoztatóján Lázár János elsőként áttörésként értékelte az Európai Tanács máltai ülését, ahol arról döntöttek, hogy Schengen 2 néven megerősítik az Unió külső védelmét. Táborokat fognak felállítani Líbiában, itt fogják eldönteni, hogy Európa fogadja-e a menekülőket vagy nem. A tengerből az embereket ki kell menteni és vissza kell szállítani Líbiába. A külső határt meg kell védeni, a balkáni útvonalat tehermentesíteni kell: ez a magyar álláspont győzelme, közölte Lázár.

Határmenti konténerszállások létesülnek a menekülteknek

A miniszter bejelentette, hogy a kormány komoly szigorító törvénycsomagot készített elő, amit a jövő héten mutatnak meg a kormánypárti frakcióknak. Ennek keretében újra bevezetik az idegenrendészeti őrizet intézményét, és tömeges bevándorlás okozta válsághelyzet idején automatikusan minden, a határt illegális átlépni kívánó vagy menedékkérelmet benyújtó migráns ilyen őrizetbe kerül.

Az őrizetesek a déli határ mentén felállítandó, 200-300 főt befogadó konténerekbe kerülnek (ez lesz a kötelező lakóhelyük), és mindvégig itt maradnak, amíg az ügyükben döntés nem születik. Fokozatosan ugyanide kerül minden migráns, akit az országban bárhol feltartóztatnak, és még nincs elbírálva a kérelme. Jelenleg 586 ilyen ember van. A kérelmük vagy ügyük elbírálása idején a migránsok a konténerekben maradnak, az eljárás helyben, telekommunikációs úton történik.

Kockázat volt a szabad mozgásuk

A mostani rendszert, amikor 4 hét után a kérelmezők szabadon mozoghattak, és amit a kormány biztonsági kockázatnak tekintett, a kormány megszünteti. Megszűnik a 8 kilométeres zóna is, ahonnan a menekülteket visszaszállították, az ország bármely pontjáról vissza kell kísérni a migránsokat a határra. A kormány tisztában van vele, hogy az intézkedéscsomag komoly vitát fog kiváltani Európában.

Abortusztilalomért pénz cserébe?

Lázár arról is beszélt, hogy két fővárosi kórház – a Bethesda és a Magyar Irgalmasrendi Kórház – 8,7 milliárd forintnyi támogatást kap egy új közös szülészeti-nőgyógyászati egység létrehozására. Cserébe a két intézmény vállalta, hogy az új osztályokon nem hajtanak végre abortuszt, és az orvosok nem fogadnak el hálapénzt.

TASZ: Veszélyes úton indult el Lázár

A Társaság a Szabadságjogokért a hvg.hu-nak reagált Lázár bejelentésére, és azt mondták, nagyon veszélyes, hogy a kormány egyházi kórházaknak fizet pluszpénzt azért, hogy ne végezzenek el abortuszt. Szerintük tájékoztatással, szexuális felvilágosítással és mindenki számára elérhető fogamzásgátló eszközökkel csökkenthető, nem állami tiltással. Zeller Judit, a TASZ Betegjogi Programjának munkatársa szerint az orvosok lelkiismereti okokra hivatkozva megtagadhatják az abortusz elvégzését, ám maga az intézmény ezt nem teheti meg. 

A megállapodás a pontos részleteiről, illetve arról, hogy feltétel volt-e a fejlesztéshez az abortusz(és a hálapénz)tilalom, illetve hogy ha igen, szélesebb körben is kiterjesztik-e azt az egészségügyi fejlesztések terén, egyelőre nem közölt többet. Mindenesetre egy április hír szerint a Bethesda létező igényre hivatkozva maga kezdeményezte az abortuszmentes egység létrejöttét.

Új közfoglalkoztatási irányelv készül és megerősítik a Honvédséget

Lázár azt is bejelentette, hogy a kormány növelni tervezi a honvédelmi költségvetést, ezt az ország javuló gazdasági helyzete lehetővé teszi, és ez a NATO-szövetségesek elvárása is. Konkrét összeget nem említett.

Új közfoglalkoztatási irányelv van körvonalazódóban – fogalmazott a miniszter. Mint mondta, a gazdasági tárca szerint sok munkahelyet be lehetne tölteni a közmunkások közül, az új terv ezt célozza, új ösztönzők és feltételek bevezetésével. A kabinet azt tervezi, hogy többlettámogatást kapnak azok a piaci munkaadók, amelyek közfoglalkoztatottakat vesznek át.

