Judit
3 °C
7 °C

Kunhalmi: 700 olimpiás aláírás hever a konyhámban

2017.02.09. 10:42
A kampány kezdete óta segíti az MSZP a Momentum olimpiás aláírásgyűjtését, mondta az Indexnek Kunhalmi Ágnes, a párt budapesti elnöke. MSZP-s standokat, kitelepüléseket azért nem láttunk viszont Kunhalmi szerint, mert épp a Momentum elnöke jelezte, hogy nem akar MSZP-s standokat. Ennek ellenére is folyik a gyűjtés, neki most 700 ív hever a konyhájában, amit hamarosan lead.

Éppen egy hete maradt a Momentum Mozgalomnak, hogy összegyűjtse és leadja a 138 ezer hiteles aláírást a 2024-es budapesti olimpiáról szóló népszavazás elrendeléséhez. A saját pultjaiknál több mint 100 ezer aláírás gyűlt össze, ehhez jönnek majd még a pártoktól kapott ívek, így 120-130 ezernél tarthatnak összesen – mondta szerdán az Indexnek Fekete-Győr András elnök.

Kérdés azonban, a pártok hány aláírással járulnak majd hozzá ténylegesen a gyűjtéshez. Az LMP 20 ezret, az Együtt 9 ezret ígért, a Párbeszéd nem mondott konkrét számot. Az MSZP a héten a pártirodáit is megnyitotta és aktivistáit buzdította a gyűjtésre, amire Hajnal Miklós, a Momentum elnökségi tagja kedden úgy reagált: "Jó reggelt. Ideje volt, hogy kapcsoljanak."

Kunhalmi Ágnes, az MSZP budapesti elnöke viszont azt mondta az Indexnek, hogy az akció kezdetet óta gyűjt a párt, nem most szálltak bele a kampányba. "A kerületi pártelnököktől gimis lányokig sokaktól kaptunk jelzést, hogy már le is adtak íveket, de sok idős tagunk is van, aki pár szomszéddal aláíratja, aztán eljuttatja az irodákra" - mondta Kunhalmi, aki szerint sok száz aktivistájuk segít a gyűjtésben.

Miért nem voltak MSZP-s kitelepülések?

Szocialista pultokat, vörös kabátos aktivistákat épp a Momentum kérésére nem látunk az utcákon. "Amikor januárban mozgósítani kezdtünk, a Momentum elnöke azt nyilatkozta, hogy "jobban járunk, ha nincs mellettünk MSZP-s stand". Mi ezt elfogadtuk" - mondta Kunhalmi, aki jelezte a momentumosoknak is: "mi nem játszunk nyilvános sértődést ezen, még ha a támogatóinknak rosszul is esik ilyesmit hallani".

A nyilatkozat ellenére a budapesti elnök szerint a szocialisták tehát gyűjtötték és a momentumos pultoknál leadták az íveket. 

Én például a XVIII. kerületben minden héten ott vagyok a Havanna lakótelepen és a Lőrinci piacon. Most olyan 700 aláírás hever a konyhámban, nemsokára le is adom a Nyugatiban.

Egységes, összegyűjtött átadás viszont nem volt és nem lesz. Kunhalmi meglepve olvasta a Momentum nyilatkozatát arról, hogy  az MSZP és a Momentum között "nincs semmiféle együttműködés". A budapesti elnök szerint "a kezdet óta több MSZP-s vezető beszélt a Momentum mozgalom vezetőivel, engem az elején keresett a szervezet alelnöke telefonon, azzal kapcsolatban, hogyan állunk az akcióhoz. Én jeleztem, hogy támogatjuk." 

A Nyugatiba szervezett januári metrós MSZP-tüntetés előtt is beszélt egy momentumossal, "gondolom, ezért volt ott több pult". Legutóbb pedig a héten egyeztetett a Momentummal arról, hogy pénteken Zuglóban mely területekre mennek kopogtatni, és ne legyen átfedés. 

Az MSZP nagyon akarja a népszavazást

Megkérdeztük Kunhalmit, hogy az MSZP mennyire egységes a népszavazás támogatásában. Korábban több MSZP-s polgármester az olimpia mellett szavazott (2015 nyarán a közgyűlésben), és ő maga is úgy nyilatkozott, támogatja az olimpiát.

Kunhalmi szerint a párt egységesen népszavazást akar. A budapesti olimpia rendezése iránt pedig csökkent a lelkesedése: "az olimpia, ha egy nemzet közös ügye tud lenni, és nem a lopás paravánjának használják, lehet lehetőség.

Ugyanakkor mostanra világos, hogy a Fidesz-kormány már most elárulta az olimpia legfontosabb eszméjét: a tisztességes versenyt.

Már az előkészítés alatt milliárdokat lapátolnak ki barátoknak, szomszédoknak a legbornírtabb kampányokra." Hozzátette, hogy "amikor meg kapásból lehazaárulózzák az aláírókat, akkor ott minden van, csak nem nemzeti ügy. Ezért is kell az olimpiáról népszavazás." Kunhalmi bízik abban, hogy összejön a 138 ezer érvényes aláírás.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?