Ödön
2 °C
11 °C

Botka halálra ítélte az összefogást Gyurcsánnyal

6174605616 HUSZ9739
2017.02.20. 11:28
Örülnek az MSZP-ben Botka László határozott üzenetének, amelyben lehazugozta és visszavonulásra szólította fel Gyurcsány Ferencet. Megjelent azonban az aggodalom is néhányaknál amiatt, hogy hogyan lehet Orbánt leváltani és választókerületeket nyerni majd a DK nélkül. A szombati történések után valószínűbbé vált, hogy az MSZP és Gyurcsány külön listán fog indulni 2018-ban.

Sokáig emlékezetes marad a baloldali összefogás-történetben február 18-a. Ezen a szombaton ugyanis két olyan dolog is történt, amely alapvetően meghatározza a baloldal felkészülését a 2018-as parlamenti választásokra.

Délelőtt a DK közölte, hogy a párt tagjai 98 százalékos arányban Gyurcsány Ferencet választották újra pártelnöknek. „A párttagok döntése 2 évre szól, ez egyúttal azt is jelenti, hogy a DK Gyurcsány Ferenc vezetésével vág neki a 2018-as országgyűlési választásoknak” – írta a DK.

Majd délután Botka László, az MSZP félhivatalos miniszterelnök-jelöltje az országértékelő beszédében gyakorlatilag nyíltan hadat üzent Gyurcsány Ferencnek:

Aki a választók szemébe hazudott, tehertétel a baloldalnak és érdemes visszavonulót fújnia.

Botka nem kertelt, egyenesen kimondta, szerinte csak akkor van esélye a baloldalnak Orbán ellen, ha Gyurcsány is eltűnik „a politika szentélyéből”.

Ebből a két történésből két dolog egyértelműen következik:

  • Botka László biztosan nem lesz a teljes baloldal közös miniszterelnök-jelöltje. Gyurcsánynak, így a DK-nak Botka mostantól nem elfogadható jelölt.
  • Csak akkor lehet szó 2018-ban közös baloldali listáról, konkrétan közös MSZP–DK-listáról, ha vagy Botka László, vagy Gyurcsány Ferenc addig vereséget szenved, és kivonul a politikából. Ketten, közösen már nem lehetnek egy listán.

Szombat este óta több baloldali politikussal beszéltünk, és bár az MSZP-sek és a DK-sok is persze a saját szájuk íze szerint értelmezik a történteket, a fenti két következménnyel mindenki egyet értett.

Botka kimondta, amit sokan gondolnak Gyurcsányról

Egy MSZP-s vezető azt mondta, Botka olyan gondolatokat mondott ki Gyurcsány Ferenccel kapcsolatban, amelyek évek óta jelen vannak a pártban. A szocialisták egy része – ez a pártvezető is – már elhibázottnak tartja a 2002 és 2010 közötti időszakot, „könnyebbséggel fogadná” Gyurcsány eltűnését. Csak ezt senki nem fogalmazta meg eddig nyíltan. Tóbiás József ugyan 2014-ben meghirdette az önálló indulás politikáját, de utána az időközi választásokon simán összefogott Gyurcsányékkal.

Botka mostani kiállása tehát katarzist okozhat a pártban, és tagok és a szocialista szavazók jó részének szimpátiáját elnyerheti. Kérdés, hogy ez majd mennyi szavazót hoz a konyhára, és mennyit veszít ezen a harcon az MSZP.

Botka „hadüzenetének” ugyanis van egy kockázatos következménye is – figyelmeztet a szocialista vezető.

Botka mostani politikája kizárja a 2018-as szoros együttműködést a DK-sokkal, márpedig nélkülük a jelenlegi számok alapján aligha lehet egyéni választókerületet nyerni.

Valóban úgy fest, hogy a baloldalnak Budapesten és pár nagyvárosi körzetben (Újpesttől Rákospalotán át Kispestig, Salgótarjánban, Szegeden) komoly esélye van a Fidesz ellen, de csak akkor, ha az MSZP és a DK összefog. Ha az esélyes körzetekben a DK ráindít az MSZP-s jelöltre, és elvisz 5-10-15 százalékot, nem nyer ugyan, de simán megakadályozza a szocialista győzelmet, a Fidesz nevethet a végén.

