Ezt a cikket NE olvassa el, ha jót akar magának!

2017.02.20. 10:05

Figyelem! Durva tartalom!

Ha Ön utálja azt, amikor két politikus jópofizva küldi el egymást a francba, akkor ne olvassa el ezt a cikket!

Több okból sem:

  • Fárasztó.
  • Valójában lényegtelen.
  • Minden percéért kár.

Ha ennek ellenére úgy dönt, hogy elolvassa, ne engem hibáztasson, én szóltam! 

Az egész azzal kezdődött, hogy Szanyi Tibor szocialista EP-képviselő az OLAF főigazgatóját arra kérte, módosítsa több ponton a 4-es metró beruházása körüli korrupcióról szóló jelentését, mire Tarlós István főpolgármester úgy reagált, Szanyi el sem olvasta a jelentést rendesen.

Innen aztán nem volt megállás, oda-vissza szólogatott be egymásnak a két politikus. 

Hétfőn Szanyi azt írta egy közleményében, hogy az OLAF főigazgatója levélben ismerte el neki, hogy a 4-es metró kapcsán a kormány által nyilvánosságra hozott ún. 'OLAF-jelentés' semmilyen következtetést, illetve ajánlást nem tartalmaz. "Ha az OLAF-nak esetleg lennének is következtetései vagy ajánlásai, azok olyan dokumentumokban szerepelnek, amelyek a nyilvánosság elől zártak. Ennélfogva a kormány mindazon állítása hamis és hazug, amely az immár nyilvános (és a fentiek fényében érthetően hiányos) OLAF-jelentésre hivatkozva akarja a felelősséget egyoldalúan leosztani. Magyarán megmondva egyesek titkos kottákból hamisan dalolnak" - írta. 

Erre Tarlós István így reagált, szintén közleményben: "Mindig kedélyes, jópofa embernek tartottam Szanyi Tibort. Ma is annak tartom, és egyáltalán nem haragszom rá. Sajnálom, hogy a jelek szerint írásait már kizárólag szíverősítők hatása alatt szerkeszti." 

És képzeljék el, ez a cicaharc nem maradt annyiban, Szanyi erre is reagált. Azért közöljük teljes terjedelmében, mert amikor csak egy rövid részt közöltünk belőle, akkor Szanyi Tibor sajtósa felhívott, hogy legyek kedves Szanyi teljes közleményét bemásolni. Hát íme: 

Kedves Pista!

Kérlek, most egy pillanatra hagyd hátra a gazdáid által rád erőltetett ocsmány tempót, és szövegértési képességeidet megfeszítve bírkózzál meg ezzel az alábbi mondattal:

“Ezenkívül az OLAF zárójelentései nem tartalmaznak a nyomozásokkal kapcsolatos specifikus következtetéseket.”

Ez azt bizonyítja, hogy a nyilvánosságra hozott OLAF-jelentésben nem szerepelnek olyan vádak, amelyeket te és a brigádod oly nagy hévvel forgalmaztok. Ám ne gondold, hogy ezt a kijelentést ki akarnám emelni a szövegkörnyezetéből, ezért a teljes tartalmat is idézem, magyar fordításban, no meg az egész angol nyelvű levelet fejlécestül mindenestül, bár belátom, nyelvtudás hiányában ezzel te nem sokra mész:

“Elsőként és leginkább szeretném önt ismét biztosítani arról, hogy a nyomozás nem állt időbeni nyomás alatt, és nincsenek benne az OLAF vizsgálataiból adódó ellentmondások, avagy formális hibák. Másodjára pedig szeretném hangsúlyozni, hogy az OLAF zárójelentései és a hivatal lehetséges következtetései nem a közvélemény tájékoztatására készülnek. Az OLAF zárójelentéseit kizárólag azon hatóságoknak szánjuk, amelyek az OLAF megállapításai alapján illetékesek a további teendők szükségességének felmérésében. Ezenkívül az OLAF zárójelentései nem tartalmaznak a nyomozásokkal kapcsolatos specifikus következtetéseket. Az ilyen következtetéseket külön, az OLAF ajánlási dokumentumaiban bocsájtjuk ki, amelyek a zárójelentésen alapulnak, s amelyeket külön címzünk a megfelelő illetékes hatóságoknak.” 

Hidd el, az én kedélyállapotomtól független, amit az OLAF főigazgatója írt nekem, s bízom benne, hogy nem akarod őt is részegeskedéssel vádolni.

Szóval, kedves Pista, bizony a valósággal szembesülni néha nehéz dolog, de megéri. Személyes kiszólásaidat ugyanakkor besorolom a többi közé, amelyek leginkább a szélsőjobb mániás hülyeségeihez tartoznak. Nagy kár, hogy ezúttal a náci propagandagyárba kirándultál, jóllehet anno te kínálgattál nekem egy flaska bort, amit aztán sohase ittunk meg.

A változatlan szeretet jegyében azonban arra is felhívom a figyelmedet, pár napja még te fogadkoztál, hogy a magad részéről befejezted ezt az üzengetősdit. Lám, ez sem sikerült. No, ez egy okkal több, hogy 2019-ben kibillentsünk a pazar székedből, s olyasvalaki kerüljön a helyedre (ha lesz ilyen), aki érvekre érvekkel tud válaszolni. ‘Megeszünk reggelire’, s esküszöm, hörpinteni fogok rá egy zamatosat!

De ez még semmi!

Felhívott Szűcs Somlyó Mária, Tarlós István sajtósa, aki kikérte, hogy a címben azt írtuk, hogy Tarlós azt állította, hogy Szanyi részegen írogat közleményeket. Szűcs Somlyó Mária szerint Tarlós szíverősítőt írt. Jeleztük neki, hogy ez elég kétértelmű, de Szűcs ragaszkodott hozzá, hogy Tarlós nem azt mondta, hogy Szanyi részegen írogat. Szerinte ugyanis a szíverősítő az gyógyszer is lehet. Ugyanakkor azt is kikérte magának, hogy azt írjuk, gyógyszer hatása alatt írogat Szanyi Tarlós szerint.

Úgyhogy most megszavaztatjuk az olvasókat és ezzel véglegesen lezárjuk ezt a témát, mielőtt gutaütést kapok. 

Ön szerint ha egy politikus azt állítja a másikról, hogy az szíverősítő hatása alatt ír, akkor vajon mire utal, gondol?