Hedvig
8 °C
22 °C
Index - In English In English Eng

Tényleg puhára esett a kirúgott békési kormánymegbízott

2017.02.17. 07:11

Gajda Róbert Békés megyei kormánymegbízottat január 15-i hatállyal mentette fel Orbán Viktor miniszterelnök. A felmentést javasló Lázár János egy február 3-i békéscsabai fórumon meg is indokolta a döntését: "még professzionálisabb és még pontosabb területi közigazgatási munkát szeretne egy olyan megyében, amelynek stratégiai partnerségi szerepet szán a kormány".

Lázár akkor úgy fogalmazott, hogy a kormány számít az idő előtt menesztett politikus munkájára. Most kiderült, hogy mi is ez a munka. A Külgazdasági és Külügyminisztérium arról tájékoztatta lapunkat, hogy Gajda Róbert az erdélyi gazdaságfejlesztési program végrehajtásáért felel, az Erdélyben működő magyar vállalkozások fejlesztésének felügyelete a feladata.

Gajdának az életrajza szerint túl sok köze nincs az erdélyi gazdaságfejlesztéshez. Berettyóújfaluban született, rajtanár, hitoktató, néprajzos. A kinevezést a minisztérium azzal indokolta, hogy "korábbi gyulai városvezetőként és Békés megyei vezetőként jó kapcsolatokkal rendelkezik a Békés megyével is határos területeken".

Gajda kinevezését az is megkönnyíthette, hogy a volt kormánymegbízott 2004-től 2009-ig a Külgazdasági és Külügyminisztériumot vezető Szijjártó Péterrel dolgozott együtt a Fidelitas elnökségében. A békéscsabai kolbászfesztiválokon is rendszeres vendég volt a külügyminiszter, ahol nem nemegyszer Gajdával együtt töltötte a kolbászt.

Az ATV egy korábbi értesülése szerint az egykori gyulai alpolgármester Gajda 2010 után 2018 tavaszán ismét országgyűlési képviselőjelölt lesz, így az erdélyi gazdaságfejlesztési program felügyelete csak egy múló epizód lesz az életében.

Hogy Gajda menesztésének volt-e köze a tavaly decemberben a békési Fideszben kirobbant belháborúhoz, azt nem lehet tudni, de nem lenne meglepő, ha igen. Decemberben nyilvánosságra került egy fideszes belső dokumentum arról, hogyan kell megvédeni kommentekben a dél-békési körzet fideszes országgyűlési képviselőjét, a korrupciógyanúba keveredett Simonka Györgyöt. Ez kiverte a biztosítékot néhány fideszesnél, például Alt Norbertnél, a gyulai Fidesz elnökénél, aki éppen Gajdát követte ezen a poszton.