Erzsébet
1 °C
4 °C

Harmadszor is megszívatta volna az NVB a Kétfarkúakat, de megint nem jött össze

2017.02.14. 14:11

Ahogy novemberben megírtuk, a rendőrség bűncselekmény hiányában elutasította a Nemzeti Választási Bizottságnak (NVB) a Magyar Kétfarkú Kutya Párt mobilapplikációja miatt tett feljelentését.

Mint ismert, az MKKP Szavazz érvénytelenül! mobilapplikációja az október 2-ai kvótanépszavazáson a szavazólapokról készült fényképek megosztására hívta fel a választókat. Az NVB szerint azonban az app megsértette a választás tisztaságának, valamint a jóhiszemű és rendeltetésszerű joggyakorlásnak a választási alapelvét, és ezzel választások tisztaságának az alaptörvénybe foglalt alapelvét.

Az NVB már a rendőrség elutasító határozata után közölte, hogy nem nyugszanak bele a döntésbe, ezért a Fővárosi Főügyészséghez fordulnak. A főügyészség azonban szintén elutasította panaszukat. Mint írták, vizsgálatuk alapján az alkalmazás használata nem sértette a választás titkosságát, így a választás, népszavazás rendje elleni bűntett gyanúja nem merült fel. Szerintük ugyanis,

véleménynyilvánítási szabadság keretében a választó maga rendelkezhet arról, hogy mással önként megosztja vagy nyilvánosságra hozza - érvényes vagy érvénytelen - szavazatát.

Mellesleg az NVB korábban az app miatt 832 ezer forintos bírsággal sújtotta a pártot. Az ügy azonban a Kúria elé került, ahol megállapították, hogy az app sérti ugyan a rendeltetésszerű joggyakorlás választási alapelvét, de nem sérti a szavazás titkosságát. Az NVB közel egymillió forintos bírságát így 100 ezer forintra mérsékelték.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?