Harmadszor is megszívatta volna az NVB a Kétfarkúakat, de megint nem jött össze

2017.02.14. 14:11

Ahogy novemberben megírtuk, a rendőrség bűncselekmény hiányában elutasította a Nemzeti Választási Bizottságnak (NVB) a Magyar Kétfarkú Kutya Párt mobilapplikációja miatt tett feljelentését.

Mint ismert, az MKKP Szavazz érvénytelenül! mobilapplikációja az október 2-ai kvótanépszavazáson a szavazólapokról készült fényképek megosztására hívta fel a választókat. Az NVB szerint azonban az app megsértette a választás tisztaságának, valamint a jóhiszemű és rendeltetésszerű joggyakorlásnak a választási alapelvét, és ezzel választások tisztaságának az alaptörvénybe foglalt alapelvét.

Az NVB már a rendőrség elutasító határozata után közölte, hogy nem nyugszanak bele a döntésbe, ezért a Fővárosi Főügyészséghez fordulnak. A főügyészség azonban szintén elutasította panaszukat. Mint írták, vizsgálatuk alapján az alkalmazás használata nem sértette a választás titkosságát, így a választás, népszavazás rendje elleni bűntett gyanúja nem merült fel. Szerintük ugyanis,

véleménynyilvánítási szabadság keretében a választó maga rendelkezhet arról, hogy mással önként megosztja vagy nyilvánosságra hozza - érvényes vagy érvénytelen - szavazatát.

Mellesleg az NVB korábban az app miatt 832 ezer forintos bírsággal sújtotta a pártot. Az ügy azonban a Kúria elé került, ahol megállapították, hogy az app sérti ugyan a rendeltetésszerű joggyakorlás választási alapelvét, de nem sérti a szavazás titkosságát. Az NVB közel egymillió forintos bírságát így 100 ezer forintra mérsékelték.  • Tippek
  • Megtakarítás