Éppen ezért a Botkát amúgy támogató néhány szocialista is aggódik amiatt, hogy ezek után hogyan lehet konszolidálni a kapcsolatot a DK-val. Azt ugyanis senki nem gondolja, hogy Gyurcsány Botka beszólásait meghallva veszi a kalapját, és visszavonul.

Az MSZP ezért nem is egységesen kemény Gyurcsány irányában. A szombati országértékelőn Molnár Gyula pártelnök például Botkához képest jóval engedékenyebb, barátságosabb hangon szólt a többi szövetséges felé.

A vasárnapi ebédlőasztal újra nyitott, sőt, hozzunk oda pótszékeket

– mondta a pártelnök. Az egyetlen finom figyelmeztetése Gyurcsánynak és a többi pártvezetőnek annyi volt, hogy „de fejezzük be a rugdosást az asztal alatt”.

A DK elindul egyedül is, ha kell

A DK-ban persze komoly ellenszenvet váltott ki Botka beszólása. Többen kapacitálták is Gyurcsányt, hogy keményen szóljon vissza egykori párttársának, ám a volt miniszterelnök végül egy visszafogott, diplomatikus üzenetet küldött Botkának a Facebookon. „A választók eldöntik, hogy kinek van helye a demokratikus magyar közéletben. Én, választóként Botkának is helyet adnék. Sőt, sok sikert kívánok neki” – írta Gyurcsány a Facebookon.

Mindez azt jelzi, hogy Gyurcsány nem akar és nem fog nyílt háborúba bonyolódni Botkával. Gyurcsány üzenete arra is utal, hogy a DK mindenképp elindul a választásokon („a választók majd eldöntik"). Ha nem tudnak megállapodni az MSZP-vel, akkor külön listán, minden körzetben külön jelöltet állítva – mondta egy DK-s vezető. Gyurcsánynak a parlamentbe jutás és a frakcióalakítás is felér 2018-ban egy győzelemmel, az MSZP-vezetőket viszont kellemetlenül érintheti, ha rosszabbul szerepelnek, mint 2014-ben. Így a DK-sok arra számítanak, hogy végül az MSZP-nek lesz fontosabb a együttműködés a DK-val.

Ez a mostani felállás, nyilvános üzengetés viszont nem marad így a végtelenségig, ugyanis az MSZP-nek és a DK-nak, Botkának és Gyurcsánynak előbb-utóbb le kell ülnie tárgyalni. Botka már bejelentette, hogy Molnár Gyulával végigjárja a pártokat, elvileg a DK-t is fel kell keresnie, és egyelőre úgy tűnik, nehéz lesz bárkivel is megállapodni, ha Botka tartja magát a feltételeihez.

Harc mindenkivel

„Az MSZP jelenleg minden párttal hadban áll” – összegezte egy MSZP-s vezető. Az LMP nem akar közös listát, az Együtt szintén visszautasítja, a Párbeszéd a héten kiszállt az együttműködésből az előválasztás meghiúsulása miatt, és erre jött a gyurcsányos beszólás most Botkától, ami a DK-val való egyeztetést teszi értelmetlenné.

Botkának csak akkor van esélye a sikerre, ha ettől a konfrontatív politikától az MSZP népszerűsége elindul felfelé a következő hónapokban

– véli egy MSZP-s. Ha jelentősen erősödik az MSZP, akkor a DK-ra se lehet szüksége, így számolnak a szocialisták. Külön fogják figyelni, vajon sikerül-e elszipkázni/visszaszerezni szavazókat a DK-tól. A következő hónapok mérései után okosabbak leszünk.

Most viszont nagyon úgy tűnik, a külön listás indulás felé haladunk (külön MSZP-, DK-, Együtt-, Párbeszéd- és LMP-lista + a Momentum is külön indulhat az ellenzéki szavazókat megcélozva), amely gyakorlatilag nulla közelivé tenné a baloldal győzelmi esélyeit és Orbán Viktor leváltását 2018-ban. Ez csak akkor változhat, ha Botka politikája mellett szavazók tömegei sorakoznak fel a következő időszakban.

Borítókép: Huszti István / Index.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?