Huss, eltűntek a menedékkérők Magyarországról

2017.02.17. 22:00

Az év eleje óta az országban menedékkérelmet benyújtók kilencven százaléka nem várta meg az eljárás végét és ismeretlen helyre távozott - mondta Bakondi György, a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója az M1-en.

Bakondi szerint jelenleg benyújtható a menedékkérelem az ország területén lévő táborokban, a kérelmezők közül azonban sokan nem várják meg a hatóság döntését, ismeretlen helyre távoznak, és "nem nehéz kitalálni, hogy Ausztria vagy Németország" lehet.

Nem véletlen, hogy Ausztria a határán ellenőrzést vezet be "elég rendszeresen", ami nehezíti a magyar gazdaság, az idegenforgalom helyzetét.

 Ez viszont Bakondi szerint hiba,  mert az Európai Uniónak a külső határok védelmére kellene összpontosítania, ehelyett engedélyezi a belső határellenőrzést. Közlése szerint ezt a hibát szeretnék korrigálni úgy, hogy aki magyar területre lép, mert menedékjogot vagy oltalmazotti státuszt kap, az ellenőrzött, valódi politikai menekült legyen, akinek tisztázott az identitása és ismertek a célkitűzései.

Arra a felvetésre, hogy az elmúlt három évben mintegy ötvenezren hagyták el az országot úgy, hogy bár beadtak menedékkérelmet, de nem várták meg az eljárás végét, Bakondi György úgy válaszolt: "sokkal többen, több mint a duplája".