Fatime
16 °C
22 °C
Index - In English In English Eng

Lázár János és az állam is szereti a főnemesi Károlyi családot

2017.02.16. 07:07

Lázár Jánosról, a vadászatról és az arisztokráciáról, azon belül is a Károlyi családhoz fűződő szoros szálakról közöl érdekes összeállítást a Heti Válasz. A tanulság: így működik ez az ország. A legfontosabbak röviden, a többit olvassák el a lapban:

  • 2013 decemberében Oszter Sándor felesége, Failoni Donatella a Facebookon egy soponyai vadászatról tett közzé képeket, amin Lázár János is részt vett. Lázárról köztudott, hogy szereti a vadászatot, a kastélyokat és a háború után vagyonától megfosztott arisztokráciát.
  • Az ominózus soponyai vadászaton ott volt az idős Károlyi László gróf, aki megismertette Lázárt a régi arisztokrata vadászhagyományokkal.  
  • A főnemesi família fehérvárcsurgói ágából származó, 60 év körül Károlyi György 1994 és 2010 között saját tőkéjéből és uniós forrásoknak is köszönhetően felújította a fehérvárcsurgói kastélyt. Károlyi György 2014-ben hazánk párizsi nagykövete lett.
  • 2016 novemberében Lázár János egy kormányinfón nem cáfolta, hogy az új műkincskiadási törvényt éppen a Károlyi család érdekében hozták. Károlyi György ugyanis csak így kaphatta meg a magyar államtól a fehérvárcsurgói kastélyba azt a két Benczúr-festményt, amelyek dédapját és dédanyját ábrázolják.
  • A Svájcban élő, a família tótmegyeri ágához tartozó Károlyi Józsefet (ugye még tudják követni?) január elsején a 2021-es budapesti vadászati világkiállítás miniszteri biztosává nevezte ki a kormány.
  • Károlyi József emigrációban elhunyt nagyszüleit tavaly októberben temették újra a fóti családi kriptában. A búcsúztató beszédet ki más tartotta volna, mint Lázár János.
  • Január 18-án bejelentették: a Károlyi család egykori kastélyában működő fóti gyermekváros 2018 közepén végleg megszűnik. A rendszerváltozás után hazaköltöző Károlyi László most is itt lakik feleségével, már a kilencvenes évek elején kaptak itt egy lakosztályt.
  • Az egykori gyermekváros leépítése nem baj, mert a nagy intézmények helyett jobb a gyerekeket családoknál elhelyezni. De mit kezdenek a kastéllyal? A Heti Válasz információi szerint a vadászat mellett a lovaglásért is rajongó Károlyi Lászlónak sikerült meggyőznie Lázár Jánost arról, hogy Fót rekonstrukciója legyen kiemelt állami projekt, a kastély pedig alakuljon nemzetközi lovas turisztikai központtá.