Jelezte, hogy a kormány célja, hogy a jelenlegi 216 ezer közfoglalkoztatott száma a következő öt évben 100 ezerre csökkenjen. Lázár 37 ezer olyan üres állásról tud, amelynek betöltéséhez nem szükséges szakképzettség.

Románia magyar szimbólumokat akar ellehetetleníteni

Lázár szerint méltánytalan, igazságtalan, magyarellenes lépés a Csíki sör ellehetetlenítése, ez ellen minden magyar embernek össze kell fogni. A lépés illeszkedik a román kormány magyarellenes lépéseinek a sorába, mellyel az egyházakat, polgármestereket, szervezeteket, magyar szimbólumokat szorítanak sarokba. Helyes civil kezdeményezés nyomást gyakorolni a Heineken sörgyárra. Kedden Lázár "asztalát verte" a holland nagykövet és a Heineken vezérigazgatója, de azt mondta nekik,hogy ők a sajátjukat, a kormány pedig a magyar érdekeket védi. Kérdésre válaszolva Lázár kijelentette, hogy sosem iszik sört, ezért könnyen be tudja tartani, hogy Heinekent sem iszik.

4-es metró: a labda a fővárosnál van

A kormány áttekintette az az EU csalás elleni hivatala, az OLAF jelentését a 4-es metró beruházásával kapcsolatos óriási összegű korrupció gyanújáról, és azt továbbította a polgármesternek. A kormánynak ebben az ügyben egyelőre nincs tennivalója. Megerősítette, hogy az OLAF 400 milliárd forintnyi megkötött szerződést tekintett át, s ebből 272 milliárd értékűvel volt probléma. Összesen 166 milliárd forint esetében öt bűncselekmény valószínűsíthető, az unió pedig 59 milliárd forintot követel vissza.

Aztis elmondta, hogy a fővárosnak 60 napja van, hogy reagáljon a jelentésben foglaltakra, s ha azt nem vitatja, vissza kell fizetni az 59 milliárdos összeget. Ugyanakkor a problémás 166 milliárd forintban 77 milliárd forint állami és 30 milliárd forint fővárosi önkormányzati forrás is volt. Van olyan értelmezés, miszerint az állami pénzt a kormánynak azonnal vissza kellene követelnie – jegyezte meg.

Az uniónak visszafizetendő pénzek visszaszerzésével kapcsolatban Lázár közölte, hogy a kormány a 4-es metró ügyében kizárólag a fővárossal áll szerződéses viszonyban. Mint mondta, az államháztartási szabályok szigorúak: ha a szabálytalanság dokumentált, a kormáyn Brüsszelben jótáll a beruházásért, de ezt a pénzt a fővárosnak vissza kell fizetni a kormánynak. Ezután a főváros indíthat kártérítési pert a vele szerződött cégektől. A kormánynak ezügyben vannak rendhagyó, kreatív ötletei – jegyezte meg sejtelmesen Lázár.

Ezért vagyunk elégedetlenek a bíróságokkal

A magyar társadalom egy jó része elégedetlen a bíróságokkal – kommentálta Lázár azt a tényt, hogy 6,5 évvel a vörösiszap-tragédia után még mindig nem sikerült a felelősöket megtalálni, mivel kedden a Győri Ítélőtábla új elsőfokú eljárás lefolytatására kötelezte a Veszprémi Bíróságot.

Lázár: Tisztázni kell, hogy pontosan mit csinál Tállai

Lázár János nem tartja összeférhetetlennek, hogy Tállai András, az adóhatóság vezetőjeként pluszjövedelemhez jut egy a NAV által kiadott adóügyi kiadvány szerkesztéséért. Ugyanakkor annak utánanéz, hogy Tállai milyen munkát végez privát adótanácsadó cégeknél.

Az ombudsmannak nincs igaza, kelleni fog a nyelvvizsga a felsőoktatási felvételihez

A miniszter nem érzi megalapozottnak a Székely László ombudman véleményét, mely szerint igazságtalan a kormány terve, hogy 2020-tól nyelvvizsgához kötné a felsőoktatási felvételi lehetőségét.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?