Aliz
6 °C
14 °C

Lázár János és az állam is szereti a főnemesi Károlyi családot

2017.02.16. 07:07

Lázár Jánosról, a vadászatról és az arisztokráciáról, azon belül is a Károlyi családhoz fűződő szoros szálakról közöl érdekes összeállítást a Heti Válasz. A tanulság: így működik ez az ország. A legfontosabbak röviden, a többit olvassák el a lapban:

  • 2013 decemberében Oszter Sándor felesége, Failoni Donatella a Facebookon egy soponyai vadászatról tett közzé képeket, amin Lázár János is részt vett. Lázárról köztudott, hogy szereti a vadászatot, a kastélyokat és a háború után vagyonától megfosztott arisztokráciát.
  • Az ominózus soponyai vadászaton ott volt az idős Károlyi László gróf, aki megismertette Lázárt a régi arisztokrata vadászhagyományokkal.  
  • A főnemesi família fehérvárcsurgói ágából származó, 60 év körül Károlyi György 1994 és 2010 között saját tőkéjéből és uniós forrásoknak is köszönhetően felújította a fehérvárcsurgói kastélyt. Károlyi György 2014-ben hazánk párizsi nagykövete lett.
  • 2016 novemberében Lázár János egy kormányinfón nem cáfolta, hogy az új műkincskiadási törvényt éppen a Károlyi család érdekében hozták. Károlyi György ugyanis csak így kaphatta meg a magyar államtól a fehérvárcsurgói kastélyba azt a két Benczúr-festményt, amelyek dédapját és dédanyját ábrázolják.
  • A Svájcban élő, a família tótmegyeri ágához tartozó Károlyi Józsefet (ugye még tudják követni?) január elsején a 2021-es budapesti vadászati világkiállítás miniszteri biztosává nevezte ki a kormány.
  • Károlyi József emigrációban elhunyt nagyszüleit tavaly októberben temették újra a fóti családi kriptában. A búcsúztató beszédet ki más tartotta volna, mint Lázár János.
  • Január 18-án bejelentették: a Károlyi család egykori kastélyában működő fóti gyermekváros 2018 közepén végleg megszűnik. A rendszerváltozás után hazaköltöző Károlyi László most is itt lakik feleségével, már a kilencvenes évek elején kaptak itt egy lakosztályt.
  • Az egykori gyermekváros leépítése nem baj, mert a nagy intézmények helyett jobb a gyerekeket családoknál elhelyezni. De mit kezdenek a kastéllyal? A Heti Válasz információi szerint a vadászat mellett a lovaglásért is rajongó Károlyi Lászlónak sikerült meggyőznie Lázár Jánost arról, hogy Fót rekonstrukciója legyen kiemelt állami projekt, a kastély pedig alakuljon nemzetközi lovas turisztikai központtá.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?